Ramazan orucunun hikmetleri nelerdir

Question

ORUCUN HİKMETLERİ

orucun hikmetleri

Ayet ve hadislerle Orucun hikmetleri

Allah’ü Teâla’ya sonsuz şükürler olsun ki, Ramazan’a kavuşmak üzereyiz. Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş olan ramazan ayı kendisinde yüce Kitabımız Kuran-ı Kerim’in indirildiği müstesna bir zaman dilimidir. Bu ayda tutulan orucun ise, dini, ahlaki, ruhi, sosyal, ekonomik pek çok hikmetleri ve faydaları vardır.

Allah’ın emirlerinde kullar için pek çok faydalar, yasakladığı şeylerde ise pek çok zararlar vardır. Bunlardaki hikmet ve inceliklerin bir kısmı insan aklıyla idrak edilebilirse de, çoğu akılla kavranamaz. Zaten ibadetlerde asıl olan da Allah’a ihlas ile ibadet edebilmektir; hikmet ve sebeplerin tespiti o kadar mühim değildir. Alimlerimiz, orucun da bilinen ve bilinmeyen sayısız hikmetleri ihtiva ettiğini söyler ve anlayabildikleri bazı faydalarından bahsederler.

AYET

Her şeyden önce oruç tutan bir Müslüman, Allah’a itaat ve ibadet etmiş olur. Böylece, Allah’ın emirlerine uymak ve yasaklarından sakınmak olan ‘’Takva’’ya erer. Allah’a teslim olma ve O’nun verdiği nimetlere şükretme hazzını tadar. Bu sebeple oruçla ilgili ayetlerin sonunda “Umulur ki, takvaya ulaşırsınız (korunursunuz)”; “umulur ki, şükredersiniz”(1) gibi ifadeler geçer.

Çoğu varlıklı insanlar, yoksulların çektiklerini bilmezler. Oruç tutan bir Müslüman, özellikle de şu sıcak ve uzun günlerde nefsinde açlık ve susuzluğun acısını tadarak fakir ve yoksulların halini anlamış olur. Bunu düşünerek fakir ve yoksullara yardım elini uzatır.

HADİSLER
Ayrıca oruç, bedenin zekatı ve sıhhat kaynağıdır. Zekatın malı temizlediği gibi, oruç da bedeni temizler. Hadis-i Şerifte şöyle buyrulmuştur: “ Her şeyin bir zekatı vardır, bedenin zekatı da oruçtur.”(2) Çalışan her organın dinlenmeye ihtiyacı olduğu gibi, midenin ve diğer iç organlarında dinlenmeye ihtiyacı vardır. Oruç, bu dinlenmeyi sağlayarak onlara sıhhat kazandırır. Peygamberimiz (sas) şöyle buyurmuşlardır: “Oruç tutunuz ki, sıhhat bulasınız.”(3)

Oruç, insana sabrı öğretir. Peygamberimiz (sas) : “Oruç sabrın yarısıdır”(4) buyurmuştur. Yine oruç, nefsani, şehevi ve şeytani arzuları kırarak kötülüklere engel olur. Böylece kötülüklerden uzak kalan kimsenin ise, ahlakı güzelleşir. Oruç tutan bir Müslüman, yalan hile, kötü söz ve davranışlardan uzaklaşacaktır. Aksi takdirde tuttuğu oruçtan gerçek manada istifade edemeyecektir. Bu konuda peygamber efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur: “ Sizden biriniz oruçlu olduğu günde kötü söz konuşmasın, cahillik yapmasın. Eğer bir kimse kendisine kaba ve çirkin davranırsa, desin ki: ‘Ben oruçluyum.’(5) “Kim, kötü söz ve işleri bırakmazsa, Allah’ın onun yemesini ve içmesini bırakmasına ihtiyacı yoktur.”(6) “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucun ona açlıktan başka faydası yoktur.”(7)

Öyle ise bu mübarek ayı fırsat bilelim. Oruçlarımızı gerçek manası ile tutalım. Bu vesile ile Ramazan ayının milletimize, tüm İslâm alemine hayırlar getirmesini, insanlığın hidayet ve barışına vesile olmasını Allah’tan niyaz ediyorum

