Paylaş
Ramazanda Orucu Bozup Hem Kaza Hem de Kefaret Gerektiren Durumlar
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Ramazanda Orucu Bozup Hem Kaza Hem de Kefaret Gerektiren Hususlar:
1- Bilerek cinsi ilişkide bulunmak: Erkeklik organının sünnet miktarının balığa olan bir kadının organına girmesi ile oruç bozulur ve kaza ile birlikte kefaret lâzım gelir. Boşalma olmasa da hüküm değişmez. Ancak bu durumun kefareti gerektimesi için kişinin kendi isteği ile bilerek ve Ramazan orucunun haramlığı yönünü çiğneyerek her hangi bir yoruma yer kalmadan olması şarttır. Bu şartın ileri sürülmesi, unutarak yahut bilmeyerek yahut orucun bozulmadığı yorumunu yaparak oruç bozanların hükmünden hariç tutmak içindir. İster kişi kendi zevcesi ile ilişkide bulunsun ister başkası ile ilişkide bulunsun hüküm değişmez. Eğer kadın isteyerek cinsi ilişkide bulunursa hem kocasına hem de kendisine kefaret gerekir. Bir kimse uyku hâlinde bulunan kadınla ilişkide bulunsa yahut kadını tehdit ederek zorla cinsi ilişkide bulunsa hem kendisi için hem de kadın için kefaret orucu tutması gerekir. Eğer bir kişi unutarak yahut tehdit altında yahut bilmeyerek yahut bozuldu zannederek cima ederse kefaret gerekmez.
2- Öpmek veya cinsî ilişki dışında ilişkide bulunmak suretiyle yahut devamlı olarak bakmak veya düşünmek suretiyle uyanıkken bir kimse boşalsa veya kendi sinden mezi gelse; yahut devamlı olarak düşünmek ve bakmak suretiyle boşalmak adeti ise yahut sadece bakma durumunda boşalmak âdeti ise yine oruç bozulur ve hem kaza hem de kefaret gerekir. Bir kimse öpüşmek suretiyle boşalırsa ittifakla orucu bozulur. Eğer sadece mezisi gelirse İmam Malik ve İmam Ahmed’e göre oru cu bozulur, diğer müçtehitlere göre bozulmaz.
Racih olan görüşe göre, kasten bakmak veya düşünmek suretiyle boşalan kim se, eğer bunlan yaptığı zaman boşalmak âdeti değilse kefaret gerekmez. Yahut devamlı olmadan sadece bir anlık bakmak veya düşünmek suretiyle boşalma olursa yine kefaret gerekmez.
3- Bilerek yiyip-içmek: Bunun gibi gıda maddesi olmasa bile ağızdan alınıp boğaza ulaşan her şey de orucu bozar ve kefaret gerektirir. Bunun ömeği ağız yolu ile içeriye giren çakıl taşı, bilerek kusmak ve kusuntudan bir kısmını yutmak gibi hususlardır. Kusuntuyu yutmak zorlanarak da olsa hüküm aynıdır. Bunun gibi, ce viz ağacından yapılan misvak ile dişleri gündüz fırçalarken zorlanarak da olsa onun parçalarını yutmak da orucu bozduğu gibi kefareti de gerektirir. Bu hüküm cinsi ilişkide bulunmaya ve boşalmaya kıyas edilerek verilmiştir. Çünkü Ramazan’ın hürmetini çiğnemek söz konusudur. Unutarak oruç bozmakla yahut ağız hariç burun ve kulak gibi deliklerinden mideye ulaşan maddelerden ötürü de kefaret gerekmez. Çünkü kefaretin illet ve sebebi, kasıttan daha özel bir durum olan haram hükmünü çiğnemektir.
4- Oruç tutmamak niyetiyle sabahlamak da kefareti gerektirir. En sahih olan görüşe göre, bundan sonra oruca niyet edilse de kefaret icab eder. Yine en sahih olan görüşe göre, gündüz oruç niyetini iptal etmekle yine kefaret gerekir.
