Paylaş
Sabah namazı nedir nasıl kılınır
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Sabah Namazı hakkında kısa bilgi
Sabah namazı tarifi ve kılınışı
Sabah namazı iki rekatlı farz bir namazdır. İkinci fecrin doğmasından güneşin doğmasına kadar olan süre, sabah namazının vaktidir. İkinci fecir, sabaha karşı doğu ufkunda yayılmaya başlayan bir aydınlıktan ibarettir. Bununla yatsı namazının vakti çıkmış, sabah vakti girmiş ve oruç tutacaklar için bu ibadetin vakti başlamış olur. Bu yüzden buna “fecr-i sâdık” denir. Bundan Önce doğu ufkunun ortasında yükseklere doğru, iki tarafı karanlık ve uzunlamasına b^r hat şeklinde bir beyazlık oluşur ve kısa süre sonra kaybolur. Bunu bir karanlık izler. Bu, birinci fecir olup, geçici ve aldatıcı bir aydınlık olması yüzünden buna “fecr-i kâzib” denir. Hz. Peygamber şöyle buyumuştur: “Sabah namazının vakti, İkinci fecrin doğmasından güneşin doğuşuna kadardır” (Buhârî, Mevâkît, 27; Ebû Dâvud, Salât, 2; Ibn Mâce, Salât, 2; Nesâî, Mevâkît, 15; Müsned, II, 210,213,228).
Hanefî mezhebine göre sabah namazının ortalık aydınlandıktan sonra kılınması (isfâr) müstehaptır. Hanefîler dışındaki üç mezhep imamına göre ise, sabah namazını ortalık pek aydınlanmadan erkence kılmak daha faziletlidir namazının farzından önce iki rekât sünnet kılınır. Sünnet-i müekkede olan bu namazın önemi, Rasûlullah’ın hadislerinde ısrarla vurgulanmıştır. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Sizi atlar kovalasa bile sabah namazının iki rekât sünnetini terketmeyin” (Müsned, 11, 405). “Sabah namazının ıkı rekât sünneti dünyadan ve dünyada bulunan herşeyden daha hayırlıdır”
(Müslim, Müsâfirîn, 96, 97; et-Tirmizî, Salât, 190). Hz. Ayşe de şöyle demiştir: “Hz. Peygamber, hiçbir nafile namaza sabah namazının iki rekâtı kadar devam etmemiştir” (Buhârî, Teheccü’d, 27; Ebû Dâvud, Tatavvu’, 2; Müsned, Vt, 43, 54,170).
Sabah namazının sünnetinin ve farzının kılınış şekilleri aynıdır. Sünneti kılarken “Bugünkü sabah namazının farzını kılmaya” diye niyet edilip tekbir ile başlanır. Birinci rekâtta “Sübhâneke”, “Eûzü-Besmele”, “Fatiha” sûresi ve zamm-i sûre (ayrıca Kur’ân’dan bir miktar) okunur. İkinci rekâtta Besmele, Fatiha sûresi ve zamm-ı sûre okunur. İkinci rekât tamamlanınca oturulur. “Tahıyyât” ile “Sallİ-Bârik” ve “Rabbena âtinâ” duaları okunarak iki tarafa selam verilir. Sabah namazının farzında Fâtiha’dan sonra uzun surelerden okunması, sünnete uygun bulunmuştur.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Şafii mezhebine göre sabah namazının ikinci rekatında kunut duası okumak sünnettir
Sabah namazının farzının kılınışı konusunda şafi ile Hanefi arasında tek fark kunut duası dır
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sabah namazı, İslam dininde güneş doğmadan önce kılınan farz namazdır. Diğer adıyla Fecr namazı olarak da bilinir. Sabah namazı, İslam’ın beş vakit namazından biridir ve günün içinde ilk namazdır. Müslümanlar, sabah namazını kılmak için güneş doğmadan önce uyanırlar ve abdestten sonra kıbleye yönelerek görürler. Sabah namazı, Müslümanların Allah’a ibadet etmek, günün insanların manevi olarak hazırlamak ve gün boyunca yapacakları işlerde Allah’ın yardımını dilemek için kıldıkları büyük bir ibadettir.