Sabah namazında kunut duası

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

SABAH NAMAZINDA KUNUT

Sabah namazinda Kunut duasi arapca turkce

Arapça Türkçe

Sabah namazında Kunut duası ne zaman okunur

Bil ki sabah namazında konut şu sahih hadisten do layı sünnettir: Enes radıyallahu anh diyor ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem dünyadan ayrılıncaya kadar sabah namazında konuta devam etti.

Bil ki bizce sabah namazında konut meşrudur. Ve sünnet-i müekkededir. Eğer onu terk ederse namazı bozulmaz, ancak sehv için secde eder. Bunu da ister kasten veyahut sehven terk etmiş olsun birdir. Sabah namazının dışındaki namazlarda konut okur mu? Bunda Şafii’ nin üç görüşü vardır:

Birincisi, en doğrusu ve meşhur olanı budur; eğer Müslümanların başına bir felaket gelirse kunut okurlar; yoksa okumazlar. İkincisi mutlak şekilde konut okurlar üçüncüsü mutlak şekilde kunut okumazlar. Allah daha iyi bilir. Bizce ramazan ayının son yarısında vitrin son reka tinda kunut okumak müstehaptır. Bütün ramazanda oku nacağına dair bir görüş daha vardır. Üçüncü bir görüş de, bütün yıl boyu okunacağıdır. Bu da Ebu Hanife’nin mezhebidir. Bizim mezhebimizce en çok bilineni birincisidir. Allah daha iyi bilir.

Bil ki bizce sabah namazında Kunut yeri ikinci rekatın rukuundan kalktıktan sonradır. İmam malik rahmetullahi aleyh ise ruku’udan önce konut okur demiştir. Alimler şöyle demişlerdir. Bir Şafii rükudan önce kunut okusa en doğru görüşe göre kunutu sayılmaz bir görüşe göre de sayılır. En sahih görüşe göre rukuudan sonra kunutunu iade eder ve sehv için de secde eder. Secde etmez diyenlerde vardır. Kunut duasının lafzı da tercihe şayan olarak şudur. Hasan bin ali radiyallahu anhuma diyor ki: Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellem kunutta şöyle dememi emretti.

اللهم اهدني فيمن هديت وعافني فيمن عافيت وتولني فيمن توليت وبارك لي فيما أعطيت وقني شر ما قضيت فإنك تقضى ولا يقضى عليك وإنه لا يذل من واليت تباركت ربنا وتعاليت *

Okunuşu: “Allahummehdini fimen hedeyte ve afini fimen afeyte vetevelleni fimen teveleyte ve ba rikli fima ateyte ve kini şerre makadeyte feinneke tekdi vela yukda aleyke ve innehu la yezillu men va leyte tebarekte rebbena ve tealeyte.”

Meali: “Allah’ım, hidayet ettiklerinin arasında bana da hidayet et, afiyet verdiklerinin arasında bana da afi yet ver, sahip çıktıklarının arasında bana da sahip çık. Bana verdiklerine bereket ver. Beni kaza ve kaderinin şerrin den koru. Sen hükmedersin, kimse sana hükmedemez.
Arka çıktığın hor olmaz. Rabbimiz, mübarek ve yücesin! Tirmizi; bu hadisin hasen olduğunu söylemiştir. Kunut hususunda bundan daha güzel bir hadis bilmiyoruz. Beyhakinin rivayetinde, Hz. Alinin oğlu Muhammed bin Hanefiyye şöyle demiştir: Bu duayı babam sabah namazinda kunutunda okurdu. Bu duanin ardindan,

اللهم صل على محمد وعلى آل محمد

وسلم *

Allahumme selli elamuhammedin ve ela ali mu hammedin ve sellim demek de müstehaptır. Bazı alim ler şöyle demişlerdir: Eğer Hz. Ömer radiyallahu anhden gelen rivayeti okursa güzel olur. O sabah namazında ru kudan sonra şunu okumuştur:

اللهم إنا نستعينك ونستغفرك ولا نكفرك ونؤمن بك وتخلع من يفجرك اللهم إياك نعبد ولك نصلي ونسجد وإليك نسعى ونخفذ نرجو رحمتك ونخشى عذابك إن عذابك الجد بالكفار ملحق، اللهم عذب الكفرة الذين يصدون عن سبيلك ويكذبون رسلك ويقاتلون أولياءك، اللهم اغفر للمؤمنين والمؤمنات والمسلمين والمسلمات
وأصلح ذات بينهم وألف بين قلوبهم واجعل قلوبهم الإيمان والحكمة وتبتهم على ملة في رسول الله صلى الله عليه وسلم وأوزعهم أن يوفوا بعهدك الذي عاهدتهم عليه وانصرهم على عدوك وعدوهم إله الحق واجعلنا منهم *

