Paylaş
Ramazan öncesi ne gibi hazırlıklar yapılır
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
RAMAZAN HAZIRLIK
Ramazan Ayına Girerken Ne Tür Hazırlıklar Yapılır?
İhtirasları engelleyen, sabrı öğreten, nimetlerin kadrini bildiren, nefsi terbiye eden, mağfiret ve rahmet ayı Ramazan ayını, önümüzdeki pazartesiden itibaren idrak edeceğiz.
Ramazan ayı fazilet bakımından nice güzelliklerin bahşedildiği mübarek bir zaman dilimidir. İnsanları karanlıktan aydınlığa çıkaran, en doğru yola ileten ilahi kelam olan Kur’an-ı Kerim, bu ayda indirilmiştir. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bu ayda bulunmakta, oruç, ibadeti de bu ayda yerine getirilmektedir.
Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an ‘ın indirildiği aydır…”(l)
Sevgili Peygamberimiz(s.a.v)Ramazan ayı ve faziletini şöyle bildirmiştir: “Ramazan öyle bir aydır ki, Allah gündüzleri oruç tutmayı farz ve gece ibadetini de nafile kılmıştır. Ramazan sabır ayıdır. Sabrın karşılığı ise cennettir. Ramazan ihsan ve yardımlaşma ayıdır. Mü‘minin rızkı bu ayda artar, bereketlenir. Ramazan ayı öyle bir aydır ki, evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtuluştur.”(2)
Ramazan ayı; ibadetlerin ve yardımlaşmaların yoğunlaştığı, nefislerin terbiye edildiği, fakirlerin yedirilip-içirildiği, görüp-gözetildiği, sevapların, mükâfatın ve mağfiretin arttığı bir aydır. Bu ay; tutulan oruçları, kılınan teravihleri, okunan hatim ve mukabeleleri, iftar ve sahurları, dua, tövbe, zikir ve niyazları ile baştan sona bir feyz, rahmet, bereket ve ecir ayıdır. Peygamberimiz(s.a.v)’in ifadesiyle: “Bu ay; cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanın zincire vurulduğu bir aydır.”(3)
Ramazan; şifa, hayır, huzur, şefaat, hidayet, Kur’an ve oruç ayıdır. Mü’min; Ramazan ayında oruç, zekât, sadaka, hayır, namaz, teravih, zikir, tövbe, istiğfar, Kur’an okuma, mukabele ve vaazu nasihat dinleme, iftar, yoksullara yardım gibi güzel davranışlarla dini hayatını düzene sokar. İslamı yaşamanın huzuruna erer. Nefsini terbiye eder. Sabır ve metanetini sağlamlaştırır. Günahlarından temizlenir. Manevi gıdasını alır. Allah’ın rahmetine, mağfiretine ve affına mazhar olur.
Bizler de gölgesi üzerimize düşen Ramazan ayının kıymetini iyi idrak edelim. Ondan en iyi şekilde yararlanalım. Manevi nimetlerinden doya doya nasiplenelim. Nefis muhasebesi yapalım, İlahi rahmetin deryasına koşalım. Gafletten, kötülüklerden, haramlardan kendimizi uzaklaştıralım. Kur’an ayında Kur’an’a sarılalım, onu hayatımıza rehber edelim, onun aydınlattığı yoldan ayrılmayalım.
——————
(1)Bakara,185.
(2)Terğib II,94-95
(3)Tac.Terc.11,74
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Müslümanlar Ramazan ayı gelmeden birtakım hazırlıklar yaparlar. Çünkü biz Müslümanlar için Ramazan ayı ayrı bir öneme sahiptir. Ramazan ayı; ibadetlerin ve yardımlaşmaların yoğunlaştığı, nefislerin terbiye edildiği, fakirlerin yedirilip-içirildiği, görüp-gözetildiği, sevapların, mükâfatın ve mağfiretin arttığı bir aydır. Bu ay; tutulan oruçları, kılınan teravihleri, okunan hatim ve mukabeleleri, iftar ve sahurları, dua, tövbe, zikir ve niyazları ile baştan sona bir feyz, rahmet, bereket ve ecir ayıdır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ramazan ayı öncesinde bazı hazırlıklar yapmak, bu kutsal ayı daha verimli ve anlamlı bir şekilde geçirmenize yardımcı olabilir. İşte Ramazan öncesi yapabileceğiniz bazı hazırlıklar: