Ramazan ayının başlangıcı ne ile tespit edilir?

Question

Ramazan ayının başlangıcı tespit yöntemi

Ramazan ayinin baslangici ne ile tespit edilir

Oruç ayı, hilali (ayı) görmekle tesbit edilir. Oruca en az adil bir kimsenin ayı görmesinden veya Şaban ayının 30. gününden hemen sonra başlanır. Ayı görmeksizin, matematik ve astronomik bilgilere iti bar edilerek oruç tutulamaz. Çünkü Resûlullah (s.a.v.): “Ayı gördüğünüz zaman, oruç tutunuz. Ramazan bayramınızı da ayı görerek yapınız. Eğer hava bulutlu olursa ayı göremezsiniz. Şaban ayını 30’a tamamla diktan hemen sonra oruç tutmaya başlayınız” buyurmuştur. Hilâli görmek sûretiyle oruç tutma ve hacc yapma vakti bilinir ve tesbit edilir. Zira Allah (c.c.), “Sana yeni doğan ayları sorarlar. De ki: 0, insanların faidesi için bir de hacc için vakit ölçüleridir.” (Bakara: 189) buyurmuş tur. Şu halde itibar edilecek olan, oruç tutmaya başlamak için ayı gör mektir.

Cumhûra göre Ramazan ayininin başlangıcını tesbit için, âdil bir kişinin ayı gördüğüne dâir şahâdeti kâfidir. Zira İbn Ömer’in (r.a) rivâyeti buna işarettir: “Halkla beraber Ramazan ayı hilalini görmeye çalışıyordum. Ayı görerek Resûlullah’a (s.a.v.) haber verdim. O, oruç tuttu ve halka da oruç tutmalarını emretti.”

Şevval ayı hilali, ay görülmediği takdirde. Ramazan ayı 30’a ta mamlanmak sûretiyle tesbit edilir. Tüm fakihlere göre, Şevval ayı hi lalini tesbit için, âdil bir şâhidin şahâdeti kâfi değildir. Ancak iki âdil şâhidin, “biz ayı gördük” demeleri lazımdır.

İmâm Mâlik’e (rh.a.) göre ise Ramazan ayı hilalini tesbit için iki âdil görgü şâhidinin “biz ayı gördük” şahâdetleri lazımdır. Zira ayın iki kişi tarafından görülmesi şahâdettir.

Tirmizî, bu hususta şöyle der: “İlim adamlarının çoğuna göre, Ramazan ayı hilalinin tesbiti için, âdil bir kişinin şahadeti yeterlidir.”

Dárekutni (rh.a.) ise “Bir kimse, Hz. Ali’nin (ra) yanına gelerek “Ra mazan ayı hilalini gördüm” diye şahâdette bulundu. Bunun üzerine oruç tutan ve halka da tutmalarını emreden Hz. Ali (r.a) “Benim için Şaban ayından bir gün oruç tutmak, Ramazan ayından bir gün oruç yemekten daha hayırlıdır” buyurdu” diye rivâyet etmiştir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Cevapla