Paylaş
Rabbenâğfirlî Duası ve Tahiyyat
Question
Rabbenâğfirlî ve Tahiyyat Duası
Rabbenâğfirlî Duası’nı son rekat rabena Atina duasının üstüne okumazsak nolur
2- etehiyatu duasını Şafi mezhebine göre değilde tahıyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât.
Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü
ve rahmetullâhi ve berakâtüh,
Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis-sâlihîn.
Eşhedü en lâ ilâhe illAllâh
ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasûlühü.
okursak ne olur
3 son rekatta Şafi mezhebinde allhüme salli ve antik okumadınız videoda neden okumalımıyız ben okuyorum
Cevap:
Tahiyyat duasını hanefi mezhebine görede okumanızda bir sakınca yoktur.
Benzer Konular:
Answers ( 2 )
“Rabbenâğfirlî” duası ve “Tahiyyat” namazda okunan önemli dualardır.
Rabbenâğfirlî Duası:
“Rabbenâğfirlî ve li vâlideyye ve lil mu’minîne yevme yekûmul hisâb.”
Bu dua, namazın sonunda otururken okunan bir duadır. Türkçe anlamı, “Ey Rabbimiz! Beni, annemi-babamı ve inananları hesap gününde bağışla” şeklindedir. Bu dua, Allah’tan günahlarımızın bağışlanmasını ve sevdiklerimizin de bağışlanmasını dilemek amacıyla okunur.
Tahiyyat Duası:
“At-tahiyyâtu lillâhi vessalâvâtü vettayyibât. Es-selâmü aleyke eyyuhennebiyyü ve rahmetullâhi ve berekâtüh. Es-selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis sâlihîn. Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh.”
Bu dua, oturuş pozisyonunda okunan bir duadır. Türkçe anlamı, “Bütün hamdler Allah’a, bütün ibadetler Allah’a, bütün iyilikler Allah’a aittir. Ey peygamber! Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerine olsun. Bize ve salih kullarına selam olsun. Şahitlik ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur ve şahitlik ederim ki Muhammed O’nun kulu ve elçisidir” şeklindedir. Tahiyyat dua, namazın oturuş pozisyonunda, namazın son rekâtında okunur.
Bu dualar namazın bir parçası olarak okunur ve Müslümanlar tarafından namazda düzenli olarak tekrarlanır. Doğru telaffuz ve anlamını anlayarak dua etmek önemlidir. Eğer dua hakkında daha fazla ayrıntıya ihtiyaç duyarsanız, yerel bir imam veya dini bilgi kaynaklarından daha fazla bilgi almanızı öneririm.
Rabbenâğfirlî Duası, İslam’da sıkça okunan bir dua olup, Allah’tan af ve mağfiret dilemek amacıyla okunur. Bu dua, genellikle namazın sonlarında ve belirli zamanlarda Allah’a yakınlaşmak için yapılır.
Rabbenâğfirlî Duası:
Türkçesi: “Rabbim! Beni, anamı, babamı ve bütün müminleri, kıyamet günü hesap verecekleri gün bağışla.”
Arabisinin yazılışı: رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِالْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ
Bu dua, Allah’a olan samimi bağlılığın ve tövbelerin ifadesidir. Herhangi bir zaman diliminde yapılabilir ve özellikle sıkça günah işleyen bir kişi, bu duayı sıklıkla tekrar edebilir.
Tahiyyat (Tahiyyat-ı Ahir), namazda oturuş esnasında okunan ve namazın sonlarına doğru okunan bir selam duasıdır. Namazın son oturuşunda okunur.
Tahiyyat Duası:
Türkçesi: “Selam sana, Ey Peygamber! Allah’ın rahmeti ve bereketi senin üzerine olsun. Selam bize ve Allah’ın salih kullarına. Şehadet ederim ki, Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. Şehadet ederim ki, Muhammed O’nun kulu ve elçisidir.”
Arabisinin yazılışı: اَلتَّحِيَّاتُ لِلَّهِ وَالصَّلَاوَاتُ وَالطَّيِّبَاتُ، اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَ أَيُّهَا النَّبِيُّ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ، اَلسَّلاَمُ عَلَيْنَا وَعَلَى عِبَادِ اللَّهِ الصَّالِحِينَ، اَشْهَدُ أَنْ لَا إِلٰهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ
Bu dua, müslümanın Peygamberimiz Muhammed’e (sav) ve Allah’ın salih kullarına olan sevgisini, saygısını ifade ettiği bir duadır. Namazın sonunda, özellikle Allah’a olan yakınlık hissini güçlendirir.
Bu duası ve Tahiyyat’ı, namazın sonuna doğru huzur içinde ve içtenlikle okunması tavsiye edilir.