Paylaş
Rüyanın gerçekleşmesi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Rüyanın yarısının gerçekleşmesi diğer yarısının gerçekleşeceği anlamına gelir mi?
BENZER KONULAR:
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Rüyanın gerçekleşmesi SADIK RÜYA
– Sadık rüyalarda görülen olayların zaman içinde gerçekleşmesi, sizin de değiniz gibi, her şeyin önceden takdir edildiğini göstermektedir.
– İnsanın iyiliğine olan şeylerin görülmesi Allah tarafından bir ikram bir müjde olduğu gibi, insanın başına gelecek bir kötülüğün görülmesi de bir uyarı olabilir. Allah Basıt isminin tecellisiyle kullarının kalbine inşirah vermek istediği gibi, Kabıd isminin tecellisiyle de onların kalbine bazen darlık da verir. Bunları yakaza halinde verdiği gibi, rüya aleminde de verir. Maksat, müjdelerle ibadete şevkini, uyarılarla da yasaklara karşı dikkatini arttırmaktır.
– Rüyalar üç çeşittir, iki çeşidi gerçekte çıkmayacak olan türlerdir. Bunlar günlük sıkıntı veya neşeden ötürü veya daha önce etkisinde kalınmış olayların -adeta hafızada ve hayalde bir bant şeridi gibi- açılıp yeniden okunan şeylerdir ki, Kur’an’da bunlara “Adğasu ahlam” denilmiştir. Bu sebeple, her görülen -özellikle üzüntü kaynağı olan- rüyanın çıkacağını düşünüp üzülmek doğru değildir. Bundandır ki, Efendimiz: “Rüyanızda güzel şeyler gördüğünüzde, bilin ki o Allah’tandır; kötü bir şey gördüğünüzde ise, onun şeytan olduğunu bilin ve sağ ve sol yanlarınıza “tuh” deyip, şeytanın şerrinden Allah’a sığının (Euzu çekin)” buyurmuştur. Çünkü, kötü gibi görünen rüyaları takıntı haline getirmek, hem sürekli bir üzüntü kaynağı, hem de Allah’a karşı su-i zanna sebep olur.
– Rüya tabircisi uzmanlara göre, dış görüntü itibariyle çok çirkin gelen öyle rüyalar var ki, gerçekte çok güzeldir. Muhammed b. Sirîn’in bu konuda verdiği ilginç örnekler vardır.
– Sözün özü; İmam Rabbani’ni dediği gibi demeliyiz: “Ne şebem ne şeb-perestem/men gulamı şemsem, ez şemsi mî gûyem haber = Ne geceyim, ne de gececiyim, ben güneşin hizmetçisiyim, hep ondan haber veririm”
– Bununla rüyaların değersiz olduğunu söylemek istemiyoruz. Çünkü, hem Kuran’da hem de Sünnette rüyalara gereken değer verilmiştir. Fakat her şeyin aşırısı iyi değildir.
– İstiharelerde rüyanın etkisi halk arasında önemlidir. Fakat sünnetteki istihare tarzında, rüyaya hiç yer yoktur. “Allah’a dayan, saye sarıl, hikmete ram ol/ Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol”
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ben de her rüyanın gerçek çıkmasından bıktım. Tamam iyi niyetliyim gönül gözüm açık ama artık bir rüya gördüğümde ne zaman gerçekleşecek diye beklemekten yoruldum.. görmek istemiyorum rüya falan hayatımı etkiliyor.