Rızayla alınan hediye eşya sonradan haram edilir mi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hediye Haram Edilir Mi?

Eşyalarımızı almak için çarşıdaydık. Eşimin ailesi biz çağırmadan gelip eşyalarımızı kendi rızaları ile aldılar. Ben oğulları için alıyorlar diye kabul ettim. Şimdi her istediklerini yapmıyorum diye başıma kakıyorlar. Karı koca olduğumuzu kabul etmiyorlar. Hakaret edip duruyorlar bana. Kocam arada kalmasın diye susuyordum sürekli ama dün kayınpederim üzerime yürüyüp dövmeye çalıştı beni. Virüs yüzünden ben kendi aileme 7 aydır gidemiyorum. Sürekli gelecek hizmet edeceksin diye söylüyorlar. Çok rahatsız ediyorlar kocamla boşatacaklar o raddedeyiz. Kendi rızaları ile aldıkları eşyaları haram edebilirler mi dinimizde böyle bir şey var mı. Sürekli bunu kullanıyorlar çünkü eşya aldık hizmet et. Eşyaların parasını ödemem gerekir mi haram olmasın diye. Teşekkür ederim

CEVAP:

Yaşadığınız durum oldukça zor ve üzücü. Eşinizin ailesinin size karşı tutumu kabul edilemez ve haklı olarak rahatsız olmanızı anlıyorum. Sorunuza maddeler halinde yanıt vermeye çalışacağım:

Eşyaların Haram Edilmesi:

Eşinizin ailesi tarafından kendi rızalarıyla alınan eşyaların haram edilmesi dinen caiz değildir. Bir malın hibe edilmesi (bağışlanması) ve geri alınması caiz değildir.
Eşyaların geri istenmesi ancak haklı bir sebep varsa mümkündür. Örneğin, eşyaların aldatma yoluyla veya zorla alındığı gibi bir durum söz konusuysa geri istenebilir.
Eşyaların parasını ödemeniz de gerekli değildir. Zira eşyalar karşılığında bir bedel talep etmemişsiniz ve onlar da kendi rızalarıyla almışlardır.
Ailenin Tutumu:

Eşinizin ailesinin size karşı tutumu ve yaptıkları hakaretler asla kabul edilemez. Bu tür bir muameleye katlanmak zorunda değilsiniz.
Eşinizle birlikte ailenin bu tutumunun nedenini ve çözümünü konuşmanız önemlidir. Eşinizin ailenizle olan ilişkisini ve ailenin ona olan baskısını da göz önünde bulundurmanız gerekir.
Ailenin haksız taleplerine karşı dik durmanız ve haklarınızı savunmanız gerekir. Bunu yaparken saygılı bir üslup kullanmaya özen göstermeniz de önemlidir.
Aile içi Şiddet:

Kayınpederinizin size fiziksel şiddet uygulaması asla kabul edilemez. Bu tür bir durumda hemen polise haber vermeniz ve koruma talep etmeniz önemlidir.
Ailenin psikolojik şiddetine de maruz kalıyorsanız, bir psikologdan veya aile terapistinden destek almanız faydalı olacaktır.
Ailenizle İletişim:

Virüs salgını nedeniyle ailenizi 7 aydır göremiyorsunuz. Bu durum sizi üzüyor ve yalnız hissettiriyor olabilir. Ailenizle telefonla veya görüntülü görüşme yoluyla iletişim kurmaya devam etmeniz önemlidir.
Salgın sona erdiğinde ailenizi ziyaret etmeyi planlayabilirsiniz. Ailenizle olan ilişkinizi düzeltmek için çaba göstermeniz faydalı olacaktır.
Boşanma:

Yaşadığınız problemler nedeniyle eşinizle boşanmayı düşünüyorsanız, bu konuda iyi düşünmeniz ve aceleci davranmamanız önemlidir.
Bir evlilik terapistinden veya danışmandan destek almanız, problemlerinizi çözmenize ve ilişkinizi kurtarmanıza yardımcı olabilir.
Unutmayın:

Bu süreçte sabırlı ve güçlü olmanız önemlidir.
Haklarınızı savunmaktan ve kendinizi korumaktan çekinmeyin.
Gerekirse yasal yollardan da haklarınızı aramaktan çekinmeyin.

