Şaban ayının yarısından sonra oruç tutulur mu

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Şa’ban’ın yarısından sonra oruç tutmanın yasak olması:

 

Ibn Mace Sünen inde Ebu Hüreyre den şu hadisi rivayet etmiş tir. Hz. Peygamber (s.a.) buyurdu ki:

 

إذا كان النصف من شعبان فلا صوم حتى يجيء رمضان

 

“Şa’ban’ın yarısı geçtikten sonra, Ramazan gelene kadar orucu tutmak yoktur. ”

 

Eba Davud, bunu şu lafızlarla Ebû Hüreyre den rivayet etmiştir:

 

إذا اتض شغبان فلا ضوموا

 

“Şa’ban’ın yarısı olduktan sonra oruç tutmayın.

 

Bu hadis. Şa’ban’ın yarısından sonra oruç tutmanın mekruh ol duğuna delalet etmektedir. İlim ehlinden bir grup da bu görüştedir. Zahiri Ibn Hazm ise der ki: Yasaklik sadece Şa’ban’ın on altıncı günü içindir. Çünkü o gün oruç tutmak caiz değildir. 5411

 

Ancak, Hz. Peygamber’in (s.a.) Şa’ban’ın tamamını veya çoğu nu oruçlu olarak geçirdiğini gösteren hadisler varit olmuştur. Imam Buhâri ve İmam Müslim, mü’minlerin annesi Hz. Aişe’nin (r.a.) şu sözünü rivayet etmişlerdir: “Hz. Peygamber’in (s.a.) Şa’ban dan daha fazla oruç tuttuğu bir ay yoktu. Şa’ban’ın tamamında oruç tu tardı… Yine Buhârî ve Müslim’in rivayet ettikleri bir başka hadiste Hz. Aişe şöyle söylemiştir: “Rasulullah’ın Ramazan dışında bir ayı oruçlu geçirdiğini görmedim. Şa’ban dan daha fazla oruç tuttuğu bir ay da görmedim. ”

 

Hz. Peygamber’den (s.a.) rivayet edilen, Şa’ban’ın tamamı veya çoğunda oruç tutması ve Ramazan’a birleştirmesiyle, Ramazan’ın bir veya iki gün öncesinden oruçla karşılanmasını yasaklayan hadis ler ve yine Şa’ban in ikinci yarısında oruç tutmayı nehyeden hadisler arasında bir çelişki yoktur. Bu hadislerin arasının bulunacağı açıktır. Şöyle ki; buradaki yasaklık, böyle bir oruç adeti olmaksızın bu günle re girmesine hamledilir. Nitekim karşılamayı yasaklayan hadisler, şu sözle takyit edilmiştir:

 

إلا أن يكون شيئا يصومة أحدكم»

 

“Ancak önceden oruç tutmakta olan bir kimse, o gün de tutsun. ”

 

Cevapla