Paylaş
Ramazan ayına hazırlık
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
RAMAZAN AYI ORUCUNA HAZIRLIK
Kültürümüzde Ramazan ayı için ne gibi hazırlıklar yapılır kısaca
İnsanoğlu olarak bu dünyaya gönderiliş gayemizin farkına varabilmek için Yüce Yaratıcımız bizlere bazı zaman dilimlerini özel olarak tahsis etmiş ve bu zaman dilimleri içinde kendisine yapacağımız ibadetlerimizin karşılığını kat be kat fazlasıyla vereceğini Kur’an ifadeleri ile müjdelemiştir. İşte bunlardan birisi de gölgesi üzerimize düşmüş ve 13 Nisanda salı günü başlayacak olan rahmet ve bereket ayı Ramazandır.
Ramazan ayı her yönüyle birlik beraberlik ve kardeşlik duygularının nazariyeden fiiliyata döküldüğü ve daha da pekiştiği bir aydır. İnsan olarak günlük hayatta yaptığımız birtakım işlerimiz için günler öncesinden hazırlıklar yapar, bunların hayırla sonuçlanmasını temenni ederiz. Hele hele böyle Allah’ın af ve mağfiretinin üzerimize sağanak sağanak yağdığı ve Allah Rasülü (s.a.v.)’nün evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem’den kurtuluş[1] olarak nitelendirdiği ve Cennet kapılarının sonuna kadar açılıp, Cehennem kapılarının kapatılıp şeytanların bağlandığı,[2]Ramazan ayını, nefsanî birtakım kirlerden arınma niyetiyle ve nasıl değerlendireceğimizin hesabıyla karşılamalıyız.
Uzaktan gelecek olan önemli bir misafire çok önceden hazırlıklar yaparız. Ona olan sevgi ve muhabbetimizi göstermek için yaparız tüm bunları. İşte Ramazan ayıda orucuyla, kadir gecesiyle, teravihiyle, iftarıyla, sahuruyla, zekâtı ve fıtır sadakasıyla evimize yılda bir defa misafir olarak gelmektedir. Hem o öyle bir misafirdir ki bize dünya ve içindekilerden çok daha değerli hediyeler getirmektedir. Bu sebeple bu misafirin her müslümanın evinde en güzel şekilde ağırlanması gerekir.
Ayette Allah Teala Ramazan ayından söz ederken bizlere şöyle buyurur: شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَان ِ
″ Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an indirildiği aydır.″[3]demek suretiyle Ramazanı diğer aylardan üstün kılan özelliklerin başında insanlık için bir hidayet rehberi olan Kuran-ı Kerim’in bu ayda indirilmesi ve indirilmeye başlanmış olmasıdır. Hz Peygamber bizlere, Ramazan ayının ilk gecesi olunca Allah’ın kullarına rahmet nazarıyla baktığından, meleklerin her gün ve gece Müslümanlar için istiğfar ettiğinden ve onların bağışlamasını dilediklerinden[4] haber vermektedir.
Allah Rasülü’nün ″ İki günü birbirine eşit olan zarardadır ″ sözü doğrultusunda önümüzdeki Ramazan ayını bir öncekinden daha güzel ve daha dolu dolu geçirmemiz gerekmektedir. Bizler bu mübarek ayın günlerini fırsat bilerek Allah’ın âf ve mağfiretinin kapısını açmanın gayreti içerisinde olmalıyız. Nefsi meylettiği şeylerden alıkoymanın çabası ile kendimizi nefis terbiyesine tabi tutarak takvayı aramalıyız. Elimizdeki nimetlerin farkına varıp, gönlümüzdeki şefkat ve merhamet hislerini artırarak toplumdaki muhtaçları fark edip onlara yardım etmenin yarışı içinde olmalıyız. Bu temenniler ile bu ayın tüm milletimize huzur, bereket ve saadet getirmesini Allah’tan dilerim.
———————-
[1] Et-Tergib ve’t-Terhib; c.2, s. 95
[2] Müslim, sıyam:1; Buhari, savm:5
[3] Bakara, 185
[4] Beyhaki,Şuabul iman.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ramazan ayı yılda bir defa gelmektedir. Ona hazırlık yapmak ise adeta bizler için gerekli olan bir durumdur. Evimize misafir geldiği zaman belki de günler öncesinden hazırlık yapmaya başlarız. İşte, Ramazan ayı da yılda bir defa gelmektedir. Zekatımız, fitremiz, orucumuz, teravihimiz, sahurumuz bir defa olmaktadır yılda. O yüzden Ramazan ayına en güzel şekilde nasıl hazırlanmak gerekiyor ise o şekilde hazırlanmak gerekmektedir