Okunşu: “Allahumme inna neste inuke ve nesteğ firuke vela nekfuruke ve nu’minu bike ve neğleu men yefcuruke Allahumme iyyake nebudu veleke nuselli ve nescudu ve ileyke nes’e ve nehfidu nercu rehme teke ve neğşe azabeke inne azabekel Cidde bil kufari mulhikun Allahumme ezibil keferete lezzine yesud dune en sebilike ve yukezzibune rusuleke ve yu katilune evliyaeke Allahummeğfir lilmuminine vel muminati vel muslimine vel muslimati ve eslih zate beynihim ve elif beyne kulubihim vec’el fi kulubihim el imane vel hikmete ve sebit hum ela milleti rusu lillahi ve ezihum en yufu bi ehdike llezi ahedtehum aleyhi vensur hum ela uduveke veedu vihim ilahel hekki vecelna minhum”

Anlamı: “Allah’im, senden yardim dileriz, senden bağış dileriz, seni inkar etmeyiz, sana iman ederiz. Sana karşı geleni reddederiz. Allah’ım, yalnız sana ibadet ederiz, senin için namaz kılar ve secde ederiz. Sana koşarız. Rahmetini umar azabından korkarız. Senin azabın kafir leri yakalar. Allah’ım, insanları senin yolundan çeviren, peygamberlerine inanmayan ve veli kullarını öldüren kafirlere azap et. Allah’ım, mümin erkek ve kadınları, Müslüman erkek ve kadınları bağışla, onların aralarını düzelt. Kalplerini ısındır. Kalplerine iman ve hikmet koy. Onları Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in dini üzerinde sabit kıl ve onlara onlarla ahitleştiğin şeyleri yerine getirecek ilham ver. Onlara senin ve onların düşmanlarına karşı yardım et, ey Hakk ilah, bizleri de onlardan eyle.

Bil ki eğer namaz kılan imam ise, ihdina şeklinde cemi kalıpla ile okumalıdır. Diğer kelimeleri de o kalıpla okumalıdır. Eğer, tekil olarak ihdini derse, kunut yerini bulur, fakat mekruh olur. Çünkü imamın duayı kendine tahsis etmesi mekruhtur. Sevban radıyallahu anhden: Re sulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: Bir kimse bir cemaatte imam olur da onlara da değil de sadece kendi nefsine dua ederse duasına, amin denilmez. Eğer böyle yaparsa onlara hiyanet etmiş olur.

Bir başka rivayete de Yine her gün sabah namazının farzının ikinci rek’atında, rükudan kalktıktan sonra kunut duası okumak da sünnettir. Ve bu şekilde de okunmuş tur. Kunut Allah’a övgü ve duayı kapsayan bütün sözler dir. Ancak sünnet olanı, yüce peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’den nakledilen şu duadır:

ه اللهم اهدني فيمن هديت وعافني فيمن عافيت وتولني فيمن توليت وبارك لي فيما أعطيت وقنى
شر ما قضيت فإنك تقضي ولا يقضى عليك وإنه لا يذل من واليت ولا يعز من عاديت تباركت ربنا وتعاليت فلك الحمد على ما قضيت أستغفرك وأتوب إليك وصلى الله على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم *

Okunuşu: “Allahummehdini fimen hedeyte ve afini fimen afeyte ve tevelleni fimen teveleyte ve ba rik li fima a’teyte ve kini şerre ma kadeyte fe inneke takdi vela yukda aleyke ve innehu la yezillu men va leyte vela yeizu men adeyte tebarekte rebbena ve te aleyte felekel hemdu ala ma kadeyte es teğfiruke ve etubu ileyke ve sallallahu ala seyyidina muhamme din ve ala alihi ve sahbihi ve sellim.”

Tek başına namaz kılan kişi bu duayı okurken tekil zamirleriyle okumalıdır. Şöyle ki: “ihdina ve afina” şe kilinde değil de, “ihdini ve afini” şeklinde telaffuz ede rek duayı kendi şahsı için yapmalıdır. Yalnız “tebarekte Rabbena” cümlesindeki çoğul zamirini tekile çevirme meli, yani “tebarekte rabbi” dememelidir. İmam ise duaların tamamını çoğul zamiri ile okumalı, mesela “ihdini ve afini” şeklinde değil de, “ihdina ve afina” şeklinde okumalıdır.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2021-10-31T22:44:59+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kunut duasını sabah namazının farzında okumak sünnettir. Bu konuda Rasulullah (sav)’in hadisi bulunmaktadır.

    Enes (ra) diyor ki; Rasulullah (sav) dünyadan ayrılıncaya kadar sabah namazında kunuta devam etti.

    Sabah namazının farzında kunut duasının okunmasının yeri ikinci rekatı in rükusundan doğrulurken secdeye gitmeden okunmasıdır.

Cevapla