Razik (Rezzâk, Hayrü’r-Râzikîn) Ne Demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Razik (Rezzâk, Hayrü’r-Râzikîn) Nedir? Kısa bilgi

Rızık vermek, nimete teşekkür etmek anlamındaki “r-z-k” kökünden türeyen râzık, rızık veren, bu kelimenin mübalağalı şekli olan rezzâk, çok rızık veren, hayru’r râzikîn ise rızık verenlerin hayırlısı demektir.Rızık Allah’ın canlı varlıklara, hayatlarını sürdürebilmeleri için kâinatta var ettiği şeylerdir. Bunlar; temiz hava, su ve gıda maddeleridir. Bütün hayvanların, insanların, cinlerin ve diğer canlıların muhtaç olduğu rızıkları var eden Allah’tır. Bir yaratığın rızık elde etmesine vasıta olan, sebep olan insana da râzık denir. Ancak bu mecazi anlamdadır. Gerçek anlamda rızık veren sadece Allah’tır. İlim, şeref, makam gibi manevi nimetler de rızıktır.

Allah’ın bu ismi Kur’ân’da rezzâk şeklinde bir âyette, hayrü’r-razikîn şeklinde beş âyette geçmiştir: “Şüphesiz rızık veren, kuvvet sahibi olan ancak Allah’tır.” (Zariyât, 51/58); “Gerçekten Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.” (Hac, 22/58)

Allah’ın rızık verdiği Kur’ân’da daha çok “razaka – yerzükü” fiili ile ifade edilmiştir: “Allah ki sizi yarattı, sonra sizi rızıklandırdı…” (Rûm, 30/40), “Allah’tan başka size gökten ve yerden rızık verecek bir yaratıcı mı var?” (Fâtır, 35/3), “Nice canlı var ki rızkını taşıyamaz, onlara da size de Allah rızık veriyor…” (Ankebût, 29/60), “…Allah dilediğine rızkı genişletiyor ve daraltıyor…” (Ra’d, 13/26), “Allah rızıkta kiminizi kiminizden üstün kılmıştır.” (Nahl, 16/71), “Allah dilediğine hesapsız derecede çok rızık verir.” (Bakara, 2/212).

İnsanlara rızkı farklı verişi Kur’ân’da şöyle anlatılıyor: “Allah kullarına rızkı bol verseydi, yeryüzünde azarlardı. Fakat (rızkı) dilediği ölçüde indiriyor. O kullarının halini haber alandır, görendir.” (Şûrâ, 42/27).

Allah, kullarından verdiği rızık karşılığında kendisine teşekkür etmelerini istiyor: “…Size rızık verdi tâ ki, şükredesiniz.” (Enfâl, 8/26), “Allah’ın size verdiği rızıktan helal, hoş olarak yiyin de Alllah’ın nimetine şükredin, eğer, O’na ibadet ediyorsanız.” (Nahl, 16/114), “…Rızkı Allah’ın yanında arayın, O’na ibadet edin, O’na şükredin…” (Ankebût, 29/17).

İnsanlar gibi diğer canlılara rızık veren de Allah’tır; “Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah’a ait olmasın…” (Hûd, 11/6), “…Allah besleyen, fakat kendisi beslenmeyendir…” (En’âm, 6/14)

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Answers ( 1 )

    0
    2021-03-22T17:25:49+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Vellahu Hayrü’r-Râzikîn

    Cuma Suresi 11. ayet

    Onlar bir ticaret, yahut bir oyun, bir eğlence gördükleri zaman ona doğru dağıldılar. Seni ayakta terk ettiler. De ki: Allah nezdindeki şey eğlenceden de ticaretten de ha­yırlıdır. Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır.

    Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır.” Yani şu namaz kılan müminler camide hutbeyi dinlerken, başka bir beldeden ti­caret malı yüklü bir kafilenin geldiğini görünce veya bir düğün veya başka bir münasebetle eğlence için çalınan davul sesi veya zurna sesi duyunca dağılıp gittiler ve seni minberde hutbe irad ederken ayakta terkettiler. Ey peygamber, yaptıklarının hata olduğunu onlara şöyle söyle: Ahirette Allah katında bulacağınız büyük ecir ve mükâfat, sizin mescidde Rasulullah’ın (s.a.) hutbesini terkederek gittiğiniz o oyun ve ticaretten daha hayırlıdır. Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır, öyleyse rızkı ondan isteyin, taat sayı­lacak amellerle ona yaklaşın. Zira bu, rızık kazanma sebeplerinden biri ve onu celbeden sebeplerin en büyüğüdür. Allah kendisine tevekkül edip da­yanan ve vaktinde rızkı talep edene rızık verir. O, kulların rızkına kefildir. O, namaz kılmasından dolayı hiç kimseyi nızkından mahrum etmez veya rızkından bir şey eksiltmez

    En iyi cevap
    0
    2022-03-07T18:38:20+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    “Yeryüzünde kıpırdayan hiçbir canlı yoktur ki, mutlaka onun rızkı Allah’a aittir. O, (canlıların) karar kıldıkları yeri de geçici olarak bulundukları yeri de bilir. Hepsi apaçık bir Kitap’ta yazılıdır.” (11/Hûd, 6)

    Evet, kıpırdayan her canlı, yaşamak için rızka muhtaçtır. Yüce Allah, her an varlığın rızkını yaratmakta ve mutlak kudretiyle onlara ulaştırmaktadır. Denizin altındaki bir balık, gökyüzünde süzülen bir kuş, koşuşturan bir karınca, anne rahmindeki bir bebek ve yetişkin bir insan… hepsi istisnasız rızkına kavuşmakta, Allah’ın (cc) Er-Rezzâk ismine muhatap olmaktadır.

    O (cc), o kadar yücedir ki kuru toprağı, milyonlarca insanı besleyen dev bir fabrika gibi işletmekte, türlü türlü yemişlerle mahlûkatı rızıklandırmaktadır. Subhanallah!

Cevapla