Ramazan Hilanin Özellikleri Nelerdir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ramazan Hilalinin Görülmesi

Ramazan Hilalinin Gorulmesi

SORU: Her hangi bir İslâm ülkesinde ramazan hilâli görülse diğer ülkelerdeki müslümanlara oruca başlamak farz olur mu?

CEVAP: İslâm âlimlerinin çoğunluğu görüş birliği etmişlerdir ki ramazan ayının başlangıcı şu iki şeyden birisi ile tesbit edilir:

1. Gökyüzünde bulut, duman, sis gibi görüşü engelleyecek bir şeyin bulunmaması halinde hilâli çıplak gözle görmek.

2. Görmeyi engelleyecek bir şey var ise ramazandan bir önceki ay olan şaban ayını otuza tamamlamak.

Şaban’ı otuza tamamlamakla onun bitip sona erdiğinden kesin bir şekilde emin olunur.

Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

Ramazan hilâlini görerek oruç tutunuz. (Şevval) hilâli(ni) görerek bayram yapınız. Eğer hava bulutlu olursa şaban’ı otuza tamamlayınız.

Kur’an’da da “Her kim (ramazan) ayı(nı) görürse onu (ramazan ayını) oruçlu geçirsin” (Bakara/185) buyuruluyor.

Hilâlin görülmesinin isbatı iki âdil müslümanın şahitliği ile olur. Zira hadiste şöyle buyuruluyor:

Eğer iki müslüman şahit (ay’ı gördüğüne dair) şahitlik ederse (buna dayanarak) oruca başlayın ve(ya) bayram edin.

Hilâlin isbatı bir adaletli şahitle de mümkün olur. Rivayet olunduğuna göre Hz. Peygamber’e bir bedevi gelip: “Ben hilâli gördüm” dedi.

Hz Peygamber ona: “Allah’ın birliğine şahitlik eder misin?” diye sordu Bedevi “Evet” dedi. Rasûlullah: “Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şahitlik eder misin?” diye sordu. Bedevi “Evet” deyince Hz. peygamber: “Ey Bilâl! İnsanlara ilan et. Yarın oruç tutsunlar” buyurdu.

Hilâli gören kimseye veya hilâli gördüğünü söyleyen kimseyi tasdik eden kişiye oruç tutmak farz olur. Zira oruç tumanın farz olduğu bilgisi dahilindedir.

Ramazan hilâlinin bir yerde görülüp, hilâlin görülmediği yerlerdeki duruma gelince:

Bu mesele ilim adamları arasında ihtilaflıdır. Fakat fıkıh âlimlerinden şöyle söyleyenler de vardır: “Bir bölgede hilâl görüldüğünde diğer bölgelerde bulunanlara oruç tutmak lazım olur. Yeter ki onlara bu ilgi orucu gerektirecek şekilde ulaşmış olsun. Hilâlin görülmediği yerlerin, hilâl görülen yere uzak veya yakın olması arasında bir fark yoktur.”

İmam Şevkâni Neyl’ül Evtâr isimli eserinde şunları söylüyor: “Fıkıh âlimlerinden bir grup şöyle demektedir: Bir yer halkı hilâli gördüğü zaman diğer yerlerdeki tüm insanlara oruç tutmak lazım olur.”

Bir yerin yöneticisi ayın görülmesi veya şabanın otuza tamamlanması üzerine orucun başladığım ilan ettiği zaman insanlara oruç tutmak farz olur. Ayrıca ramazanın veya şabanın 29. günü müslümanların hilâli gözetlemesi farz-ı kifayedir. Tâ ki oruç tutup tutmayacakları, bayram yapıp yapmayacakları ortaya çıkmış olsun.

Fıkıh ve fetva üzerine çalışan ilim adamlan ramazan ve bayramın başlangıcını belirlemede her yerde aynı sistemin takip edilmesini ve tüm müslümanların aynı günde oruca başlayıp aynı günde bayram yapmalarını uygun görmektedirler. Bir yerde hilâl görülünce diğer İslâm ülkeleri buna uyarak aynı günde ramazan ve bayram yaparlar. Böyle bir uygulama müslümanların birliğini, aynı günde oruca başlayıp aynı günde bayram yapmalarını hedefleyen bir uygulamadır.

 

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-19T10:54:13+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ramazan Hilali, İslam takvimine göre Ramazan ayının başlangıcını belirleyen önemli bir göstergedir. İşte Ramazan Hilali’nin bazı özellikleri:

    Ayın Görünümü: Ramazan Hilali, yeni ayın ilk görüldüğü gün ortaya çıkar. İslam takvimine göre, ayın görünmesiyle birlikte Ramazan ayı başlar. Hilalin, İslam takvimindeki aylardan biri olan Şaban ayının son gününde veya Ramazan ayının ilk gününde görülmesi beklenir.

    Oruç Başlangıcı: Ramazan Hilali’nin görülmesiyle birlikte Müslümanlar Ramazan ayında oruca başlarlar. Ramazan ayı, Müslümanlar için önemli bir ibadet dönemidir ve bu dönemde güneşin doğuşundan gün batımına kadar yemek, içmek ve cinsel ilişkiden uzak durulur.

    İslam Takvimindeki Yeri: Ramazan Hilali, İslam takvimindeki dokuzuncu ay olan Ramazan ayının başlangıcını işaretler. İslam takvimi, Hicri takvimi temel alan bir takvim sistemidir ve Peygamber Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği yıl olan 622’den başlamaktadır.

    Bereket ve Rahmet Ayı: Ramazan ayı, Müslümanlar için bereket ve rahmet dolu bir aydır. Bu ayda yapılan ibadetlerin ve duaların daha fazla sevap kazandığı düşünülür. Müslümanlar, Ramazan ayında oruç tutmanın, Kur’an okumanın, sadaka vermenin ve diğer ibadetlerin daha büyük bir değer taşıdığına inanırlar.

    Toplumsal Birlik ve Dayanışma: Ramazan ayı, Müslüman toplumunda birlik, dayanışma ve paylaşma duygularının güçlendiği bir dönemdir. İftar ve sahur sofraları, ailelerin, komşuların ve toplulukların bir araya gelerek paylaşmayı, yardımlaşmayı ve birlikte iftar yapmayı sağlar. Aynı zamanda Ramazan ayı, sadaka ve zekât gibi yardımlaşma eylemlerinin arttığı bir dönemdir.

    Ramazan Hilali, Müslümanlar için önemli bir dönemin başlangıcını işaret eden bir simgedir. Bu dönemde Müslümanlar, ibadetlerini arttırır, Kur’an’ı okur, dua eder ve manevi arınma ve yakınlaşma sürecini yaşarlar. Ramazan ayı boyunca oruç tutmak, ibadet etmek ve hayırseverlikte bulunmak Müslümanlar için önemli görevlerdir.

    En iyi cevap

Cevapla