Risale-i Nur nedir ?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Selâmün aleyküm. Risale-i Nur nedir hakkında bilgi verir misiniz ?

Risale-i nur okumanın kişiye faydaları nelerdir ? Kur’an-i Kerim okumayı mı tercih etmeliyiz boş zamanlarımızda yoksa Risale-i Nur mu ? Allah razı olsun sizlerden.


Risale-i Nur; asrımızın anlayış ve ihtiyacına göre yazılmış bir Kur’an tefsiridir. Her asrın manevi hastalığı ve ihtiyaçları birbirinden farklıdır. O asırda gelen alimler ise, Kur’an eczanesinde aldıkları uygun ilaçları toplayıp ümmetin istifadesine sunarlar.Risale i Nur okumanın faydaları nelerdir?Sorunuzu iki şıkta cevaplamak gerekiyor. Birincisi Risale-i Nur okumanın dünyevi faydaları, diğeri ise Risale-i Nur okumanın uhrevi faydalarıdır.

Dünyevi faydalar şunlardır:

1. Rızıkta bereket.

2. Kalbde rahat ve sürur.

3. Maişette suhûlet.

4. İşlerinde muvaffakiyet.

5. Talebelik faziletini almakla bütün Risale-i Nur talebelerinin has dualarına hissedar olmaktır.

Uhrevi faydalar ise şunlardır:

1. En mühim bir mücahede olan ehl-i dalâlete karşı mânen mücahede etmektir.

2. Üstad’ına neşr-i hakikat cihetinde yardım suretiyle hizmet etmektir.

3. Müslümanlara iman cihetinde hizmet etmektir.

4. Kalemle ilmi tahsil etmektir.

5. Bazan bir saati bir sene ibadet hükmüne geçen, tefekkürî olan bir ibadeti yapmaktır.

“Sizlerin ümidimin pek fevkinde gayret ve faaliyetiniz beni, ahir hayatıma kadar mesrur ve müteşekkir edecek bir mahiyettedir. Bu defa mektubunuzda, ‘Hıfz-ı Kur’an’a çalışmak ve Risale-i Nur’u yazmak, bu zamanda hangisi takdim edilse daha iyidir?’ diye sualinizin cevabı bedihîdir.”

“Çünkü, bu kâinatta ve her asırda en büyük makam Kur’an’ındır. Ve her harfinde, ondan ta binler sevap bulunan Kur’an’ın hıfzı ve kırâati her hizmete mukaddem ve müreccahtır. Fakat, Risale-i Nur dahi o Kur’an-ı Azîmüşşan’ın hakaik-i imaniyesinin bürhanları, hüccetleri olduğundan ve Kur’an’ın hıfz ve kıraatine vasıta ve vesile ve hakaikini tefsir ve izah olduğu cihetle, Kur’an hıfzıyla beraber ona çalışmak da elzemdir.”(1)
ALLAH razı olsun.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2022-02-06T22:09:29+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    1926’da Barla’da başlayan ve 1949 senesine kadar devam eden dönem Nur Risalelerinin telif edildiği dönemdir. “Sözler” ismi altında telifine başlanan eserlerin bütününe Risale-i Nur ismi verilmiştir. Said Nursî Barla’da kaldığı sekiz buçuk sene içinde eserlerinin dörtte üçünü telif etmiş, Sözler, Mektûbat, Lem’alar adlı eserlerin büyük kısmı burada yazılmıştır. Talebe ve dostlarına yazdığı mektuplar “Lâhika Mektupları” adı altında toplanmış ve külliyata dahil edilmiştir. 1934 yazında Barla’dan Isparta’ya gönderilen Nursî, 119 parçadan oluşan Nur Risaleleri’ni yazmaya burada da devam etmiş, külliyatının büyük bir kısmını Isparta’da tamamlamıştır.

    1935 tarihinden itibaren müellifin hayatında tevkif ve hapishane dönemleri başlamıştır. 25 Nisan 1935’te Eskişehir Hapishanesi’ne konulmuş; buradan 1936’da tahliye edilip Kastamonu’ya sevkedilmiş, burada bulunduğu yedi yıl boyunca telifatına devam etmiştir.

    En iyi cevap

Cevapla