Merhaba ben okb hastasıyım 3 yıldır çeşitli okb ataklarım oluyor bir rüya etkisi ile esimin kardeşini gördüm rüyada ve bunu takıntı hale getirdim acaba hoşlanıyormuşsun diye korktum ve en büyük kabusum oldu ole bir şeyin gerçekleşmesi. dünde esim bir rüya görmüş bunlardan habersiz esimin kardeşi bana dörtlü misina ipi veriyormuş ben ağlıyormuşum sen sevgiliyken bana iki tane verdin bak kardeşine diyormuşum. o da kızıyormuş senin gözün mu var diye .simidi bu konuyu taktim birde şeftali görmüş esim elinde ne demek acaba sizce takıntım gerçek mi vesvese mi yapıyorum ?
Her gördüğün rüyayı böyle yormamalısın. Rüyanda Brad Pitt i görseydin o da mi senden hoşlanıyor olacaktı?
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Rüyalar, kişinin bilinçli veya bilinçaltı düşüncelerini, duygularını ve deneyimlerini yansıtabilir. Ancak, rüyaların yorumlanması karmaşık bir konudur ve herkesin rüyaları kişisel deneyimlerine, inançlarına ve zihinsel durumlarına bağlı olarak farklı anlamlar taşıyabilir.
OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) hastalığı, obsesyon adı verilen tekrarlayan düşünceler veya dürtüler ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan kompulsif davranışlarla karakterize edilen bir anksiyete bozukluğudur. Bu hastalığın semptomları, kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve rüyalarda da farklı şekillerde yansıtabilir.
Rüyalarda OKB hastasının yaşadıkları, kişinin zihinsel durumuna, duygusal durumuna ve rüyanın diğer unsurlarına bağlı olarak değişebilir. Bu rüyalar, obsesyonlar, takıntılar, tekrarlayan düşünceler veya kompulsif davranışlar gibi semptomları yansıtabilir. Rüyada OKB hastasının yaşadıklarının anlamı, kişisel yorumlamaya ve içsel deneyimlere dayanır.
Rüyalarda görülen semboller ve deneyimler, genellikle bilinçdışı düşüncelerin ve duyguların yansımasıdır. Rüyalar, zihinsel ve duygusal süreçlerin birer ifadesi olarak kabul edilir ve her bir rüya, kişinin bireysel deneyimlerine ve zihinsel durumuna özgüdür.
OKB hastalarının rüyalarını anlamak veya yorumlamak için bir rüya terapistine, psikologa veya psikiyatriste danışmak faydalı olabilir. Bu profesyoneller, rüyalardaki sembollerin ve deneyimlerin anlamını daha ayrıntılı bir şekilde açıklayabilir ve kişiye özgü bir perspektif sunabilir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
merhaba ben okb hastasıyım mesela sosyal medyada dolaşırken bir haber gördüm diyelim trafik kazası geçirmiş biri o trafik kazası geçireceğine ben trafik kazası geçireyim diye bir şey aklıma geliyor ben de hemen o trafik kazası geçireceğine ben trafik kazası geçireyim diye bir şey istediysem tövbe ediyorum diyorum sonra ben bunu derken acaba onunda trafik kazası geçirmesini istemiş mi oluyorum bu tövbe de diye çok vicdan yapıyorum sonra ben trafik kazası geçireceğime o geçirsin diye bir şey istediysem tövbe ediyorum diyorum sonra o trafik kazası geçireceğime ben güzelliğimi kaybedeyim diye bir düşünce geçiyor sonra bunu söylediğim için tövbe ediyorum sonra yine bu tövbede de o kaza geçirmesini mi istemiş oluyorum diye düşünüyorum sonra brn güzelliğimi kaybedeveğime o kaza geçirsin istediysem tövbe ediyorum diyorum ama o zaten geçirmiş böyle bir şey bu seferde kendimin mi geçirmesini istemiş oluyorum güzelliğimi kaybetmek mi istemiş oluyorum ya da benim böyle şeyler yaşama mı tercih etmiş oluyorum beddua mı nasıl tövbe etmem gerek ve nasıl düzeltip dua etmem gerek böyle bir durumu yaşamamak için ve benim güzelliğimi kaybetmemek için ve onun yaşadığı bu durumu onun yaşamış olmasını tercih etmemiş olmak için nasıl dua ederim bu durumu nasıl düzeltirim
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Merhaba, yaşadığınız bu vesvese durumu ve sürekli tövbe etme ihtiyacı, özellikle obsesif-kompulsif bozukluğun (OKB) bir belirtisi olarak görünüyor. Bu tarz düşünceler genellikle sizin kontrolünüz dışında gelir ve İslam’a göre, istem dışı gelen bu düşünceler için sorumlu tutulmazsınız. Ancak, bu durum sizi rahatsız ettiği için birkaç öneri sunmak istiyorum:
Tövbe Etme Şekli: Düşünceler geldiğinde sürekli kendinizi tövbe etmeye zorlamayın. Unutmayın ki bu düşünceler istem dışı ve kalpten niyet etmediğiniz sürece bir beddua veya kötü dilek sayılmaz. Tövbenizde içten bir şekilde Allah’tan af dilemeniz yeterlidir. Sadece bir kere tövbe edin ve Allah’ın merhametli olduğunu hatırlayın.
Dualar ve Zikirler:
“Allah’ım, bana vesvese ve kötü düşüncelerden korumanı diliyorum.” gibi genel bir dua ile kalbinizi rahatlatabilirsiniz.
“Rabbim, her türlü kötülükten ve zarar görmekten beni ve diğer insanları muhafaza et.” Bu dua hem sizi hem de diğer kişiyi korumaya yönelik olacaktır.
Sabah ve akşam zikirlerinden olan “Hasbiyallahu la ilahe illa huve aleyhi tevekkeltu ve huve Rabbul arşil azim” (Tirmizî) zikirini düzenli olarak yapabilirsiniz.
Trafik Kazası veya Benzeri Olaylar İçin: Bu olayların Allah’ın takdirinde olduğunu unutmayın. Siz istemediğiniz sürece, başkaları hakkında kötü dileklerde bulunmuş olmazsınız. Bununla ilgili olarak zihninizi rahatlatacak bir şekilde dua edebilirsiniz: “Allah’ım, yaşanan her şey senin iradendir. Beni de, başkalarını da her türlü kazadan beladan muhafaza eyle. Ne kendim ne de başkası için kötülük dilemiyorum, beni niyetlerimde temiz kıl.”
Vesvese ile Baş Etmek: Bu tür düşünceler geldiğinde onlara hemen tepki vermek yerine, onları kabul etmeden geçip gitmelerine izin vermeyi deneyin. Sizi sürekli tekrar eden tövbelere yönelten bu düşünceler, zihninizin bir oyunu olabilir. Her düşünceye karşılık vermeniz gerekmiyor. Zamanla bu düşüncelere daha az tepki vererek, zihninizi bu döngüden çıkarabilirsiniz.
Eğer vesveseler çok rahatsız edici boyutlardaysa, bir terapist ile düzenli olarak görüşmeye devam etmek de faydalı olabilir. Allah’a sığınarak ve bu vesveselerin geçici olduğunu bilerek sakin kalmaya çalışabilirsiniz.