______________________________

  1. Bakara 183;185
  2. Taberani Diyanet Dergisi, c.8, sayı :90-91,sh. 343 (O. Keskioğlu)
  3. el –Acluni, Keşfü’l-Hafa, c.2, s. 33
  4. İbn-i Mace, c. 1, s. 555, no: 1745
  5. İbn-i Mace, c.2, sh. 539, no: 1691
  6. Tirmizi, c.3, sh. 87,no: 707 (K. Savm)
  7. İbn-i Mace, Ahmed, Hakim, et-Tac, c.2, sh. 61

 

 

BENZER KONULAR:

Oruc Tutmak Ne Demek

Hikmet Nedir? Kısaca


Orucun en büyük hikmeti maddi ve manevi temizliktir insana günahlardan ve nefsin çirkin etkilerinden temizler

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    0
    2021-03-20T14:56:54+03:00

    Ramazan orucunun hikmetlerinin en başında; insana sabrı öğretmesidir. Yine uzun ve sıcak günlerde tutulmuş olan oruç, insan da açlık ve susuzluk halini meydana getirir. Bu ise fakirin halinden anlamamıza yardımcı olur. Yine Ramazan ayı dışında 11 ay boyunca adeta midemizi türlü türlü şeylerle doldurmaktayız. Ramazan ayında ise midemiz biraz da olsa rahatlamış olmaktadır.

  1. komutan
    0
    2023-06-07T10:57:39+03:00

    Ramazan orucunun birçok hikmeti bulunmaktadır. İşte Ramazan orucunun bazı hikmetleri:

    1. Takva kazanma: Ramazan orucu, takva kazanmaya yönelik bir fırsattır. Oruç tutmak, kişinin nefis terbiyesi ve kontrol altına alınmasıyla Allah’a daha yakın olmayı hedefler. Oruç, takva duygusunu güçlendirir ve kişinin Allah’ın hoşnutluğunu kazanma amacına yönelmesini sağlar.
    2. Şükran ve nimetlerin değerini anlama: Ramazan orucu, nimetlere olan şükran duygusunu pekiştirir. Açlık ve susuzluk deneyimi, günlük hayatta sıklıkla göz ardı ettiğimiz temel ihtiyaçların değerini anlamamızı sağlar. Oruç tutarak, beslenme, içme ve diğer nimetlerin kıymetini daha iyi kavrayabiliriz.
    3. Dayanışma ve birlik duygusu: Ramazan orucu, toplumda dayanışma ve birlik duygusunu güçlendirir. Müslümanlar, aynı inanca sahip olan diğer Müslümanlarla birlikte oruç ibadetini yerine getirirler. İftar sofralarını paylaşmak, komşular ve dostlar arasında bağları kuvvetlendirir ve insanlar arasında sevgi ve hoşgörüyü artırır.
    4. Nefis terbiyesi ve öz denetim: Ramazan orucu, nefsi terbiye etme ve öz denetim yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur. Açlık ve susuzluk durumu, nefsin arzulara karşı direnme ve sabır gösterme yeteneğini geliştirir. Oruç tutan kişi, nefsinin arzularına karşı koymayı öğrenir ve öz disiplinini güçlendirir.
    5. Empati ve yardımlaşma: Ramazan orucu, empatisi ve yardımlaşma ruhunu güçlendirir. Açlık ve susuzluk deneyimi, ihtiyaç sahiplerinin durumunu daha iyi anlamamızı sağlar. Bu durum, toplumda daha duyarlı bir yaklaşımı teşvik eder ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için bir fırsat sunar.
    6. Ruhsal ve bedensel arınma: Ramazan orucu, ruhsal ve bedensel arınmayı teşvik eder. Oruç tutmak, bedeni ve ruhu sakinleştirir, temizler ve arındırır. Aynı zamanda sağlığın düzelmesine, metabolizmanın yenilenmesine ve sindirim sisteminin dinlenmesine katkıda bulunur.
    En iyi cevap

Cevapla