5- Özürsüz olarak bile bile oruç bozmak, ondan sonra hastalanmak yahut yolculuğa çıkmak oruç yahut kadının hayız olması durumunda da yine kefaret gerekir. Meşhur olan görüş budur.
Daha önceki açıklamalardan anlaşıldığına göre ancak aşağıdaki yedi şartın bulunması halinde kefaret gerekir:
1- Oruç bozmanın Ramazan’ı eda ederken olması. Ramazan dışındaki oruçlanin bozulmasından ötürü kefaret gerekmez. Mcsala Ramazan orucunu kaza etmek yahut adak orucunu yahut kefaret orucu ile nafile oruçları bozmak gibi.
2- Kasten oruç bozmak. Unutarak hata yahut hastalık ve yolculuk gibi bir özür sebebiyle oruç bozmak kefareti gerektirmez 3- Kendi isteği ile orucu bozmak. Tehdit alunda yahut orucu bozan bir duru mun galip gelmesiyle oruç bozulursa kefaret gerekmez.
4- Orucu bozmanın haram olduğunu bilmiş olmak. Bilmeyen kimseye kefaret gerekmez. Mesela, yeni Müslüman olmak gibi. Böyle bir kimse, oruçlu iken cinsi ilişkide bulunmanın orucu bozmadığını zannederek bu işi yapsa ona kefaret gerek mez. Ramazan’ın giriş bulunduğunu bilmeyen kimseye de kefaret gerekmez. Me sela, Ramazan hilali sabit olmadan önce şüpheli günde oruç tutmama durumu böy ledir.
5- Ramazan ayının hürmetini ihlal ederek buna aldırmamış olmak. Gerçeğe yakın bir tevil ve yorum ile orucunu bozan kimseye kefaret gerekmez. Bu, unutarak yahut tehdit altında oruç bozma durumlarında olduğu gibi, mevcut bir şeye daya nan tevildir. Bu durumdan sonra orucunun bozulduğunu ve orucuna devam etme nin farz olmadığını zannederek yiyip içerse bu kişiye kefaret gerekmez. Çünkü bu kişinin iftan daha önce geçen bir duruma dayanmaktadır. Bu da unutarak yahut teh dit altında orucunu bozmuş olmaktır, Bunun bir ömeği de iftan mübah kılacak yol culuk mesafesinden daha az bir mesafede yolculuğa çıkmaktır. Böyle bir kişi, bu esnada oruç tutmamanın kendisi için mübah olduğunu zannederse orucu açarsa ke- faret gerekmez. Çünkü Allah teala şöyle buyuruyor: “Her kim hasta olur yahut yol culuga çıkarsa diğer günlerde aynı sayıda oruç tutsun. ” Yine Ramazan’ın otuzun cu günü, Ramazan’ın hürmetini çiğneyerek orucu bozduktan sonra bu günün bay ram günü olduğu sonradan ortaya çıkarsa, kefaret gerekmez. Bunun gibi, bir kadın kasten orucunu bozsa, sonradan oruç bozmadan önce ay başı olduğu ortaya çıksa mutemed olan görüşe göre, bu kadına kefaret gerekmez.
Uzak bir ihtimale dayalı olarak yorumda bulunan kimseye mesela belirli günlerde hummaya yakalanan yahut hayız olan kadınlar, bu günlerde geceden oruç tutmamaya niyet ederde daha sonra gündüz humma nöbeti gelmez yahut kadın hayız olmazsa kefaret gerekir. Bunun gibi, bir kimse dedikodu ederek bunun orucu bozacağını zannetse ve kasten orucunu yese ona da kefaret gerekir.
6- İçeriye ulaşan maddelerin ağızdan alınmış olması: Mesela kulak ve gözden bazı maddeler gitse bu kefareti gerektirmez. Fakat kaza etmek icab eder. Nitekim bu hususu daha önce açıkladık.
7- Alınan maddelerin mideye ulaşması: Bir kimsenin boğazına bir şey kaçsa ve sonradan onu hemen geri çıkarsa kefaret gerekmez.
Cevapla