Ramazan ve Oruç Kavramları kısa açıklamalı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ramazan ayı ve oruç ile ilgili kavramlar nelerdir

Ramazan ve Oruc Kavramlari kisa aciklamali

Ramazan, ay yılı esas alınan hicri takvimde bir ayın ismidir. Ramazan ayı Müslümanlar için büyük öneme sahip olan bir aydır. Çünkü tüm Müslümanların ramazan ayında oruç tutması İslam’ın şartlarındandır. Yani her Müslümanın ramazan ayında oruç tutması gerekir. Oruç ise imsak vaktinin girmesiyle birlikte kişinin yemek yemeyi kesmesi ve iftar vaktine kadar yemek yenmemeli ve içilmemesi gerekir. Zaten ramazan ve oruç arasında güçlü bir bağ vardır.

RAMAZAN:
Hicrî ayların dokuzuncusu, üç ayların sonuncusu ve farz olan orucun tutulduğu ay. Ramazan yanmak demektir, çünkü bu ayda oruç tutan ve tövbe edenlerin günahları yanar, yok olur.

ORUÇ:
İslâm’ın beş şartından biri. Fecrin (tan yerinin) ağarmasından yâni imsaktan güneş batıncaya kadar yimeği, içmeği ve cimâ’ı terk etmek.
Allahü teâlâ Kur’ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:
Ey mü’minler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sizin üzerinize de farz kılındı. Umulur ki oruç sâyesinde fenâlıklardan sakınırsınız. (Bekara sûresi: 183)
Oruç bana mahsustur. Onun karşılığını ben veririm. (Hadîs-i kudsî-Buhârî)

İMSAK (VAKTİ):
Oruca başlama zamânı. Ufkun bir yerinde beyazlığın başladığı vakit. Bundan (6-10) dakika sonra beyazlık ufk üzerinde ip gibi yayılınca sabah namazının vakti başlar.

İFTÂR:
1. Oruçlunun, akşam namazı vakti girdikten, yâni güneşin battığı iyice anlaşıldıktan sonra, yiyerek veya içerek orucunu açması.
2. Oruç tutmama, yime.

FİDYE:
Bir şeyin yerine geçmek üzere verilen bedel.
1. Çok yaşlı ve hasta olan kimsenin tutamadığı oruç, ölüm hastalığına yakalananın kılamadığı namaz, vefât etmiş kimsenin namaz ve oruç borçları için ve hacda, ihramlının hastalık özründen dolayı ihramın bâzı yasaklarını işlemesine karşılık vermesi ge reken bedel.
2. Bir kimsenin harpte esirlikten kurtulması için verilen bedel (para, mal).

FİTRE:
Fitre; ihtiyâcı olan eşyâdan ve borçlarından fazla olarak nisab (dinde zenginlik ölçüsü) miktârı malı, parası olan her hür müslümanın Ramazan bayramının birinci günü sabahı fakirlere vermekle yükümlü oldukları belli miktardaki buğday veya arpa yahut hurma veya kuru üzüm veya kıymetleri kadar altın veya gümüş. Buna sadaka-i fıtr veya fitre de denir. (Bkz. Sadaka-i Fıtr)

TERAVİH NAMAZI:
Ramazân ayında yatsı namazından sonra kılınan yirmi rek’atlik nâfile namaz.

MUKABELE:
Ramazân-ı şerîf ayında câmide her gün Kur’ân-ı kerîmden bir cüz (yirmi sayfa) olacak şekilde cemâatin huzûrunda Kur’ân-ı kerîm okumak.

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    0
    2021-03-22T22:46:50+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ramazan ayı ile ilgili bazı kavramlar şunlardır;

    Ramazan: Farz olan orucun tutulduğu aydır.

    Oruç: İslam’ın beş şartından biridir. Genel ve basit olarak şu şekilde tarif edilir oruç; imsak vaktinden iftar vaktine kadar yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir.

    İmsak: Orucun başladığı vakittir. Yani sabah namazının girdiği vakittir.

    İftar: Akşam namazının vaktinin girmiş olduğu ve orucunu açmasıdır.

    Fidye: Oruç tutamayacak kadar yaşlı veya iyileşme ümidi olmayan hastaların oruç bedelini vermesidir. Fidye miktarı fitre miktarıdır.

    Fitre: Nisap miktarı mala sahip olan Müslümanın bayram namazına kadar belli bir miktar fakirlere vermesi gereken maldır.

    Teravih: Ramazan ayına has olan namazdır. Yatsı namazından önce vitir namazından önce kılınır.

    Mukabele: Ramazan ayında özellikle camide cemaat ile beraber günde 1 cüz Kur’an-ı Kerim okumaktır.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ramazan, İslami ay takviminin dokuzuncu ayıdır ve Müslümanlar için en kutsal ay olarak kabul edilir. Oruç tutma, dua etme, tefekkür ve Allah’a (Tanrı) artan bağlılığın zamanıdır. Ramazan ayında oruç tutmak, imanın temel ilkeleri ve uygulamaları olan İslam’ın Beş Şartından biridir.

    Ramazan ayı boyunca Müslümanlar şafaktan gün batımına kadar oruç tutarlar. Bu, gündüz saatlerinde yemek yemek, içmek, sigara içmek ve diğer fiziksel ihtiyaçlardan kaçınmak anlamına gelir. Oruç, daha az şanslı olanlar için öz disiplin, öz denetim, sabır ve empati öğretmeyi amaçlar.

    Oruca başlamadan önce sahura, güneş battıktan sonra iftar yemeğine ise iftar denir. Her iki öğün de tipik olarak aile ve arkadaşlarla paylaşılır ve toplulukların daha büyük iftar toplantıları için bir araya gelmesi yaygındır.

    Ramazan ayında oruç tutmak, hasta, hamile, emziren, adetli veya seyahat edenler gibi birkaç istisna dışında yetişkin Müslümanlara farzdır. Ancak buna gücü yetenler için manevi bir görev ve Allah’a yaklaşmanın bir aracı olarak görülür.

    Ramazan, fiziksel ihtiyaçlardan kaçınmanın ötesinde, aynı zamanda namazın, Kur’an-ı Kerim’in (İslam’ın kutsal kitabı) okunmasının, hayır ve iyiliklerin yapıldığı bir zamandır. Müslümanlar kalplerini ve zihinlerini arındırmaya, geçmiş günahları için af dilemeye ve Allah ile ilişkilerini güçlendirmeye çalışırlar.

    Ramazan ayının sonunda Müslümanlar, oruç ayının tamamlanmasını simgeleyen neşeli bir bayram olan Ramazan Bayramı’nı kutlarlar. Özel dualar, ziyafetler, hediye alışverişi ve hayır işleri ile birlikte bir topluluk, şükran ve kutlama zamanıdır.

    Genel olarak, İslam’da Ramazan ve oruç, inancın merkezinde yer alır ve manevi yansıma, kişisel gelişim ve topluluk bağlarının güçlendirilmesi için bir fırsat sağlar. Kişinin inancına derin bir bağlılık ve adanma zamanıdır ve şükran, şefkat ve empatinin önemini hatırlatır.

    En iyi cevap

Cevapla