Paylaş
Ramazanda açıkta yiyen bir kişiyi gören ne yapmalıdır?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Oruç tutmayan kişiye nasıl davranmalıyız?
Ramazan gününde, yolcu dahi olsa, açıktan yemek içmek kabul edilmesi mümkün olmayan büyük bir cürümdür. Böyle bir kişiye, iyiliği emir kötülüğü engelleme ilkesine göre nasihat edilmelidir. Eğer uyarmanın ve nasihat etmenin fayda vermeyeceği bir durum söz konusu ise, kalben buğz edip kendi haline bırakılmalı, yanından uzaklaşılmalıdır. Kutlu Nebi (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:
مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرُهُ بِيَدِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ،
وَذَلِكَ أَضْعَفُ الْإِيمَانِ».
“İçinizden biri bir kötülük görürse onu eliyle, buna gücü yetmezse diliyle değiştirsin; buna da gücü yetmezse kalbiyle (ona karşı kin ve nefret beslesin). Bu ise imanın asgarî gereğidir. ”
Ebu Umeme el Bahilî (r.a.)’ın işittiğine göre Allah Rasûlü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:
بَيْنَا أَنَا نَائِمٌ إِذْ أَتَانِي رَجُلَانِ، فَأَخَذَا بِضَبْعَيَّ، فَأَتَيَا بِي جَبَلًا وَعْرًا، فَقَالَا لِي : اصْعَدْ حَتَّىٰ إِذَا كُنْتُ فِي سَوَاءِ الْجَبَلِ، فَإِذَا أَنَا بِصَوْتٍ شَدِيدٍ، فَقُلْتُ : مَا هَذِهِ الْأَصْوَاتُ؟ قَالَ: هَذَا عُوَاءُ أَهْلِ النَّارِ، ثُمَّ انْطَلَقَ بِي فَإِذَا أَنَا بِقَوْمٍ مُعَلَّقِينَ بِعَرَاقِيبِهِمْ مُشَقَّقَةٍ أَشْدَاقُهُمْ تَسِيلُ أَشْدَاقُهُمْ دَمًا ، فَقُلْتُ: مَنْ هَؤُلَاءِ؟ فَقِيلَ : هَؤُلَاءِ الَّذِينَ يُفْطِرُونَ
قَبْلَ تَحِلَّةِ صَوْمِهِمْ
“Ben uyurken iki adam gelip kolumdan tuttular ve beni engebeli bir dağa getirdiler” dediler ki “bu dağa çık.” Ben: “Yapamam” dedim. İkisi: “Sana kolaylaştırırız,” dediler. Dağa tırmandım ta ki tepesine vardım, çok şiddetli gürültü duydum. “Bu neyin sesidir?” diye sordum. Onlar: “Bu cehennem ehlinin havlamasıdır.” Dediler. “Sonra beni bir yere götürdüler bir baktım ki topuklarından asılmış, ağızları çatlamış ve ağızlarından kan akan insanlar vardı. Bunlar kimdir?” Diye sorunca.” Dediler ki: “Bunlar iftar zamanı gelmede orucunu bozanlardır.
Bu ceza, iftar vaktinden önce kasıtlı bir şekilde orucunu bozan kimsenin içindir. Peki ya hiç mazereti olmadığı halde oruç tutmayanın ve açıkta yiyenin hali nice olacak?!
BENZER KONULAR:
- Sabah Namazı İmsaktan Önce Kılınır Mı?
- İmsak ne demektir
- Oruç imsakla mı başlar ezanla mı diyanet
- Oruca niyet etmenin zamanı, hükmü ve yeri nedir?
- Yatsı namazını gecenin üçte biri ne kadar geciktirmenin hükmü nedir?
- Tümünü görüntüle.
- Ramazanda imsak neden erken
- İmsak nedir oruç ne zaman başlar
- İmsak ne demektir
- İmsak Nedir? Kısaca
- İmsak nedir? Oruç ne zaman başlar ne zaman biter?
- Tümünü görüntüle.
Cevapla