Paylaş
Ramazan ne demektir kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Ramazan ne demektir?
(oruç ayına adını veren ramazan sözcüğünün kelime anlamı nedir)
Ramazan, Yüce Yaratanın Kur’an’da da “Haram Aylar” diye anılan ve Araplarca hürmet edilen, kan dökülmesi ve savaşılması yasak olan dört haram aydan (Zilkâde, Zilhicce, Muharrem ve Recep) biri değildi. Hicri aylardan bir ay olan Ramazan, İslam Diniyle niçin değerlendi?
Ramazan ne demek idi? Önce bu sorunun cevabıyla vaazımızı sürdürelim. Arapça bir kelime olan “Ramazan”, “yaz sonunda yağıp yeryüzünü tozlardan temizleyen yağmur” mânasında “er-ramzâ” kelimesinden veya “Güneş ışınlarından taşların yanıp kızması” anlamında olan “er-ramaz” kelimesinden alınmıştı. Bu yağmur, yeryüzünü nasıl temizleyip yıkarsa; kızgın yer, orada yürüyenlerin ayaklarını nasıl yakarsa, Ramazan ayı da müminleri günah kirlerinden öylece temizler, yakar, yok eder. (Râzî, Tefsîr, V, 71; LA4 İbn Manzûr, Lisânü’l-Arab, VII,160-162)
Peki, Ramazanı on bir ayın sultanı yapan ne idi? Bu sorunun cevabını ise Kur’an-ı Kerim bize şöyle vermektedir.
شَهْرُرَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَن كَانَ مَرِيضاً أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ اللّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.”(Bakara, 2/185)
Ramazanı on bir ayın sultanı yapan Kur’an-ı Kerimdir. Nasıl “şerefü’l-mekân bi’l-mekîn” yani bir mekânın şerefi, orada yaşayan kimseler sayesinde gerçekleşir ise, aynı durum, zaman için de söz konusuydu. Son Peygamber (sav) Yesrib’e teşrifiyle orayı nasıl “Medine-i Münevvere” haline getirdiyse, son kitap olan Kur’an’ın bu ayda inmesi de, sıradan bir ay olan Ramazan’ı “Mübarek ay” yapmıştı.
Bir ayı diğer on bir aya sultan, indirildiği bir geceyi –kadir gecesini- bin aydan hayırlı yapan Kur’an, elbette bizleri de âleme sultan yapacaktır. Yeter ki Rabbimizin bizlere indirdiği Kur’an’a yönelelim, okuyalım, anlayalım, idrak edelim, tabi olalım.
Ramazan aynda Kur’an-ı Kerim indirilmeye başlayınca bu mübarek ayda birçok ibadet emredile geldi. İslam’ın beş esasından biri olan oruç bu ayda tutulması emredildi. Teravih, mukabele, i’tikâf, iftar, sahur ve fıtır sadakası gibi önemli ibadetler ise Sevgili Peygamberimizden (s.a.s) bize birer sünnet olarak hediye edildi. güncel vaaz alıntı
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ramazan ayı; İslam’dan önce de hürmet gösterilen ve kan dökülmesinin haram olduğu dört aydan birisidir. Ramazan kelimesinin sözlükteki anlamı; yaz sonunda yağıp yeryüzünü tozlardan temizleyen yağmur manasına gelmektedir.
Ramazan ayının İslam için ve Müslümanlar için ayrı bir önemi vardır. Çünkü hayat kitabımız olan Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında indirilmeye başlanmıştır. İkinci bir özelliği ise Ramazan ayının; Müslümanlara farz olan oruç Ramazan ayında tutulmaktadır.