Rahman suresi hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuranı kerimin 55. suresi olan Rahman suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Rahman suresi

Rahman suresi ile ilgili bilgi
Rahman suresi 78 ayetten oluşmuştur. Peygamber efendimize ise Mekke döneminde iken indirilmiştir. Rahman suresine bu ismin verilmesinin sebebi ise ilk ayetinde “er-rahman” kelimesinin geçmesidir. Rahman ise Allah’ın önemli sıfatlarından biridir. Bu surede, yüce yaratıcı olan Allah’ın verdiği nimetleri, birliğini ve gücü gösteren kainat delilleri ve günahkâr insanların kıyamette karşılaşacakları korku ve şiddet konu edilmiştir. Ayrıca bu surede hem cinlere hem de insanlara hitaplar yer almakla birlikte cennet ve cehennem konularına da değinilmiştir.


Rahman suresi konusu ve bize verdiği mesajlar
maddeler halinde

Kur’ân-ı Kerîm’İn 55. sûresi

Adını ilk âyetinde geçen ve Yüce Allah’ın “çok merhametli” anlamına gelen ismin­den alır. Buna “Arûsu’l-Kur’ân / Kur’ân’ın gözdesi” de denilmiştir. Mekke devrinde nazil olmuştur. 78 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları râ, mim ve nun harf­leridir.

Bu sûrede; Yüce Allah’ın nimetleri hatır­latılmakta ve kâinattaki kudret işaretlerine dikkat çekilmektedir. Ayrıca insanların ve cinlerin sorumlulukları vurgulanmakta ve kötülerin cehennemdeki durumlarıyla, iyilerin kavuşacakları nimet dolu cennetler ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Rahman Sûresinde söz edilen konular ve bazı so­nuçlar Özetle şunlardır:

* Yüce Allah, çok merhametlidir. O bu­nu, insanlara Kur’ân’ı öğreterek ve konuş­ma kabiliyeti vererek de göstermiştir (1-4).

* Güneş ve ay, belli bir hesap ile yörün­gelerinde yürümektedir (5).

* Bitkiler ve ağaçlar Allah’a secde et­mektedir (S).

* Allah Teâlâ, gökleri yaratıp, uzay cisim­leri arasında denge kanunu koymuştur. İnsanlar da ilâhî nizama uygun davranmalı, dengeyi bozmamalıdır. Ayrıca ölçü ve tar­tıda hile yapmamalıdır (7-9).

* Yüce Allah, yeryüzünü ve içindeki ni­metleri canlılar için yaratmıştır. Öyleyse, Allah’ın bu nimetlerini bilip dururken, O’na karşı nankörlük etmemelidir (10-13).

* Allah, insanı pişmiş çamurdan, cini de ateşten yaratmıştır. Bütün varlıkların Rabbi O’dur. O’nun ihsan ettiği nimetlere karşı nankörlük edilmemelidir (14-18).

* Bitişik iki deniz, aradaki bir engel sebe­biyle birbirine karışmamaktadır. İkisinden de inci mercan gibi mücevherler çıkarılır, denizlerde gemiler yüzer. İşte bunlar da Allah’ın nimetlerindendir (19-25). (İki deniz arasında tuzluluk farkı sebebiyle bir dikey su tabakası engeli oluştuğu son keşiflerde ortaya çıkarılmıştır.)

* Her şey fânî, yalnız Allah bakîdir. Gök­lerde ve yerde bulunanlar ihtiyaçlarını Allah’tan isterler. Yüce Allah, insanlara ve cinlere, yaptıklarının hesabını soracak, bu hesaptan kaçış da mümkün olmayacaktır (26-36) (33. âyette uzaya çıkma imkânının olduğuna işaret edilmiştir).

* Kıyamet kopunca, insan ve cin, bütün suçluların durumu yüzlerinden belli olacak­tır. Bunlar, tutulup cehenneme atılacak ve kaynar su azabına çarptırılacaklardır (37-45).

* Yüce Allah’ın huzurunda hesap ver­mekten korkup ona göre davrananlara ise, nimet dolu cennetler vardır. İşte bütün bu nimetler, celâl ve ikram sahibi, adı yüce, şanı ulu Allah’ındır (46-78).

Benzer konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rahman Suresi, Kuran-ı Kerim’in 55. suresidir ve 78 ayetten oluşur. Surenin adı, “Rahman” kelimesinden gelir ve “O çok merhametli olan” anlamına gelir. Surenin başında ve birçok ayetinde tekrarlanan “Rahman ve Rahim” ifadesi, Allah’ın sonsuz merhametini vurgular.

    Rahman Suresi, Allah’ın yarattığı kainattaki nimetleri ve insanlara verdiği rızıkları anlatırken, insanın nankörlüğünü, Allah’ın büyüklüğünü ve nimetlerine karşı şükretmenin önemini vurgular. Ayetlerde, Allah’ın kudret ve rahmetiyle yaratılan tabiat olayları, gök cisimleri, bitkiler, hayvanlar ve insanın yaratılışı üzerinde durulur.

    Surenin devamında, cennet ve cehennem tasvir edilerek, insanların davranışlarına bağlı olarak elde edecekleri sonuçlar anlatılır. Ayetlerde, Allah’a yönelenlerin cennet nimetlerine kavuşacakları, inkar edenlerin ise cehennem azabına maruz kalacakları ifade edilir. Ayrıca, insanların Allah’ın rahmetine sığınması, O’na yönelmeleri ve O’na ibadet etmeleri gerektiği vurgulanır.

    Rahman Suresi, Allah’ın sonsuz rahmetini, yaratılışın işaretlerini ve insanın nimetlere karşı şükretmesi gerektiğini hatırlatır. Surenin mesajları arasında, Allah’ın rahmetine sığınma, O’na yönelme, O’na şükretme ve O’na ibadet etme gibi temalar yer alır. Ayrıca, insanın nankörlüğünün, Allah’ın büyüklüğünün ve cennet ve cehennem hayatının tasvir edilmesiyle birlikte düşündürücü bir etki yaratır.

    Rahman Suresi, İslam inancında Allah’ın merhametini, yaratılışın işaretlerini ve insanın nimetlere karşı şükretmesi gerektiğini vurgular. Surenin okunması, insanlara Allah’ın yaratılıştaki büyüklüğünü ve merhametini hatırlatır, O’na yönelmeyi, şükretmeyi ve O’na ibadet etmeyi teşvik eder. Ayrıca, cennet ve cehennem tasvirleriyle insanların davranışlarının sonuçlarını düşünmelerini sağlar.

    En iyi cevap

Cevapla