Paylaş
Ramazan ayında kebapçı ve lokanta işletmek caiz midir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Ramazan ayında lokanta gibi yiyecek yeri işletmek caiz midir?
Ramazan ayında hasta, yolcu vb. oruç tutmama ruhsatına sahip kimseler oruçlarını daha sonraki bir zamanda tutabilirler (Bakara, 2/185; İbn Mâce, Sıyâm, 11-13). Mazereti sebebiyle oruç tutamayanların yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için Ramazan ayında lokanta vb. yerlerin açık olmasında dinen bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca lokanta sahibi, oruç tutmayanların niçin oruç tutmadıklarını bilmek zorunda değildir. Fakat hem oruç tutanlara saygı için hem de yeni yetişmekte olan çocuk ve gençlerin, Ramazan gününde oruç tutulmayıp aleni yemek yenilmesinin olağan bir şey olduğu gibi bir izlenime kapılmamaları için mazeretli de olsa, yiyip içenlerin bunu açıktan yapmamaları uygun olur. Lokanta sahipleri de gerekli tedbirleri alarak böyle algılamalara fırsat vermemeye özen göstermelidirler.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ramazan ayında kebapçı veya lokanta işletmek İslam’da caizdir. İslam dininde, yiyecek ve içecek satışı yapmak ve ticaret yapmak genel olarak kabul edilebilir bir faaliyettir. Ramazan ayında da insanların iftar ve sahur için yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla lokanta veya kebapçı gibi işletmelerin faaliyet göstermesinde bir sakınca yoktur.
Ramazan ayı, müminlerin oruç tutarak ibadetlerini yoğunlaştırdığı bir aydır. İftar vaktinde oruçlarını açmak ve sahur vaktinde son yemeğini yapmak için insanlar genellikle dışarıda yemek yemeyi tercih ederler. Bu noktada, lokanta veya kebapçı işletmeleri, insanların Ramazan ayı boyunca iftar ve sahur ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet sunarlar.
Ancak, İslam’da işletilen bir işin helal olması için bazı genel prensiplere uyulması gerekmektedir. İşletme sahipleri ve çalışanları, helal yiyecekler sunmak, dürüst ticaret yapmak, insanların sağlık ve hijyen ihtiyaçlarını gözetmek gibi İslami prensiplere uygun hareket etmelidirler.
Ayrıca, Ramazan ayında oruç tutan insanlar için uygun bir ortam sağlamak da önemlidir. İşletme sahipleri, oruçlu müşterilere saygı göstermeli, iftar saatlerinde hızlı ve kaliteli hizmet sunmalı, dikkatli ve titiz bir şekilde hijyen kurallarına uymalıdır.
Sonuç olarak, Ramazan ayında kebapçı veya lokanta işletmek İslam’da caizdir. Ancak işletme sahipleri ve çalışanlarının İslami prensiplere ve müşteri ihtiyaçlarına uygun şekilde hareket etmeleri önemlidir. Helal yiyecekler sunmak, dürüst ticaret yapmak, hijyen kurallarına uymak ve oruç tutan insanlara saygılı olmak gibi değerlere dikkat etmek önemlidir.