Rad suresi hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

RAD SURESİ

Kuranda 13. sure olan Rad suresi ile ilgili bilgiler kısaca

Rad suresi 1

Rad kelimesinin Türkçe anlamı “gök gürültüsü” anlamına gelir. Rad suresi ismini 13. Ayeti kerimede yer alan “Rad” kelimesinden almıştır. Rad suresi 43 ayetten oluşmaktadır. Mekke döneminde iken peygamber efendimize nazil olan surelerden biridir. Bu surede, Allah’ın birliği, peygamberlik, ölümden sonra dirilmek, müşriklerin İslam hakkında ortaya attıkları şeylerle ilgili konular yer almaktadır.


Rad suresi konusu ve içerdiği mesajlar

Ra’d Sûresi

Kur’ân-ı Kerîm’in 13. sûresi. 13. âyetinde geçen ve “gök gürültüsü” anlamına gelen “Ra’d” kelimesi sureye ad olmuştur. Mekke devrinde indirilmiştir. Ancak içinde Medine döneminde nazil olan âyetlerin bulunduğu da belirtilmiştir. 43 âyettir; 855 kelime ve 3506 harften oluş­muştur. Âyet sonlarına ahenk veren fasıla­ları be, dal, râ, ayn, kaf, lâm ve nun harfle­ridir. 15. âyetinde tilavet secdesi vardır.

Bu surede; yüce Allah’ın varlığını, birliğini ve kudretini gösteren deliller, putlara tap­manın anlamsızlığına ilişkin ifadeler, kötü­lerin özellikleri ve ahiretteki durumları, müşriklerin Peygamberimize karşı davra­nışları hakkında açıklamalar ve gerekli uyanlar yer almaktadır.

Sureden çıkarılabilecek sonuçlar özetle şunlardır:

* Hz. Muhammed (s.a.)’e indirilen Kur’an, Allah Kelâmıdır. Arap dilinde indi­rilmiştir. Bu ilahî Kitab’ın tamamına inan­mak şarttır (âyetler: a, 36-37).

* Gökleri yaratan, güneş ve ayı buyruğu­na boyun eğdiren, yeri yayıp döşeyen, orada aynı toprak ve sudan türlü türlü nzıklar ihsan eden Allah’tır. Bunları gerçek­leştiren Allah, elbette ölüleri de diriltecek-tir. Bu gerçeği inkâr edenler ise, ebediyyer cehennemliktir. Yüce Allah, gizli ve açık herşeyi bitir. O, herşeyi bir ölçü ile yarat­mıştır, hiçbir şey tesadüfi değildir. Tabiat olayları da O’nun buyruğuyla olmaktadır (ı-10, 12-13). (2. âyette, uzay cisimleri arasın­daki itme çekme kuvvetine ve ayrıca güneş ve ayın hareket halinde olduklarına; 3. âyette ise meyve ve ürünlerin çift çift (er­kek eli dişili) yaratıldığına işaret edilmek­tedir ki bunlar, Kur’ân’ın ilmi mucizelerin-dendir).

* Her insanın etrafında, onu koruyucu melekler vardır {11}.

* Bir millet, kendi durumunu değiştir­medikçe, Yüce Allah onların durumlarını değiştirmez. Fakat insanlar, yoldan çıkıp bozulurlarsa, onların başlarına gelecek ilahî belayı da kimse önleyemez (11).

* Göklerin ve yerin Rabbi Allah’tır, herşeyin yaratıcısı O’dur. Putların yaratma gücü olmadığına göre, onlar tanrı da ola­mazlar, aslında onlar, hiçbir şeye gücü yetmeyen aciz varlıklardır. Göklerde ve yerde bulunan herşey Allah’a boyun eğmiş­tir. Dua da yalnız O’na yapılır. Görenle kör, aydınlıkla karanlık bir olmadığı gibi, ina­nanla İnanmayan da bir değildir. Hak, ya­rarlı ve kalıcı; bâtıl ise köpük gibi faydasız ve geçicidir. Puta tapan inkarcılara dünya ve ahiret azabı, muttaki mü’minlere ise nimet dolu cennetler vardır {14-17,33-35).

* Allah’a itaat edenlere, en güzel karşılık verilir. O’na itaat etmeyenlere ise cehen­nem vardır ki, yeryüzünde bulunanların tümü ile bunun yanında bir misli daha ken­dilerinin olsa, oradan kurtulmak için onları feda ederlerdi (fakat bu mümkün olmaya­caktır) (18).

