Ru’yet-i Hilal Hakkında Kısa bilgi
Hilalin görülmesi anlamına gelen ru’yet-i hilal, dinî bir kavram olarak, kameri ayların tespitinde ayın gözetlenmesi ve görülmesi anlamına gelmektedir.
Namaz vakitlerinin belirlenmesinde güneşin hareketleri; oruç, hac, zekat, fıtır sadakası, kurban gibi ibadetlerle bayram günlerinin tespitinde ise ayın hareketleri esas alınmaktadır. Bu ibadetlerin zamanlarının doğru olarak belirlenmesi, kameri aybaşlarını, özellikle Ramazan, Şevval ve Zilhicce aylarının ilk günlerinin doğru tespitine bağlıdır.
Kameri ayların tespitinde hilalin gözlenmesi önemlidir. Ancak günümüzde, atmosfer olayları ve gezegenlerin durumları çok ince bir şekilde hesaplanabildiğinden, ayların başlangıcı tam olarak tespit edilebilmektedir. Dinin özüne uygun olan da budur. Zira Yüce Allah; “… yılların sayısını ve hesabını bilmeniz için aya konak yerleri düzenleyen O’dur.” (Yûnus, 10/5); “Güneş ve ayın hareketleri bir hesaba göredir.” (Rahmân 55/5) buyurmak suretiyle ayların hesapla tespit edilebileceğine işaret etmiştir.
Hz. Peygamberin, hilal görülünce oruç tutulması ve hilal görülünce bayram yapılması konusundaki tavsiyeleri (Buhari, Savm, 5; Müslim, Sıyam, 3-4), “Biz ümmî bir toplumuz; hesabı ve okuma yazmayı bilmeyiz. Ay kah şöyledir, kah böyledir. Yani bazen 29 çeker, bazen 30.” (Buhari, Savm, 11, 13; Müslim, Sıyam, 15) hadisi ile birlikte değerlendirildiğinde, kameri aybaşlarının hesapla belirlenebileceği, o zamanki toplumun hesap bilmemesi ve o günün teknik imkânlarının yetersiz olması sebebiyle bu tavsiyede bulunduğu anlaşılacaktır.
Günümüzde ayın bütün hareket ve menzillerinin en ince teferruatına kadar bilinip kolaylıkla hesap edilebildiğinden, kameri ayların tespit ve ilanında astronomik verilere itibar edilmelidir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
BENZER KONULAR:
- Minarenin Ucundaki Hilal Nedir? Ne İşe Yarar? Hangi Yönü Gösterir?
- Ramazan ayı Hilalinin, ülkelere göredoğuş yerlerinin farklı oluşuna itibar edilir mi?
- Ayakları Hilallemek
- Ramazan Ayı Hilalini Görme Çalışmaları
- Ramazan ve Şevvâl Hilâllerinin Tespiti
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Rü’yet: er-Rü’ye, “raâ” kelimesinin mastarıdır. “Raâ” gözle görmek, inanmak, zannetmek ve rüya görmek manalarına gelir. “er-Rü’yetü” ise, bir şeyin açığa çıkması, gözle gözetilmesidir.
Istılahta ise, Ramazan’dan bir gün önce hilali gözetlemeye denir
Şu hadiste de “ramazan hilalini görüp gözetme” manasına kullanılmıştır: “Sûmû lirü’yetihî ve eftırû lirü’yetihî; hilali görünce oruç tutun, hilali görünce orucu bozun..
Rüyeti hilal