Paylaş
Ramazan’a hazırlık nasıl olmalıdır
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
RAMAZANA HAZIRLIK
Ramazan ayının gelişi için nasıl hazırlık yapmalıyız? ayet ve hadislerle
Ömrümüzün en bereketli zaman dilimlerinden iftarı, sahuru,teravih namazlarıyla tadına doyulmaz manevi bir iklim olan Ramazan ayına yaklaşmış buluyoruz. Kur’an ve ibadet ayı mübarek Ramazan’ın gölgesinin üzerimize düştüğü bu günlerde, Kur’an ayına hazırlanmamız gerekir.Nasıl ki misafir gelmeden hazırlıklar yapılır, her ayrıntı gözden geçirilirse, aynı şekilde ruhumuz ve bedenimizle, aklımız ve gönlümüzle, bütün benliğimizle Ramazan ayına da hazırlanılmalı ve bu kutlu misafiri “Hoş geldin Ey Ayların Sultanı” diyerek karşılamalıyız. Çünkü bu ayın her günü, her anı hayırlı işlerle değerlendirildiğinde az amelle çok sevaplar elde edeceğimiz fırsat zamanıdır. Ramazan, ibadet, rahmet ve mağfiret ayıdır. Bu ay, yardım, bağış ve ihsan ayıdır; bir yıllık maddi ve manevi kirlerden temizlenerek, kusur ve günahlarımıza tövbe edip hakka yöneldiğimiz, maddi ve manevi terbiye ayıdır. Bu ay sadece oruç ayı değil, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesinin olduğu, insanlara bir rehber olarak Kur’an’ın indiği aydır. Yüce kitabımızda Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Ramazan ayı insanlık için bir kılavuz olan, içerisinde yol gösterici ve hakkı batıldan ayırıcı apaçık mesajlar bulunan Kur’anın indirildiği aydır.” (1)
Peygamber Efendimiz (sav) Recep ayına ulaştığında, “Allahım! Bize Recep ve Şabanı mübarek kıl ve bizi Ramazana kavuştur.” diyerek dua ederdi. Peygamberimiz (sav) Ramazan hazırlığına Recep ayından itibaren başlar, Recep ve Şaban ayında nafile ibadetlerini arttırarak, Ramazan ayına girmeden kendisini buaya hazırlardı. Bizdebu günlerde Kur’an okuyarak, ilmihal bilgilerimizi yenileyerek, ibadetlerimizi arttırmalı, günahlarımıza tövbe edip dua ve niyazlarda bulunmalıyız. Kötü alışkanlıklarımızdan sıyrılıp Ramazanla birlikte hayatımıza yeni bir sayfa açmalıyız. Peygamber Efendimiz (sav) bir hadislerinde “Beş vakit namaz, iki Cuma namazı ve iki Ramazan ayı, büyük günahlardan kaçınılırsa aralarında işlenen günahlara kefarettir.”(2) buyurmuş, bir başka hadislerinde de:“Ramazana eriştiği halde günahları affedilmemiş olan insanın burnu yerde sürtülsün!” (3)buyurmuşlardır.
Malumunuz ki Ramazan ayı bu sene yaz aylarına denk gelmektedir. Elbette oruçlarımızı tutarken zorlanacağız, susuzluk, açlık çekip yorgun düşeceğiz. Ama yine de sebat gösterip oruçlarımızı tamamlayalım. Özellikle işverenler işçilerin halini gözetmeli, bu ayda işlerini hafifletmelidirler. Bir Hadiste Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmaktadır: “Kim Allah yolunda bir gün oruç tutarsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği gök ile yer arası kadarbir engel yaratır.” (4) Bir başka hadislerinde de“Ramazan ayında hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir günlük oruç yerse, bütün zaman boyu oruç tutsa dahi tutmadığı ramazan orucunun sevabını elde edemez”(5)buyurmaktadır.
Şu hadis-i şerifle noktalıyorum. “Rabbinize karşı gelmekten sakının, beş vakit namazınızı kılın, Ramazan orucunuzu tutun, mallarınızın zekatını verin, yöneticilerinize itaat edin. (Böylelikle) Rabbinizin cennetine girersiniz.” (6)
————————-
1- Bakara, 2/185
2-Müslim, Taharet 17
3- TirmiziDaavat 110(3539)
4- Buhari Savm,23
5- TirmiziCihad, 3(1624)
6-Tirmizi Cuma, 80
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ramazan ayına girmeden; Ramazan ayına hazırlık yapmak elbette güzel bir davranıştır. Ramazan ayında kişi farz olan ibadetlerin yanında nafile ibadetlere de ağırlık vermeli. Gücü nispetinde, sadaka vermeyi ihmal etmemelidir. Ramazan Müslümanlar için önemli bir aydır. Hayat kitabı olan Kur’an çünkü bu ayda inmeye başlamıştır. Kur’an-ı Kerim’i meali ile birlikte okumayı ihmal etmemelidir Ramazan ayında Müslüman. Çünkü Ramazan ayı bereketli, faziletli bir aydır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
ramazan ayı çok bereketli olan 3aylardan bir tanesidir. ramazan ayına hazırlık olarak ibadet edip nafile namazlar kılabiliriz komşuları ziyaret edebiliriz sılahi rahim ( akrabalık ilişkileri)yapabiliriz komşuları iftara davet edebiliriz haram ve günah şeylerden uzak durup nefsimizi terbiye edebiliriz.