Peygamberlerin sıfatları nelerdir?

Question

Peygamberlerin sıfatlarının neler olduğunu, ilmihâl kitaplarından araştırınız.

Peygamberlerin sifatlari

Peygamberlerin sıfatları:

SIDK: Doğru olmak demektir. Bütün peygamberler doğru sözlü, dürüst insanlardır. Yalancılık onlar için düşünülemez. Çünkü yalan söyleyen insanlara hiç kimse inanmaz.

EMANET: Güvenilir olmak demektir. Allah’ın (c.c.) gönderdiği bütün peygamberler güvenilir insanlardır. Onlar sözleriyle, davranışlarıyla, yaşayışlarıyla topluma güven vermişlerdir. Peygamberler; topluma liderlik etmek, insanlara yön vermek ve kitleleri peşinden sürüklemek misyonunu üstlenmişlerdir. Bu misyonu üstlenen kişilerin güvenilir olmaları gerekir.

TEBLİĞ: Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarını, haber verdiği şeyleri insanlara olduğu gibi duyurmak anlamına gelir. Peygamberler Allah’ın (c.c.) elçileridir. Onlar, kendilerine bildirilen ilahi ilkeleri insanlara
ulaştırıp tebliğ etmekle yükümlüdürler.

İSMET: Günahlardan kaçınmak, günah işlememek demektir. Peygamberler insanları hakka, iyiye, güzele çağırmışlar; onları her türlü kötülükten ve günahtan sakındırmışlardır. İnsanlara “…Kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın..”( Enam suresi 151. Ayet) diye emretmişlerdir. Peygamberler, insanlara emrettikleri şeyleri öncelikle kendileri yapmışlardır.

FETANET: Akıllı ve zeki olmak anlamına gelir. Allah (c.c.) tarafından gönderilen bütün peygamberler, yüksek bir akıl ve muhakeme gücüne, keskin bir zekâya sahiptirler. Onlar bu sayede toplumda büyük dönüşümler gerçekleştirebilmişlerdir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2021-10-25T19:45:06+03:00

    Bğtğn peygamberlerde bulunması gereken ortak sıfatlar bulunmaktadır. Bu sıfatların tamamı peygamberlerde bulunması gerekmektedir. Bu sıfatlar beş tanedir. Fetanet, İsmet, Tebliğ, Emanet ve son olarak da Sıdk’tır. Bu sıfatların açıklaması yukarıda detaylı bir şekilde yapılmıştır.

    1
    2022-05-04T22:52:20+03:00

    Peygamberlerin Görevleri ve Sıfatları

    Peygamberler, Allah ile kulları arasında elçilik yaptıklarına göre görevleri; Allah’ı tanıtmak, O’na nasıl ibadet edileceğini bildirmek, Allah’ın emir ve yasaklarını duyurmaktır. Bunun için gönderilmişlerdir. Bütün peygamberler bu görevlerini eksiksiz olarak yerine getirmişlerdir. Peygamberler bizim gibi insanlardır. Ancak, Allah’ın seçkin kulları oldukları için bir takım sıfatları vardır. Bu sıfatlar, vacip ve caiz olmak üzere ikiye ayrılır.

    Peygamberlerde Bulunması Vacip Olan Sıfatlar

    1.Sıdk: Doğruluk demektir. Peygamberler doğru ve dürüst insanlardır. Kesin olarak yalan söylemez, hile ve haksızlık sapmazlar. Din adına ne söylemişlerse hepsi Allah’tandır ve hepsi de doğrudur. “Oldu” dedikleri şey olmuş. “Olacak” dedikleri ise

    olacaktır. Peygamberler, sadece peygamber olduktan sonra değil, peygamber olmadan önce de yalan söylememişler ve kimseyi aldatmamışlardır.

    2.Emânet: Güvenilir olmaktır. Peygamberler her yönden güvenilir insanlardır. Aldıkları görevleri gereği gibi yapmış, kendilerine emânet edileni istenildiği gibi korumuş, hıyanette bulunmamışlardır.

    3.Tebliğ: Duyurmak demektir. Peygamberler Allah tarafından kendilerine vahyedilmiş olan her şeyi eksiksiz olarak insanlara duyurmuşlardır. Esasen bu, onların peygamberlik görevidir.

    4.Fetânet: Akıllı ve zeki olmaktır. Peygamberler en akıllı ve en anlayışlı insanlardır. Çünkü, akıllı olmasalar görevlerini yapamazlar.

    5.İsmet: Günahtan korunmuş olmak demektir. Peygamberler örnek oldukları için Allah onları günah işlemekten korumuştur. Bu sıfat, Peygamberlerden başkasında bulunmaz, yani peygamberlerden başkası masum değildir.

    En iyi cevap
  1. Peygamberlerin sıfatları ve anlamları:

    Sıdk: Doğru olmak demektir. Bütün peygamberler doğru sözlü ve dürüst insanlardır. Yalancılık onlar için düşünülemez. Çünkü yalan söyleyen insanlara hiç kimse inanmaz.

    Emanet: Güvenilir olmak demektir. Allah’ın (c.c.) gönderdiği bütün peygamberler güvenilir insanlardır. Onlar sözleriyle, davranışlarıyla, yaşayışlarıyla topluma güven vermişlerdir. Peygamberler; topluma liderlik etmek, insanlara yön vermek ve kitleleri peşinden sürüklemek misyonunu üstlenmişlerdir. Bu misyonu üstlenen kişilerin güvenilir olmaları gerekir.

    Tebliğ: Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarını, haber verdiği şeyleri insanlara olduğu gibi duyurmak anlamına gelir. Peygamberler Allah’ın (c.c.) elçileridir. Onlar, kendilerine bildirilen ilahi ilkeleri insanlara ulaştırıp tebliğ etmekle yükümlüdürler.

    İsmet: Günahlardan kaçınmak, günah işlememek demektir. Peygamberler insanları hakka, iyiye, güzele çağırmışlar; onları her türlü kötülükten ve günahtan sakındırmışlardır. İnsanlara “…Kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın..” (Enam suresi 151. Ayet) diye emretmişlerdir. Peygamberler, insanlara emrettikleri şeyleri öncelikle kendileri yapmışlardır.

    Fetanet: Akıllı ve zeki olmak anlamına gelir. Allah (c.c.) tarafından gönderilen bütün peygamberler, yüksek bir akıl ve muhakeme gücüne, keskin bir zekâya sahiptirler. Onlar bu sayede toplumda büyük dönüşümler gerçekleştirebilmişlerdir.

Cevapla