Paylaş
Roman yazmak caiz midir? Yalan söylemek midir?
Question
Roman yazmak caiz midir?
Öncelikle Esirgeyen ve bağışlayan Allah\’ımın selamı üzerinize olsun. Efendim bir kurgusal yani hayal ürünü şeklinde roman yazıyorum. Sonuçta her şeyi kendim tasarlayıp, oluşturuyorum ama dediğim gibi bunlar hayal ürünü, kurgusal bir senaryo oluyor. Yeminler olsun ki yalan söylemekten kaçınırım ama romanımı çıkarmadan önce öğrenmek istiyorum. Bu yaptığım yalan söylemek oluyor mu? Sonuçta bir hayal ürünü bir kurgu gerçek değil. Sorum şu; bu yaptığım yalan söylemek oluyor mudur ? (Ki eğer oluyor ise, Allah beni bağışlasın, onun affına sığınırım)
Cevap:
Hayale dayalı yazılan romanlar islama aykırı olmadığı müddetçe sakınca yoktur. Yalan üzerine yazılan romanlarda sakınca vardır.
Allah’ın rahmeti ve bereketi seninle olsun. Roman yazma konusunda sorduğun soruya açıklık getirmek istiyorum.
İslam dininde, yalan söylemek haramdır ve büyük günahlardan biridir. Ancak burada “yalan söylemek” gerçek hayatta bir olayı veya durumu yanlış şekilde ifade etmek anlamında kullanılır. Yani, insanları yanıltmak veya bir konuda aldatmak amacıyla gerçek dışı bilgi vermek yalan olarak değerlendirilir.
Roman ve edebi eserler, hayal gücünün ve kurgunun ürünüdür. Roman yazarları, hikaye anlatırken genellikle gerçekte yaşanmamış olayları kurgularlar ve karakterler yaratırlar. Bu tür yazılar, okurun hayal dünyasında bir yolculuk yapmasını sağlamak, onlara dersler vermek veya belirli duyguları uyandırmak amacıyla yazılır. Bu durum, dini açıdan yalan söylemekle aynı kategoride değerlendirilmez, çünkü okur, bu hikayelerin hayal ürünü ve kurgusal olduğunu bilmektedir. Dolayısıyla burada bir aldatma veya yanlış yönlendirme niyeti bulunmaz.
Eğer yazdığınız roman, insanları doğru yoldan saptırmak, İslam’a veya başka değerlere zarar vermek gibi kötü niyetli bir amacı içermiyorsa ve insanları aldatmak kastıyla yazılmıyorsa, bu tür edebi çalışmalar caizdir. Kurgu yazmak, yaratıcı düşüncenin ve yeteneklerin bir yansımasıdır ve edebi anlatımda, okuyucu bu hikayelerin gerçek olmadığını, kurgusal olduğunu bilir.
Sonuç olarak, roman yazmanız, eğer yukarıda bahsettiğim şartlara uyuyorsa, “yalan söylemek” olarak değerlendirilmez ve caizdir. Bu tür edebi çalışmalar, hayal gücünüzü ifade etme ve başkalarına bir mesaj iletme yolu olabilir. Yalnızca yazılarınızın içeriklerinin ahlaki ve İslam’a uygun olmasına dikkat ederseniz, yazmanızda bir sakınca yoktur. Allah niyetinizi bilir ve niyetiniz hayırlıysa sizi bağışlar ve yol gösterir.
Allah niyetlerinizi ve amellerinizi kabul eylesin.
