Ramazan Ayı Dışında Tutulan Oruç Çeşitleri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ramazan Ayı Dışında Tutulan Oruç Çeşitleri

Ramazan Ayi Disinda Tutulan Oruc Cesitleri

Oruç dediğimiz zaman akla ilk gelen Ramazan ayı olur. Yine herhangi bir rahatsızlıktan dolayı veya yolculuktan dolayı Ramazan ayında tutulamayan oruçları hastalıktan şifa bulduktan sonra kaza etmek farzdır. Veya seferilik halinde tutulamayan oruçları sonra kaza etmek yine farzdır. Fakat oruç, sadece Ramazan ayında tutulmaz. Ramazan ayında tutmuş olduğumuz oruç biz Müslümanların üzerine farz olan oruçtur.

1) Vacip Oruçlar:

Vacip oruçlar dediğimiz de; aklımıza nezir yani adak oruçları gelmektedir. Bir kişi bir işin olmasını veya olmaması için dua eder sonra da bu olacak veya olmayacak iş konusunda oruç tut ayı adak eder ise, bu oruç vacip oruç olmaktadır. Vacip oruç, farz kadar kuvvetli olmasa da yerine getirilmesi gereken bir ibadettir. Aynı zamanda nafile oruç tutulup da bozulduğu zaman o orucu geri tutmak; Hanefi mezhebine göre vacip İmam Şafiiye göre tutulma zorunluluğu tekrardan yoktur.

2) Mendub Oruçlar

Mendub oruç; kişinin farz ve vacip cinsinden sorumlu olmadığı, tutulduğu zaman sevap, terk edildiği zaman herhangi bir sorumluluğu ve günahı olmayan oruçlardır. Mendub oruçlardan bir kısmı şunlardır:
a) Davud (as) Orucu:
Nafile oruçların en faziletli olanı bu oruçtur. Gün aşırı tutulan; yani bir gün tutulup, bir gün iftar edilen oruçtur.
b) Kameri ayların 13,14,15. günü oruç tutmak. Aynı zamanda bu oruca eyyamı bid orucu denmektedir.
c) Pazartesi-Perşembe Orucu:
Rasulullah (sav) Pazartesi ve Perşembe günleri nafile oruç tutardı. Hatta bu orucu Müslümanlara tutmaları için tavsiye etmiştir.
“İnsanların amelleri Allah’a Pazartesi ve Perşembe günleri arz olunur. Ben de bu günlerde oruçlu olmayı severim.” (Ebu Davud/Savm/60) demiştir.
d) Şevval Orucu:
Kameri aylara göre Ramazan ayından sonraki ay Şevval ayıdır. Şevval ayında 6 gün oruç tutmak müstehaptır. Bu 6 günlük orucu kişi, ister peş peşe tutsun, isterse aralıklarla tutsun fark etmemektedir. Rasulullah (sav) Şevval orucu hakkında şöyle demiştir: “Her kim Ramazan orucunu tuttuktan sonra buna Şevval ayından 6 gün ilave ederse bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur.” (Tirmizi/Savm/52)
e) Arefe Günü Orucu:
Hac’da olmayanlar için Zilhicce ayının 9. günü oruç tutmaları müstehaptır.
Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor: “Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve bundan sonra birer yıllık günahları örteceği Allah’tan murad edilir.” (Nesai/Sıyam/83)
f) Aşure Orucu:
Muharrem ayının 10. gününe Aşura günü denir. Sadece aşure gününde değil; aşure gününden bir gün önce veya bir gün sonra (yani ya 9,10 ya da 10,11. günler) oruç tutmak müstehaptır.

3) Mekruh Olan Oruçlar

a) Sadece Aşure gününde oruç tutmak. Muharrem 10. günü aşure günüdür. Bu günde oruç tutmak isteyenler ya 9,10 ya da 10,11. günlerde oruç tutmaları güzeldir.
b) Şek Günü: Yani Şaban ayının son gününe gelip, ertesi gün Şaban ayına devam mı yoksa Ramazanın başlangıcı mı diye şüphe edilen gündür.
c) İki gün arka arkaya iftar etmeden oruç tutmak. Bu oruca da visal orucu denmektedir.
d) Yalnız Cuma günü veya Yalnız Cumartesi günü oruç tutmak mekruhtur. Cuma günü oruç tutmanın nehy edilmesinin sebebi; cuma günü bir nevi Müslümanların bayram günü olmasından dolayıdır.
e) Ara vermeden her gün oruç tutmak da mekruh oruçlar arasındadır.
f) Eşinin rızası olmadan kadının nafile oruç tutması da mekruhtur. Eşi isterse bu kadına orucu bozdurabilir.
4) Haram Olan Oruçlar:
a) Haram olan oruçların başında Ramazan Bayramı’nın ilk günü ile Kurban Bayramı’nın 4 günü vardır.
b) Yine kadınların hayız ve nifastan temizlenmeden oruç tutmaları yasaktır.

BENZER KONULAR:

Farz Nafile Orucu Çeşitleri

Ramazan Ayının Fazileti ve Önemi

 

Cevapla