Paylaş
Ru’yetullah Nedir? Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Ru’yetullah Ne Demek? Kısa bilgi
Allah’ın görülmesi demektir. İnsanların dünya gözü ile Allah’ı görmesi mümkün değildir. Çünkü göz O’nu görecek kabiliyette yaratılmamıştır: “Gözler O’nu göremez, halbuki O, gözleri görür.” (En’am, 6/103). Ahirette ise, mezhepler arasında ihtilaflar olmakla birlikte, konu ile ilgili âyet ve hadisler görülebileceğine işaret etmektedir.
Kur’ân’da şöyle denilmektedir: “Musa tayin ettiğimiz vakitte (Tur’a) gelip de Rabbi onunla konuşunca, “Rabbim! Bana (kendini) göster, seni göreyim!” dedi. (Rabbi): “Sen beni asla göremezsin. Fakat şu dağa bak, eğer o yerinde durabilirse sen de beni göreceksin!” buyurdu…” (A’râf,7/143). Ehl-i sünnet bilginleri, bir peygamberin Allah’tan mümkün olmayan bir şeyi istemeyeceğinden hareketle, Allah’ı görmenin mümkün olabileceği kanaatına varmışlardır. Şayet Ru’yet mümkün olmasaydı, Musa (a.s.), O’nu görme isteğinde bulunmazdı. Çünkü Allah’ın görülemeyeceğini bilir ve muhal olanı istemezdi.
Şu âyet de Allah’ın cennette görülebileceğini te’yid etmektedir. “Yüzler vardır ki, O gün ışıl ışıl parıldayacaktır. Rablerine bakacaklardır.” (Kıyâme, 75/22-23).
Peygamberimiz ayın on dördüne rastlayan bir gecede aya bakarak şöyle buyurdu: “Şu ayı görüyorsanız, Rabbinizi de öylece göreceksiniz…” (Buhârî, Mevâkıtü’s-Salat, s.14). Bu âyet ve hadislerin ışığında, müminler, kıyamet gününde Allah’ı, mahiyeti bizce bilinmeyen bir biçimde rü’yete nail olacaklardır.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ru’yetullah
Ahirette müminler Yüce Allah’ı göreceklerdir. Günahkârlar ise bundan mahrum edileceklerdir.
İbn Ömer diyordu ki: Cennet ehli arasından Allah nezdinde en değerli olanları yüzüne sabah ve akşam bakacak olanlar mıdır? Daha sonra şu: “O günde yüzler var ki apaydınlıktır. Rablerine bakıcıdırlar. ” ayetini okudu. Müslim’in naklettiği Suheyb yoluyla gelen hadiste -daha önce de belirtildiği gibi- Yüce Allah’ın görülmesi şu buyrukta söz konusu edilen fazlalıktır: “İhsanda bulunanlara daha güzeli ve daha fazlası da vardır.” (Yunus, 10/26).
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ru’yetullah, İslam inancına göre Allah’ın âhirette müminler tarafından görüleceğini ifade eden bir terimdir. Kelâm ilmindeki tartışma konularından birisidir.
Ehl-i Sünnet âlimlerinin çoğunluğu, Allah’ın âhirette müminler tarafından görülebileceğini, ancak bunun keyfiyetinin ve mahiyetinin bilinmediğini ifade etmişlerdir. Bu görüşe göre, Allah’ın görülmesi, müminlerin günahlardan arındırılmış ve Allah’a yakın olmuş halleriyle mümkün olacaktır.
Mu’tezile âlimlerinin çoğunluğu ise Allah’ın görülmesinin mümkün olmadığını, çünkü Allah’ın mahiyetinin bilinemeyeceğini ve görülemeyeceğini ifade etmişlerdir.
Ru’yetullah, İslam inancının önemli bir unsurudur. Müminler, âhirette Allah’ı görmeyi arzu ederler ve bu arzu, onların ibadetlerine ve ahlaki davranışlarına güç verir.
Kısaca, Ru’yetullah, Allah’ın âhirette müminler tarafından görüleceğini ifade eden bir terimdir.
Ru’yetullah’ın delilleri arasında şunlar sayılabilir:
Ru’yetullah’ın mahiyeti hakkında ise kesin bir bilgi yoktur. Ancak, Ehl-i Sünnet âlimlerinin çoğunluğu, Allah’ın görülmesinin, müminlerin günahlardan arındırılmış ve Allah’a yakın olmuş halleriyle mümkün olacağını ifade etmişlerdir.