Resul Ne Demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Resul Nedir? Resül Hakkında Kısa bilgi

Sözlükte “risalet görevini yerine getiren elçi” anlamına gelen resul, dinî literatürde, Allah tarafından yeni bir kitap ve yeni bir şeriat ile bir topluma veya bütün insanlığa gönderilen kimsedir. Buna mürsel de denir. Çoğulu rusüldür. Rasûl kelimesinin kökü olan “risl”, yumuşaklık ve kolaylık üzere göndermek veya yumuşaklıkla yürümek ve yol almaktır.

Resul kavramı nebi kavramına oranla daha kapsamlıdır. Zira her resul aynı zamanda bir nebidir. Fakat her nebi bir resul değildir. Hz. Muhammed hem resul hem de nebidir. Çünkü o müstakil ve mükemmel bir din olan İslâm ile onun hükümlerini ihtiva eden Kur’ân’ı getirip açıklamıştır. Resul kelimesi bazen melekler için de kullanılmıştır. Her resul insanları irşad, ıslah ve hak yola davet etmek için kendi kavminin dilini konuşacak şekilde gönderilmiştir. Şu âyet de bu hususu ifade etmektedir: “(Allah’ın emirlerini) onlara iyice açıklasın diye her peygamberi yalnız kendi kavminin diliyle gönderdik. Artık Allah dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. Çünkü O, güç ve hikmet sahibidir.” (İbrâhim, 14/4)

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Answer ( 1 )

    0
    2022-03-15T20:48:05+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Resul Kavramı

    Sözlükte, yönlendirme ve gönderme anlamındaki “irsal” kökünden gelir. Gönderici; kişinin birini yerine teslim etmek üzere mektup, söz, haber verdiği kişiye denir. “Mürsel” kelimesiyle eş anlamlıdır.  Özetle elçi ve elçilik anlamında kullanılır.

    Bir kişiyi önemli bir iş için gönderdiğinizde, o kişi sizin elçiniz “resulünüz” olur. Kur’an-ı Kerim’de “önemli bir görev için gönderilen elçi”  anlamında kullanılmıştır.

    Resûl kelimesinin çoğulu ve tekili, müzekkeri ve müennesi aynıdır. Kur’an’da “Biz âlemlerin Rabbi’nin elçileriyiz, deyin” (Şuara 26/16.)  ayetinde görüldüğü üzere iki kişi için “resul” kullanılmıştır. Zira “feul ve feil” vezinlerinde erillik-dişilik ile tekillik-çoğulluk aynıdır.

    Resûl’ün çoğulu “ersûl, rüsûl, rûsl ve rüsela” kiplerinde gelir.  Resul kelimesinin mastarı “risalet” şeklinde gelir. Risalet kelimesi ıstılah olarak; Allah’ın kulları arasından birisini tebliğ etmekle görevlendirip insanlara göndermesidir.

    İbnu’l-Enbari (ö.577/1181), ezanda geçen “resul” kelimesini izah ederken şöyle der: “Muhakkak ben ilan ediyorum ki, Muhammed Allah’tan gelen haberlere uyan ve onları takip edendir.” Bu tanımdan da anlaşıldığı üzere resul, kendisine emanet edilen göreve, sadık olan ve onu yerine getiren kimsedir.

Cevapla