* İyi mü’minlerin özellikleri şunlardır: Allah’a verdiği sözde durmak, akraba ve dostlarla ilişkiyi sürdürmek, Allah’a karşı gelmekten sakınmak, ahiret hesabından korkmak, Allah için sabırlı olmak, namazı kılmak, Allah yolunda harcamada bulun­mak, kötülüğü iyilikle savmak. İşte böyle kimseler, nimet dolu cennetlere, iyilerden olan yakınlarıyla birlikte gireceklerdir. Buna karşılık, Allah’a verdiği sözü bozan, yakınlarıyla ilişkisini kesen ve bozgunculuk yapanlara ise azap vardır (19-25).

* Rızkı bollaştıran da daraltan da Yüce Allah’tır. Dünya malıyla şımarıp azarak, ahiret hayatı unutulmamalıdır (26).

* Yüce Allah, kendisine yönelenleri doğ­ru yola iletir. Bunlar, iman eden, Allah’ın zikriyle gönülleri huzur bulan ve salih amel işleyen kimselerdir ki sonsuz mutluluk ve cennetler onlarındır (27-29}.

* Mü’minler, inkarcıların olumsuz davra­nışları karşısında üzülüp karamsarlığa ka­pılmamalıdır. Hidâyeti verecek Allah’tır. Yüce Allah, mü’minlerle alay edenlere cezalarını verecektir {31-32).

* Hz. Muhammed (s.a.) de, daha önceki peygamberler gibi bir peygamberdir. Onlar da evlenip çoluk çocuk sahibi olmuşlardır. Mucize göstermeleri de ancak Allah’ın izniyle olmuştur. Hz. Peygamber, sadece bir tebliğcidir; hesabı görecek olan da Al­lah’tır. Geçmişte Yüce Allah, inkarcıları cezalandırmış, onların tuzaklarını boşa çıkarmıştır. Müşriklerin de böyle bir sonuç­tan korkup ibret almaları lazımdır (38-43)

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sure, “Rad” (Ra’d) Suresi, Kur’an’ın 13. suresidir ve toplamda 43 ayetten oluşur. “Rad” kelimesi, “gürültü”, “şimşek” veya “yıldırım” anlamlarına gelir. Surenin adı, ilk ayetinde geçen “gürültüyle” anlamına gelen kelimeye dayanır.

    Ra’d Suresi, Mekke döneminde inmiştir ve Allah’ın kudretini, yaratılışını ve ayetlerini göstermesi yoluyla insanlara iman etmelerini çağıran mesajları içerir. Surenin ana teması, Allah’ın evrendeki işaretlerini ve yaratılışındaki hikmeti düşünerek Allah’a iman etmeyi teşvik etmektir.

    Surenin başında, Allah’ın kudretinin ve yaratılışındaki mucizelerin delilleri anlatılarak insanların düşünmeye teşvik edilir. Ayetlerde, göklerin ve yerin yaratılışı, bitkilerin büyümesi, suyun yağması, rüzgarın esmesi gibi tabi olaylar üzerinde durulur ve bunların Allah’ın kudretinin birer işareti olduğu vurgulanır.

    Surenin devamında, Allah’ın kitapları, peygamberler ve gönderilen ayetler aracılığıyla insanlara doğru yolu gösterdiği anlatılır. İnsanlara verilen nimetlerin farkında olmaları ve Allah’a karşı şükretmeleri gerektiği vurgulanır.

    Ra’d Suresi ayrıca, iman edenlerin Allah’a güvenmeleri ve O’na yönelmeleri gerektiğini, Allah’ın yardımına inananların kurtuluşa ereceğini belirtir. İman etmeyenlerin ise Allah’ın azabına uğrayacaklarını anlatır.

    Surede, inkârcıların durumu, kıyamet günü ve ahiret hayatıyla ilgili tasvirler de yer alır. İnkârcıların dünya hayatında geçici zevkler peşinde koşarken, ahirette ise pişmanlık içinde olacakları ifade edilir. Ayrıca surede, Allah’a iman edenlerin ve salih amellerde bulunanların cennet nimetlerine kavuşacaklarına dair vaatler de yer alır.

    Ra’d Suresi, imanın gerekliliği, Allah’ın kudreti ve yaratılıştaki hikmetin düşünülmesi, ahiret hayatı ve mükafatlar gibi temel İslami konuları ele alan önemli bir suredir. Müslümanlar, Kur’an’ın bu sureni okuyarak ve anlayarak Allah’a olan imanlarını pekiştirebilirler ve doğru yolu takip etmeleri gerektiğini hatırlayabilirler.

    En iyi cevap

Cevapla