Ramazan ayı için nasıl hazırlık yapmalıyız

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

RAMAZANA NASIL HAZIRLANALIM

Ramazan ayi icin nasil hazirlik yapmaliyiz

Ramazan’a hazırlık nasıl olmalı? Ramazan öncesi ne gibi hazırlıklar yapılır?

Kameri ayların dokuzuncusu Ramazan Ayı’dır. Ramazan Ayı, Müslümanların oruç tutmakla mükellef oldukları, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilen bir aydır. Ramazan Ayı, Cennet kapılarının ardına kadar açıldığı, Cehennem kapılarının kapandığı ve Şeytanlar’ın zincire vurulduğu bir aydır.(1)Bir başka ifadeyle Ramazan Ayı, Cenab-ı Hakk’ın rahmetinin sağanak sağanak mümin kullarının üzerine yağdığı bir aydır.
Ramazan Ayı’nı çok iyi değerlendirdiğimiz takdirde, on bir ay boyunca günahlarla kirlenen ruhumuzu ve kalbimizi, manevi kirlerden ve günahlardan arındırabiliriz. Bu nedenle Mümin’ler, Ramazan Ayı gelmeden kendilerini bu ayın manevi iklimine hazır hale getirmelidirler.

Bizim, her Ramazan Ayı gelmeden önce Televizyon ekranlarından izlediğimiz diyetisyenlere değil, bu aydaki manevi güzelliklerden azami olarak istifade etmeye ihtiyacımız vardır.Bilmeliyiz ki, bu ayda çektiğimiz susuzluk, ruhumuzun ve kalbimizin manevi susuzluğunu giderecektir. Ramazan Ayı gelmeden önce kendimizi hesaba çekelim. Şayet günahlarımız ağır basıyorsa, Ramazan Ayı’nı öyle bir değerlendirelim ki günah namına hiçbir şey kalmasın.
Ramazan Ayı’na ulaşmadan önce her türlü günahlardan uzaklaşalım. Çokça tevbe ve istiğfar edelim. Yediğimiz ve içtiğimiz şeylerin helal olmasına dikkat edelim. Zira yediğimiz ve içtiğimiz gıdalarımızın helal olması, ibadetlerimizin kabulü için şarttır. Ancak bu şekilde Allah’a yaklaşabilir ve ruhumuzu yüceltebiliriz. Ama her şeyden önce niyetimiz samimi olmalı. Ramaza’na dupduru ve tertemiz bir niyetle girmeliyiz. Bu nedenle, Ramazan Ayı gelmeden Ramazan Ayı’ndaki birbirinden güzel yemeklerle donatılmış sofraları değil, bu aydaki manevi sofradan ne kadar istifade edebileceğimizi düşünelim. Ayrıca Ramazan Ayı’nın kuşatıcılığını tüm aile bireylerimize hissettirelim. Ve bu şekilde kendimizi, rahmet ve bereket ayı olan Ramazan Ayı’na hazırlayalım

Bunlar, Ramazan Ayı gelmeden önce yapılan bir takım hazırlıklardı. Ramazan Ayı’nı idrak ettiğimizde ise Rabbimiz önümüze Ramazan Ayı’na hürmeten kurtuluş reçeteleri koymuştur. Bunlar; sevabını kalemlerin dahi yazmaktan aciz kaldığı, Yüce Rabbimiz’in “Oruç benim içindir, karşılığını da sadece ben veririm” buyurduğu Oruç ibadeti(2), zenginin malını ve ruhunu temizleyen zekat ve sadaka ibadeti, fakirlere verilmesi gereken fıtır sadakası, alnımızın secdeyle buluşmasıyla ruhumuzu Allah’a yaklaştıran Teravih Namazları, ibadetle yoğunlaştığımız, tefekkürle bütünleştiğimiz Ramazan Ayı’nın son on gününü itikafta geçirmek, gönüllere şifa olan Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunmak ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihya etmektir.

Bu ayda yapılan ibadetler çok faziletlidir ve çok sevaplıdır. İslam Âlimleri “Allah’ın rızası bazı amellerde gizlidir ve büyük bir hasene ve iyilik çok günahlara kefaret olur” demişlerdir.(3) Samimi bir niyetle bu yaz sıcağında tutacağımız oruç, kılacağımız Teravih Namazları ve vereceğimiz zekat ve sadakalar kurtuluşumuza vesile olacaktır inşaallah. Evet, Bayram’a tertemiz ve günahsız bir şekilde ulaşmak bizim elimizde. Bir Ayet-i Kerime mealiyle bitirmek istiyorum, “Yaptıklarına karşılık olarak, onlar için nice sevindirici ve göz aydınlatıcı nimetler saklandığını hiç kimse bilemez”.(4)
————————–
1-Buhari Savm,5.2.227
2-Buhari. Savm.2.2.226
3-Said Nursi.Emirdağ Lahikası.1.202
4-Secde Suresi.32.17

Peygamberimiz Orucu Neye Benzetmiştir?

 

Ramazan ayı için nasıl hazırlık yapmalıyız

Kadir gecesi nedir niçin kutlanır


 

Answers ( 1 )

    0
    2021-03-20T15:28:17+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ramazan ayı girmeden hazırlık yapılması güzel bşr davranıştır. Bu hazırlık Ramazan ayında eve alınacak yiyecek ve içecek türünden alışverişleri kastetmiyorum. Manevi bir hazırlık yapmak gerekir. Mesela kişi Ramazan ayı girmeden şöyle bir program yapar kendine. Kaza namazları var ise kaza namazlarını kılar, bolca Kur’an-ı Kerim okur meali ile birlikte.

    Ramazan ayına girmeden kötü davranışlarımız, kötü huylarımız var ise terk edelim ki Ramazana tertemiz bir sayfa ile girmiş olalım.

    En iyi cevap
  1. ramazan avatarı
    0
    2021-04-02T06:37:47+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ramazan ayında elbette hazırlık gerekir

    Hazırlık derken gıda ve beslenme konusunda hazırlık yapın demiyorum

    Mesela bir aylık çizelge yapılabilir Ramazan ayında en güzel şekilde nasıl değerlendirebilirim
    Kazan’da kullanmadan 1 aylık çizelge yapılmadan Ramazan’ı iyi değerlendirmek mümkün değildir

    Kur’an-ı Kerim okuma ilim öğrenme tefsir okumak hadis okuma teravih namazı kılma sadaka verme gibi bazı güzel işlerin planı yapılmalıdır

     

Cevapla