Reci olayı, Bi’ri maune olayı, Beni müstalik gazvesi ve Hendek savaşı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Racî’ ve Bi’r-i Maûne Faciaları-Benî Mustalik (Müreysi’), Hendek (Ahzâb) Sa­vaşları

Reci olayi Biri maune olayi Beni mustalik gazvesi ve Hendek savasi

Mekkeli müşrikler bir yandan çöl müşrik­leri ve yahudi ittifakını oluşturarak Medi­ne’ye baskın yapma hazırlığına girişiyorlar, bir yandan da bütün Arap kabilelerine haber salarak her müslüman başı için ödül koyuyorlardı. Nitekim, Hayber yahudileri ve onların da malî desteğiyle Gatafan, Fezare ve Benî Süleym kabileleriyle, Kinâneliler ve Sakifliier’le geniş bir ittifak dairesi meydana getirdiler; on bin kişiden az olmayan büyük ordu hazırladılar.
Bu arada, Ehabişler’den Adel ve Kare ka­bileleri İslâm’ı öğrenmek için öğretmen istemişlerdi. Hz. Peygamber bu iş için on kadar sahabiyi görevlendirdi. Bu sahabiler Mekke yakınlarında Racî’ suyu mevkiinde geceleyin baskına uğradılar; önce yedisi şehit edildi, diğer üçü Mekke’ye götürülür­ken yolda biri daha şehit düştü. Kalan iki sahabiyi ise (Zeyd b. Desinne ve Hubeyb b. Adiyy) Mekke’de halkın önünde İslâm’dan dönmeye zorladılar, bekledikleri sonucu alamayınca karınlarına mızrak batırarak şehit ettiler (4 es-Safer/ 626).

Buna benzer bir olay da, Maûne kuyusu yakınlarında meydana geldi: Kur’ân bilen­lerden yetmiş sahabi, istek üzerine Âmiroğulları’na ve Süleymoğulları’ndan bazı boylara İslâm’ı Öğretmek için gönde­rilmişlerdi. Bunların başında Munzir b. Amr vardı. Maûne kuyusuna vardıklarında, gö­revi yerine getirebilmek için İlk irtibatı kurmak üzere Haram b. Milhan, Süleymoğulları arasına gitti. Fakat önce onu, daha sonra -içlerinden biri dışında— diğerleri olmak üzere şehit ettiler.

Müşriklerin müttefiklerine gösterdiği Medine’ye baskın hedefi bazı kabilelerin süratli bir şekilde harekete geçmesine yol açtı. Benî Mustalik, bu işe heveslenenlerin başında geliyordu. Reisleri Haris b. Ebî Dırar, adamlarını Kudeyd’e bağlı el-Mü-ıreysi denilen yerde toplamıştı. Hz. Pey­gamber durumu öğrenir Öğrenmez onlardan önce davrandı ve 1000 kişilik bir ordu ile Benî Mustalik ordusuna anî bir saldırıda bulundu (5 yılı Şaban ayı 626-627 Aralık-Ocak). Bir müslüman şehit düştü. Düşman on kayıp verdi. 5000 koyun 2000 deve ganimet alındı. Esir sayısı 700 kadardı. Bu savaş sırasında ve akabinde İslâm birliğini etkilemesi açısından önemi haiz bazı olay­lar meydana gelmiştir (Bk. Benî Mustalik Savaşı). Bunlardan, Hz. Ay­şe’nin namusuna dil uzatılmasına sebebi­yet veren ve hakkında Kur’ân âyetleri nazil olan olay, İslâm tarihinde “İfk hadisesi” diye meşhur olmuştur.

Müşrikler bir yandan bu elîm olaylara se­bebiyet verirken, diğer yandan oluşturduk­ları ittifak çemberi ile Medine’yi sarmak istiyorlardı. Planları, Hz. Peygamber’i şehir dışına çekmek, zayıf kalan şehri, müttefik­lerle vurmak, sonra da şehir dışında Mu-hamrned (s.a.)’i öldürmek ve İslâm ordusu­nu imha etmekti. 5 (627) yılında müttefikler, müslümanlar aleyhine bu planı kurarlar­ken, casusları kanalıyla durumdan haber­dar olan Hz. Peygamber, derhal harp meclisini topladı. Selmânü’l-Farisî’nin Önerisi gozönüne alınarak bir savunma savaşı yapılmasına karar verildi. Bunun için İslâm ordusu şehrin içinde mevzilenecek, düş­manın girişi de etrafa kazılacak hendekle önlenecekti. Gerçekten de yediden yetmi­şe herkesin yoğun çalışması ile bu gerçek­leştirildi.

Şehrin kuzeye bakan ve yer yer batısına taşan hendeğin uzunluğunun 5 km.( eninin 9 m., derinliğinin de 4, 5 m. olduğu sanıl­maktadır.
Düşman on bin kişiden az olmayan bir ordu ile bir hamlede şehri yerle bir etmek niyetiyle gelmişti. Ama beklemediği hen­dekle karşılaştı.
Bu arada münafıkların her zamanki boz­gunculukları burada da görülüyordu. Hen­değin kazılışında hileye kaçmaları bir yana, düşman yaklaştığında da şehri savunmak­tan geri durmuşlar, ailelerini korumak bahanesiyle evlerine saklanmışlardı.

