Ramazan ayı hayatımızı ve ruh dünyamızı nasıl etkiler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

RAMAZAN AYI HAYATIMIZI NASIL ETKİLEMELİ?

ramazan ayi orucunun uzerimizdeki etkileri

Ramazan-ı Şerifin Hayatımıza Kattıkları

İslam’ın beş esasından biri olan oruç ibadetinin ifâ edileceği Ramazan ayına kavuşmak üzereyiz. Bizler Allah’a kul olmak hedefi ile hareket eden müslümanlar olarak, Ramazan ayında tazelenmeliyiz. Görev ve sorumluluklarımızı yeniden hatırlamalıyız. Bir sonraki senenin Ramazan ayına kadar da hatırladıklarımızı unutmadan yaşamayı gaye edinmeliyiz.

Şayet dünya hayatını hedefleyerek, bu hayatın geçici olduğunu unutarak dünya için yaşarsak kaybedenlerden olacağımızı Allah, Kur’ân-ı Kerîm’de bizlere haber vermektedir[1]. Bizim için aslolan ebedi olan ahiret hayatına hazırlanmaktır. Bu hazırlık için de Ramazan ayı bir fırsattır. Unutulmamalıyız ki, kulluğun en güzel göstergesi, kulun üzerinde görülen ibadetler ve teslimiyet izleridir.

Ramazan ayına yaklaştığımız şu günlerde niyetlerimizi gözden geçirmemiz gerekir. Diğer taraftan bu ay içerisinde merhamet ve sevgi duygularımız artmaktadır. Merhamet etmeyene merhamet olunmayacağı[2], birbirimizi Allah için sevmedikçe hakîkî imânın elde edilemeyeceği[3] aklıdan çıkarılmamalıdır..
Ramazan ayı, sabır ayıdır. Bu ayın manası düşünüldüğü zaman, müslümanın hayatının tamamına hitap edecek bir sabır eğitiminden geçmesi gerektiği ortaya çıkacaktır. Yani sabır, oruç tutan bir müminin, en önemli özelliği olarak hayatının her anına yansımalıdır.

Salih niyetlerle, sahura kalkarak, oruçlarımızı hakkıyla tutarak, iftar sofralarında fakirlerle birlikte olarak, teravih namazlarında Müslümanlarla omuz omuza vererek, Kur’ân tilaveti ve mukâbeleleriyle, i‘tikaf ibadetiyle, fıtır sadakası ve zekatla, Allah’a kulluğumuzu arz etmenin zamanı, Ramazan ayıdır.

Rabbimizle tanışmanın, acizliğimizi anlamanın, insanlığımızın ve imanımızın lezzetine varmanın en güzel yolu, Mevlamızın kelamını okumak, anlamak ve yaşamaktır. Acziyetini Kur’ân’ın yüce kelamını okuyarak anlayan mümin, dua zırhına bürünmeli, tövbe-istiğfar kalesine sığınmalı ve Hz. Allah’a yürekten teslim olmanın verdiği mutluluk ve güven hissini tam anlamıyla yaşamalıdır.
Ramazan ayı, insanın bütün vücuduna ibadet ettirme vaktidir. Kötü fikirlerden zihni, art niyetlerden kalbi, gıybet, yalan, iftira ve kötü sözden dili, kumar, hızsızlık, kavga ve cinayetten eli, harama bakmaktan gözü, içki gibi haramlardan mideyi temizleme ve bütün uzuvlara kul olduğunu hatırlatma vaktidir.
Bu senenin Ramazan ayına kavuşan Mü’min, günahlarından arınabileceği bu fırsatın gelecek sene tekrar eline geçip geçemeyeceğini düşünmeli ve ölümü aklından çıkarmamalıdır. Öleceğini düşünen mü’min sadaka-i cariye işlemeye, faydalı ilmî eserler bırakmaya, ardından Fatiha okuyacak bir evlat yetiştirmeye[4] özen göstermelidir.

İmanı tazeleme ayı olan Ramazan ayı, görevlerimizi yeniden hatırlamak için bir imkândır. Unutulmamalıdır ki, mü’min emredileni yapmak ve yasaklarından kaçınmakla yükümlü olduğu kadar; etrafındaki aile efradına, akrabalarına ve arkadaşlarına iyiliği emretmekle, kötülükten onları uzaklaştırmakla sorumludur[5].

Zekâtla ve sadaka-i fıtır ile malımızı, oruç ile sıhhatimizi bereketlendirmek için de Ramazan ayını fırsat bilelim.
Sonuç olarak; Yüce Rabbimizin rızasını kazanmanın yolları, sayılamayacak kadar çoktur. Ramazan ayı öncesinde, Ramazan ayında ve Ramazan ayı sonrasında hedefimiz Allah’ın rızasını kazanmak olmalıdır. Allah korkusuyla ürpermeyen kalpten, Allah için hareket etmeyen zihin ve bedenden Allah’a sığınmak gerekir. Bu vesileyle Ramazan ayının hepimize hayırlı olmasını temenni eder, bu aydan hissedar olmamızı Yüce Allah’tan niyaz ederim.
___________________
[1] Hûd, 11/16; Zâriyât, 79/37–41.
[2] Buhâri, Sahih, Tevhid 2; Edeb 27.
[3] Riyazü’s-Salihin, Hadis No:379
[4] Müslim, Sahîh, Vasiyet, 14
[5] Âl-i İmrân, 3/104.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2021-03-20T14:43:09+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ramazan ayına yaklaştığımız şu günlerde biraz muhasebe yapalım. Ramazan ayındaki gibi ibadetlerimiz konusunda ehemmiyete ve özene Ramazan ayından sonra da devam edelim. Ramazan da orucu sadece mideye tutturmadığımız gibi, Ramazan ayından sonra da gözümüzü, elimizi, ağzımızı günaha ve harama kapatalım. Ramazan ayında beş vakit namazı camide ve cemaatle kılmaya özen gösterdiğimiz gibi Ramazan dan sonra da bu güzel haslete devam edelim.

    En iyi cevap

Cevapla