BENZER KONULAR:

Answers ( 5 )

    1
    2021-03-31T12:20:30+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Verilen bir hediyeyi kullanarak şu işi yaparsan hakkımı helal ederim veya şunu yapmazsan aldığım şeyleri sana haram ederim sözü ahlaka aykırı bir sözdür. Sonuçta o kıyafetler veya o hediyeler alınmış ve bitmiştir. Sizlerden ricam eşinizin ailesini üzmeden, kırmadan onlara tatlı dil ile güler yüz göstererek geçinmeye çalışmalısınız. Onlar ne kadar kötü olurlarsa (!) olsunlar eşinizin anne babasıdır.

    En iyi cevap
    1
    2024-02-04T18:53:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Çok teşekkür ederim cevabınız için. Allah şahittir her ayrıma, yanlışa anne babasıdır deyip sustum. Biz çocuğumuzu kaybettik geçmiş olsun demediler. Geçen gün hal hatır için yine gittim üzerime birden yürüyüp dövmeye kalktılar. iyi ki bir çocuğu öldü deyip karşımdan kahkaha attılar. Eşim yanımda ve şahittir. Kötülük eden anne baba diye kötülüğe tamam denip durulmuyor. Kötülüğe susmak da günah. Erkek kuzenlerine, kaynıma hizmet bekleniyor benden. Onlar da evliler başka erkeklere hizmet etmek istemiyorum ve görüşmek istemiyorum. Sağolun cevabınıza

    1
    2024-02-04T18:53:51+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    O zaman yapılması gereken bir şey vardır; o da karşıdaki kişiler eşinizin ane babası, abisi, ablası vs. Bu kişilere hak ve hukuk çerçevesinde üzerinize düşen saygıyı, görevi yerine getirmek ve ondan sonrası için beklemektir. Cevap vermeden, kargaşaya ve tartışmaya mahal bırakmadan sadece üzerinize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirerek bunları yapın.

    0
    2024-10-31T11:51:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Selamın aleyküm hocam. Bir arkadaşımla aramızda istemeyerek de olsa kul hakkıyla ilgili bir durum yaşadım. Hakkına girdiğim kişiden bu durumdan dolayı özür diledim ve o da karşılık olarak seni affediyorum dedi. Bu konuşmanın üzerinden 1 yıl kadar zaman geçti ve o arkadaşım şuan beni gördüğü her yerde beddua ediyor. Sorum şu önce affetmiş olmasına rağmen ettiği bedduanın bir karşılığı olur mu? Olursa da benim bu durumdan kurtulmam için ne yapmam gerekir.

    0
    2024-10-31T11:59:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ve aleyküm selam. Öncelikle yaşadığın durumun zor olduğunu anlıyorum. Bir kişinin affetmesi, o an için kalbindeki kırgınlığı giderebilir, ancak zamanla duygular değişebilir. Arkadaşının bedduası, onun ruh halinin bir yansıması olabilir.

    Bedduanın karşılığı konusunda farklı görüşler var. İslam inancında, bir kişinin bedduası kabul olsa bile, kişinin samimi bir şekilde özür dilemesi ve durumu düzeltme çabası da önemli. Bu durumda, arkadaşınla yüz yüze bir iletişim kurarak, onun hissettiklerini anlamaya çalışabilir ve belki de tekrar bir özür dileyebilirsin. İletişim kurmak, kalpleri yumuşatabilir.

    Ayrıca, iyi niyetle dua etmek, hayır işlemek ve kendini geliştirmek de bu tür durumların olumsuz etkilerini azaltabilir. Kendini kötü hissetmene neden olan durumları iyileştirmek için çaba göstermeye devam et. Unutma ki, niyet ve samimiyet önemlidir. Allah, kalplerin en iyi bilicisidir.

Cevapla