Müttefikler ordusunun ileri gelenleri hendekle karşılaşmanın şokunu atlattıktan sonra yahudilerin, özellikle Benî Kureyza’nın ihanetini sağlamayı ve böylece müslümanları arkadan vurmayı denediler. Bu aşamada müslümanlar çok büyük sıkın­tılar çektiler. Ancak Gatafan’ın Eşca kolu­nun başkanı Nuaym b. Mes’ud’un müslüman oluşu müslümanlar lehine bir gelişmeye vesile oldu.
27 gün süren savaşın sonuncu günü Hz. Peygamber: “Allahım! Ey Kur’ân’ı gönde­ren Rabbim! Ey düşmanların hesabını tez gören Rabbİm! Şu düşman topluluğunu kır! Onları hezimete uğrat! İradelerini sars Allahım! diye dua etti. O gece çıkan bir fırtına, çevrenin kumunu savurup düşman cephesine sürükledi. Bu fırtına karşısında düşman askerleri ve ordunun komutanı Ebû Süfyan orayı bırakıp kaçmak zorunda kaldılar. Kur’ân-ı Kerîm’de, Yüce Allah’ın Hendek savaşında bir rüzgâr gönderdiğini ve melekleriyle İslâm ordusuna yardım ettiğini (el-Ahzâb 33/9), düşman ordularının ise bir zafer elde edemeden Öfkeleriyle geri dönüp gittiklerini açıklamaktadır (el-Ahzâb33/25)-
Bu savaşta müslümanlardan altı şehit düşmüş, düşman ordusu ise sekiz ölü ver­miştir

İnanç ibadet ve günlük yaşam ansiklopedisi

Hz Muhammedin hayatı hakkında uzun araştırma

Bedir ve Uhud savaşı kısaca

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    2
    2021-02-20T23:04:39+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müşrikler ittifak kurmak için diğer gayri müslim kabilelerle sürekli görüşme içinde olmuşlardır. Bir taraftan da diğer Arap kabilelerine haber göndererek müslümanların başlarına ödül koymuşlardı. Bu sırada, Adel ve Kare ka­bileleri İslâm’ı öğrenmek için öğretmen istemişlerdi. Rasulullah (sav) bu husus için 10 tane sahabiyi görevlendirmişti. Bu sahabiler Mekke yakınlarında Racî’ suyu mevkiinde geceleyin baskına uğradılar; bu 10 sahabeyi tuzak kurarak şehit etmişti bu kabileler. Bu olaya hemen hemen aynı benzeyen bir olay da, Maune kuyusu yakınlarında meydana geldi: Kur’an-ı Kerim bilen­lerden yetmiş sahabi, istek üzerine Âmiroğulları’na ve Süleymoğulları’ndan bazı boylara İslamı öğretmek için gönde­rilmişlerdi. Maune kuyusuna vardıklarında 70 tane sahabeyi şehit etmişlerdi. Müşrikler bu olaydan sonra rahat durmamış ve her fırsatta müslümanların üzerine gelmiştir. Sürekli Medine’ye baskın düzenleme düşüncesinde idi müşrikler. Rasulullah (sav) durumu öğrenir öğrenmez onlardan önce davrandı 1000 kişilik bir ordu ile Beni Mustalik ordusuna saldırıda bulunmuştur. Bir müslüman şehit düştü. Düşman on kayıp verdi. Müşrikler bu olaylardan sonra türlü planlar yaptı. Tek amaç Rasulullah (sav)’i şehrin dışına çekmekti. Ve Rasulullah (sav)’i öldürmekti. Bütün hazırlıklarını buna göre yapmışlardı. Rasulullah (sav)’in müşriklerin yapmış olduğu bu plandan haberi olmuştu. Savunma savaşı yapılmasına karar verilmiş ve hendek (çukur) kazılma fikrini aslen İranlı olan Selman-ı Farisi vermiştir. Düşman on bin kişiden az olmayan bir ordu ile bir hamlede şehri yerle bir etmek niyetiyle gelmişti. Ama beklemediği hen­dekle karşılaşmıştı .Bu stratejik savaş yedi gün sürmüştür. Bu savaşta müslümanlardan altı şehit düşmüş, düşman ordusu ise sekiz ölü ver­miştir.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Reci Olayı

    Reci Olayı, Hicretin 5. yılında, Miladi 627 yılında gerçekleşmiştir. Bu olayda, Medine’ye giden bir kervan, Beni Neccar kabilesi tarafından saldırıya uğramıştır. Kervandaki Müslümanların çoğu öldürülmüştür. Bu olay, Müslümanların moralini bozmuş ve Mekkeli müşriklerin cesaretini artırmıştır.

    Bi’ri Maune Olayı

    Bi’ri Maune Olayı, Hicretin 5. yılında, Miladi 627 yılında gerçekleşmiştir. Bu olayda, Medine’ye giden 60 kişilik bir Müslüman kafilesi, Beni Kurayza kabilesi tarafından saldırıya uğramıştır. Kafiledeki Müslümanların hepsi şehit edilmiştir. Bu olay, Müslümanların arasına nifak sokmaya çalışan Yahudilerin bir oyunu olarak kabul edilir.

    Beni Müstalik Gazvesi

    Beni Müstalik Gazvesi, Hicretin 6. yılında, Miladi 628 yılında gerçekleşmiştir. Bu gazvede, Müslümanlar, Beni Müstalik kabilesini yenmiştir. Bu gazve, Müslümanların güçlerini artırmış ve İslam’ın Arap Yarımadası’nda yayılmasını hızlandırmıştır.

    Hendek Savaşı

    Hendek Savaşı, Hicretin 5. yılında, Miladi 627 yılında gerçekleşmiştir. Bu savaş, Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında yapılmıştır. Savaş, Müslümanların zaferiyle sonuçlanmıştır. Bu savaş, İslam tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Savaş, Müslümanların güçlerini artırmış ve İslam’ın Arap Yarımadası’nda yayılmasını hızlandırmıştır.

    Bu olaylar, İslam tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu olaylar, Müslümanların güçlenmesinde ve İslam’ın yayılmasında önemli bir rol oynamıştır.

Cevapla