Paylaş
Ramazan ayı nedir? Ramazan ayında neler yapılır
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
RAMAZAN AYI
Ramazan ayı özellikleri
Yeryüzü sahnesine ulvi bir gaye için gönderilen İnsanoğlu, Yaratıcısına kulluk ve itaatte bulunursa, kamil insan erdemli birey olmaya talip olduğu söylenebilir. Yeri, göğü ve ikisinin arasındakilerin tamamını yaratan idare eden yüce Allah’a en yakın olacağımız günlerdeyiz. Halkımızın on bir ayın sultanı olarak karşıladığı Ramazan ayının gölgesi üzerimize düşerken evlerimiz, sokaklarımız, köylerimiz, şehirlerimiz hatta gönüllerimizin nur ve sürurla dolacağı günler yaklaştı.
Ramazan, nefislerin terbiye edildiği, yoksulların doyurulup gözetildiği, sevap ve mükafatın arttığı, af ve mağfiretin çokça ihsan edildiği bir aydır. Tutulan oruçları, kılınan teravih namazları, okunan hatim ve mukabeleleri, iftar ve sahurları, dua, tövbe, zikir ve niyazları ile baştan sona bir feyz, rahmet ve bereket ayıdır.
Yeniden canlanan yardımlaşma ruhuyla yoksul ve fakirlerin de unutulmadığı huzur atmosferinde kişiler daha mutlu olurlar. Yıl boyunca vicdanlarımızı yaralayan olaylarda bir azalma, suçlarda da önemli bir düşüşün hissedildiği müstesna günlerdir.
Yüce Mevla’nın “ Ey iman edenler ! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı .” [ 1]fermanıyla orucun bizden önceki ümmetlerde olduğu gibi ruhi arınmamız için bize de farz kılınmıştır. öte yandan Efendimiz (sav) de ;
“Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (2) buyurarak Ramazan’ın manevi havasının bize neler kazandırabileceğine işaret etmiştir.
Oruç, müminin ibadet niyetiyle imsak vaktinden iftar vaktine kadar kendisini yeme , içme ve cinsel arzulardan alıkoyması demektir.
İnsanlığı engin rahmetiyle saran İslam, bizi zorluk ve sıkıntılardan kurtarmak için çareler sunmuştur.
Bakınız oruç hakkında Yüce Mevlamız: “Oruç, sayılı günlerdir. Sizden kim hasta, yada yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar.” (3) buyurarak dinimizin nasıl bir rahmet kaynağı olduğunu gözler önüne sermiştir.
İbadetler arsında orucun gerek ifa ediliş şekli gerek mükafatı bakımından çok müstesna bir yere sahip olduğunu Allah Resulü (sav) şu kutsi hadiste beyan ediyor. “Yüce Allah buyuruyorki: Oruç hariç ademoğlunun her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir. Onun mükafatını ben vereceğim.”(4)
Rahmet ve mağfiret ayı olan Ramazanın iftarlarındaki sevincin şükürle buluşması, teravihlerdeki birlik beraberlik ruhunun toplumun geneline hakim olması, camilerde okunan mukabelelerin huşu ile dinlenmesinin ruhlar üzerinde bıraktığı etki ile oluşan huzur ortamının senenin her gününde görülmesi gereken bir manzara olduğu herkesçe bilinmektedir.
Öbür yandan sevabı yok eden, gönül kırıcı söz ve eylemlerden uzak kalarak Efendimiz (sav) in şu tavsiyesini bu günlerde hatırdan çıkarmamalıyız. “Kim yalan sözü yalan ile iş yapmayı bırakmazsa Allah’ın onun yemesini ve içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur.” (5) Bizi Rahman ve Rahim olan Rabbimize bir adım daha yaklaştıracak bu mübarek ayın geçmişlerimize rahmet, dualarımıza icabet , günah ve taksiratımıza kefaret olmasını şanı yüce olan Halıkı Rahimden niyaz ederken, Rabbim orucunu layıkıyla tutmayı cümlemize nasip eylesin.
———————————-
- Bakara 183
- Buhari , Savm ,2
- Bakara 184
- Müslim , Siyam , 166
- Buhari , Savm, 9
BENZER KONULAR:
- Ramazan ayında boşalmaksızın mastürbasyon yapmak orucu bozar mı?
- Ramazan ayı Ve Tövbe
- Ramazan ayı hilalinin, ülkelere göredoğuş yerlerinin farklı oluşuna itibar edilir mi?
- Ramazan ayının başlangıcı ne ile tespit edilir?
- Ramazan ayında günah işlemek
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ramazan ayında yapılması gerekenlerin en başında Allah’ın emri olan orucu bir mazeret olmadan mutlaka tutmak gerekmektedir. İbadetlerimize dikkat etmemiz gerekmektedir. Özellikle namazlarımızı camide ve cemaat ile beraber kılmaya özen göstermeliyiz. Dilimizi dedikodu, yalan ve gıybetten uzak tutmalıyız. Bu durumlar her ne kadar orucu bozan davranışlar olmasa da orucun sevabının kaybolmasına sebep olmaktadır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ramazan ayı, İslam takvimine göre dokuzuncu aydır ve Müslümanlar için özel bir dönemi temsil eder. İslam’ın kutsal kitabı olan Kur’an’ın bu ay içinde Hz. Muhammed’e (SAV) Cebrail tarafından ilk defa indirilmeye başlandığına inanılır. Ramazan ayı, ibadet, oruç tutma, dua, sadaka verme ve manevi bir odaklanma dönemi olarak önem taşır.
İşte Ramazan ayında yapılan bazı önemli ibadetler ve uygulamalar:
Oruç Tutma (Sawm): Ramazan ayı boyunca, Müslümanlar güneşin batışına kadar yemek yemeyip içmek suretiyle oruç tutarlar. Oruç, sabrı, ibadeti ve sosyal sorumluluğu güçlendiren bir ibadettir.
İftar ve Sahur: Oruç, gün batımıyla birlikte iftar adı verilen özel bir yemekle sona erer. Sahur ise gün doğmadan önceki son öğündür. İftar ve sahur, özellikle ailelerin bir araya gelip dua ettiği ve birlikte vakit geçirdiği özel zamanlardır.
Dua ve Zikir: Ramazan ayı, dua ve zikirlerin yoğun olarak yapıldığı bir dönemdir. Müslümanlar, bu ayda daha fazla dua etmek ve zikir yaparak manevi bir atmosfer oluştururlar.
Kur’an Okuma: Ramazan ayı, Kur’an’ın indirildiği ay olduğu için Müslümanlar bu dönemde Kur’an okuma pratiğine özel bir vurgu yaparlar. Bir ay boyunca Kur’an’ı tamamlamak, bu dönemi daha anlamlı kılar.
Sadaka ve İyilik: Ramazan ayı, cömertlik ve yardımlaşma anlayışının güçlendiği bir dönemdir. Müslümanlar, fakir ve muhtaç insanlara yardım etmek için çeşitli sadaka ve bağışlarda bulunurlar.
İslam’a Yeniden Bağlanma: Ramazan ayı, Müslümanların İslam’a daha yakın bir şekilde bağlanmasını ve manevi bir derinlik kazanmalarını sağlayan bir fırsattır. Bu dönemde günahlardan kaçınılması ve hayırlı davranışlara odaklanılması teşvik edilir.
Ramazan ayı, birlik, beraberlik, sadaka, sabır ve ibadet gibi değerleri vurgulayan bir dönemdir. Müslümanlar bu ayı, manevi bir yenilenme ve dünya ile daha derin bir bağ kurma fırsatı olarak değerlendirirler.