Answers ( 2 )
Hikayede kurgu olduğunu belirttiğim surece istediğim her şeyi yazabilir miyim
Ben bi yazar olmayi planliyorum ve bir fantastik hikaye uzerinde çalışıyorum ancak kafama bazi sorular takildi
Simdi ztn tanri vs yazmiyorum ama mesela reenkarnasyon var ve super güçler var bunlari kullansam Allah’a sirk kosmus olur muyum
Bi de
Bu ikinci bi soru gibi kabul edin ama bunubla baglantili o yuzden buraya yaziyorum:
Ben bunu cok sorguladim cok supheye dustum ve suan bi sıkıntı olmadigi soylense bile yazmaktan cekiniyorum bu kadar suphelendigim halde yine de yazarsam sorumlu olur muyum
Lutfen cok acil cevap verin sıkıştım kaldim
Ben bi yazar olmayi planliyorum ve bir fantastik hikaye uzerinde çalışıyorum ancak kafama bazi sorular takildi Simdi ztn tanri vs yazmiyorum ama mesela reenkarnasyon var ve super güçler var bunlari kullansam Allah’a sirk kosmus olur muyumBi deBu ikinci bi soru gibi kabul edin ama bunubla baglantili o yuzden buraya yaziyorum:Ben bunu cok sorguladim cok supheye dustum ve suan bi sıkıntı olmadigi soylense bile yazmaktan cekiniyorum bu kadar suphelendigim halde yine de yazarsam sorumlu olur muyumLutfen cok acil cevap verin sıkıştım kaldim
Bu tür dini veya manevi soruların cevapları çok kişisel ve inançlara dayalı olduğu için, öncelikle kendi inançlarınıza uygun rehberlik almak adına güvendiğiniz bir din alimine veya dini danışmana başvurmanızı öneririm. Ancak genel anlamda bazı düşüncelerimi paylaşabilirim.
1. Kurgu ve İnanç: Fantastik hikayeler yazarken, hayal gücünüzü kullanarak farklı evrenler, karakterler ve olaylar yaratırsınız. Bu tür hikayeler genellikle kurgu olarak kabul edilir ve yazarın hayal gücünün bir ürünüdür. Reenkarnasyon, süper güçler veya tanrısal figürler gibi unsurlar, pek çok fantastik hikayede yer alır. Bu tür hikayeleri yazarken “Bu tamamen bir kurgu eseridir ve gerçeklik iddiası taşımaz” şeklinde bir açıklama yapmanız, okurlara bu unsurların sadece birer hayal ürünü olduğunu belirtmenize yardımcı olabilir.
2. Şüphe ve Endişeler: Eğer yazdıklarınızdan dolayı kendinizi suçlu veya rahatsız hissediyorsanız, bu durum yazarlık sürecinizi zorlaştırabilir. Bir konuda sürekli şüphe içinde olmak ve vicdanen rahatsızlık duymak, o konuda ilerlemenizi ve yaratıcı özgürlüğünüzü sınırlayabilir. Bu tür şüpheler, eğer sizi manevi anlamda rahatsız ediyorsa, yazma sürecinizi daha rahat hale getirmek için bu konuyu derinlemesine düşünmeli veya konu üzerinde bir dini otorite ile görüşmelisiniz. Vicdanınızın rahat olması, yazma sürecinizi daha keyifli hale getirebilir.
3. Sorumluluk ve İnanç: Eğer bu konuları çok sorguladığınız ve şüphe içinde olduğunuz halde yazmaya devam ederseniz, inancınıza göre bu sizi sorumlu kılabilir mi? Bu soruya kesin bir cevap vermek zor, çünkü inançlarla ilgili sorumluluk tamamen kişinin vicdanı ve inançlarıyla alakalıdır. İslam’da şüpheli durumlardan kaçınmanın önemi vurgulanmıştır. Eğer bu konuda şüpheleriniz varsa, belki de bu tür unsurları içermeyen bir hikaye yazmayı tercih edebilirsiniz. Bu şekilde kendinizi daha rahat hissedebilir ve yaratıcılığınızı sınırlamadan ilerleyebilirsiniz.
Unutmayın ki her yazar, kendi değerleri ve inançları doğrultusunda yazarlık yapar. Eğer bu unsurları kullanmak sizin için rahatsız edici ise, başka yaratıcı yollar arayarak yine güçlü ve ilgi çekici hikayeler oluşturabilirsiniz.