Rici ve Bain Talak

Question

İslam’da boşanma türleri olan Rici ve Bain Talak

1-Rici talak şartlarından biri zifaf olarak geçiyor.Peki bu zifaftan maksat illaki cinsel birleşme mi? Yani evleneip nikah kıyan fakat cinsel ilişkiye girmeyen çiftler sahih halvet dediğimiz cinsel ilişki yaşamadan kapalı bir ortamda bulunmakla da rici talak şartı gerçekleşir mi?
2-Rici talakta zifaf olması; bain talakta ise zifaf veya sahih halvet olmadan, kinayeli sözlerle boşama olması gerekmektedir.
Peki zifaf veya sahih halvet olup kinayeli lafızlarla boşama hangi boşama türüne girer?
3- Bain talak çeşitlerinden biri sahih halvet olmadan yapılan boşama, bir diğeri ise mahkeme yoluyla boşamadır. Peki Sahih halvet yaşayıp mahkeme kararıyla boşanan çiftler yine de bain talakla mı boşanmış olurlar. Çünkü her ne kadar mahkeme kararıyla boşansalar da sahih halvet durumu da var?

Answers ( 3 )

  1. 1
    0
    2020-09-13T00:10:21+03:00

    1.
    Ric’î talâkın şartları şunlardır:
    a) Boşamadan önce karısıyla zifafa girmiş olmak Zifaf olmadan rici talak olmaz
    b) Sarih lâfızlar kullanmış olmak ve şiddet, mubâlâğa ifade eden bir söz söylememiş olmak
    c) Üçüncü boşama hakkını kullanmamış olmak.
    —————————-
    2.
    Zifafın Hükümlere Etkisi

    Îlâdan dönüş, kadının ikinci koca ile evlendikten sonra eski kocasıyla tekrar evlenebilmesi, eşi başkasıyla evlendikten sonra mefkûdun çıkagelmesi gibi aile hukuku ile ilgili meselelerde cinsel birleşmeye bağlı hükümler bulunmaktadır. Ancak bunlar nikâh sonrası ilişkinin sonuçları değildir. Biz bu çalışmada sadece nikâh sonrası ilk ilişkiden doğan hükümleri ele alacağız. Ancak şüpheli birleşmelerde ve zifaftan sonra nikâhın sahih olmadığının ortaya çıkması durumunda zifafın akitten bağımsız bazı sonuçları da oluşmaktadır. Sahih olmayan bir nikâhın mahiyeti konusunda meselenin anlaşılmasına yardımcı olacak birkaç noktaya temas etmek faydalı olacaktır.

    Ebû Hanîfe’ye göre nikâh akdinin unsurlarında veya inikad şartlarında noksanlık varsa nikâh bâtıl, sıhhat şartlarında noksanlık varsa fâsid olur. İmâm Muhammed ve Ebû Yûsuf’a göre iki kavram da nikâhta hükümsüzlüğü ifade etmektedir. Zifaftan sonra sonuçlarının olması akitten kaynaklanmamakta, kadının ve doğacak çocuğun mağduriyetinin giderilmesi amacını taşımaktadır.
    Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde sahih olmadığı konusunda icma‛ bulunan nikâh bâtıl, sıhhati ihtilaflı olan nikâh fâsiddır. Buna göre mut‛a nikâhı icma‛la caiz olmadığından bâtıl, şahitsiz kıyılan bir nikâh sıhhati konusunda fukahâ arasında ihtilaf bulunduğundan fâsiddir. Şâfiî mezhebinde ise fesad ve butlân, nikâh bölümünde de aynı anlama gelmektedir.

    Zifaftan önce fâsid ve bâtıl nikah arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. İki akid türü de sahih olmadığından hiçbir sonuç doğurmamaktadır. Farkına varıldığı andan itibaren fesholunur. Akdin sahih olmadığının veya yanlış kişiyle zifaf yaşandığının sonradan farkına varılması durumunda ise bazı hükümler terettüp etmektedir. Çünkü iki durum da bilinçsizce gerçekleştirildiğinden şüphe barındırmakta böylece zinadan ayrılmaktadır. Bu bakış açısının bir sonucu olarak; mehir, evlenme yasakları, iddet bekleme ve nesebin sübutu gibi konularda sonuçları bulunmaktadır. Bu sonuçlar, akitten tamamen bağımsız olup zifaftan kaynaklanmaktadır. Bâtıl veya fâsid nikâhın zifaftan önce hükümsüz olması bu konuda delil teşkil etmektedir. Burada eyleme meşruiyet kazandırılmamakta tarafların derhal ayrılmaları gerekmekte ancak sonuçları devam edecek olan bir fiil gerçekleştiği için yukarıda bahsedilen sınırlı sayıda bazı hükümler meydana gelmektedir. Çalışmamızın ilgili yerlerinde bunlar açıklanacaktır
    Kaynak: Zifafın Hükümlere Etkisi Mesut BAYAR
    —————————-

    3.
    Bain Talak, Yeniden bir mehir tesbit ederek nikâh kıymadıkça karı ile koca arasındaki evlilik bağını kesip onları biribirinden ayıran ve nikâhtan doğan karşılıklı hak ve görevlere derhal son veren boşama türü.

    Bâin talâkın üç şekilde meydana geldiğinde İslâm hukukçuları ittifak etmişlerdir (İbn Rüşd, Bidâyetü`l Müctehid, II, 61):

    1- Nikâhtan sonra fakat cinsi münasebette bulunmadan ve sahih halvet olmadan yapılan boşama.
    2- Üç talak ile yapılan boşama,
    3- Kadının isteği ile bir bedel karşılığında anlaşarak yapılan boşama,

    Hanefiler, kinayeli veya mübalâğa ve şiddet ifade eden sözlerle yapılan boşamayı da bâin talak sayarak, maddeyi dörde çıkarmışlardır (Hayreddin Karaman, M. İslâm Hukuku, I, 303)

    En iyi cevap
  2. 1
    0
    2020-09-13T13:30:22+03:00

    kısa olarak cevaplayabilir misiniz. Böyle anlaşılması zor biraz.Teşekkür ederim

    0
    2025-03-03T21:48:51+03:00

    Sanırım “Rici ve Bain Talak” ile “Raji ve Bain Talak” ya da “Rici ve Bain’in talak anlayışı” gibi bir konuyu kastediyorsunuz. Ancak bu terimler hakkında açık bir bilgi yok. Rici Talak ve Bain Talak, İslam hukukunda boşanma (talak) türleriyle ilgili olabilir.

    Rici (Ric‘î) Talak:
    Geri alınabilir boşanmadır.
    Koca, iddet süresi içinde eşine dönebilir.
    Yeni bir nikâh veya mehir gerekmez.
    Bain (Bâin) Talak:
    Geri alınamaz boşanmadır.
    Bain Sughra (küçük bâin talak): Yeni nikâh ve mehir ile evlilik tekrar mümkün olur.
    Bain Kubra (büyük bâin talak): Üç defa boşanma gerçekleşmişse, kadın başka biriyle evlenip boşanmadan eski eşine dönemez.
    Bunu mu sormak istemiştiniz? Yoksa farklı bir konu mu kastediyorsunuz?

Cevapla