Paylaş
Rıdvan Biati Ne Demektir?
Question
Rıdvan biati ne demektir kısaca açıklayabilir misiniz?
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) döneminde bir çok beyat (sözleşme/anlaşma) gerçekleşti. Bu beyatlardan biride rıdvan beyatıdır. Kısaca rıdran beyatını şu şeklilde açıklayalım.
Miladi 628 yılında Peygamberimiz (a.s.m.) ve 1400 kadar Sahabe, Kabeyi ziyaret etmek için Medine’den yola çıktılar. Niyetleri sadece Kabeyi ziyaret olduğu için yanlarına sadece “yolcu kılıcı” denilen silahları aldılar. Fakat Mekkeli müşrikler bu yolculuğu öğrenince Müslümanları Mekkeye sokmamaya karar verirler.
Bunun üzerine niyetlerinin barış olduğunu anlatmak için Peygamberimiz (a.s.m.), Hıraş bin Ümeyye’yi elçi olarak gönderdi. Mekkeliler gönderilen elçiye çok kötü davrandılar ve öldürmeye kalkıştılar. Bunun üzerine Mekkede birçok akrabası bulunan Hz. Osman (r.a.) elçi olarak gönderildi. Mekkeliler Hz. Osman’a (r.a.) çok iyi davrandılar ve tek başına ziyaret edebileceğini söylediler.
Hz. Osman (r.a.), “Hz. Peygamber tavaf etmeden ben asla tavaf etmem”deyince Mekkeliler öfkelendi ve Hz. Osman’ı (r.a.) Mekke’de alıkoydular. Bu arada Hz. Osman’ın (r.a.) şehit edildiği söylentileri Müslümanlara kadar ulaştı. Bunun üzerine Resulullah, Beyatür Rıdvan (Rıdvân Biatı) ile Müslümanların Kureyşlilere karşı kanlarının son damlasına kadar çarpışacaklarına dair söz aldı.
Bu biata katılan 1400’e yakın sahabenin adı İslam tarihinde “Ashabı Rıdvan” olarak geçmektedir. Mekkenin 17 km. batısında bulunan Hadba adlı ağacın altında yapılan bu biata katılan sahabeler Fetih suresinin 18. ayetinde şöyle anlatılmaktadır:
“Andolsun ki, o ağacın altında sana biat eden müminlerden Allah razı oldu. Kalplerinde olanı bildiği için Allah onların üzerine sükunet ve emniyet indirdi. Ve onları pek yakın bir fetihle mükafatlandırdı. ”
BENZER KONULAR:
- Dini soru sor Cevap Al
- Dini soru sor Cevap Al Sitesi Hakkında Bilgi
- Dini soru sor kimin?
- Dini soru sor imamlar cevaplıyor
- Dini soru sorabileceğim site arıyorum ?
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Rıdvan Biatı, İslam tarihinde, özellikle de Medine’de, sahabe ve Müslümanların Peygamber Efendimiz Muhammed’e (s.a.v.) sadakat ve bağlılıklarını ifade etmek için verdikleri bir yemindir. Bu biat, özellikle Hudeybiye Antlaşması sonrası gerçekleşmiştir. O dönemde, Müslümanlar, Peygamberlerine sadık kalacaklarını ve her türlü zorlukta onun yanında olacaklarını belirtmişlerdir.
Rıdvan Biatı, İslam’ın ilk büyük biatlarından biri olarak kabul edilir ve bu olay, Müslümanlar arasında birlik, beraberlik ve sadakati simgeler. Aynı zamanda, bu biatın yapıldığı yer, “Bey’atü’r-Rıdvan” olarak anılmaktadır.