Paylaş
Sadaka-i Cariye ne demektir kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
TÜKENMEYEN İYİLİK: SADAKA-İ CARİYE
Sadaka-i cariyenin sadakadan farkı nedir?
Resûlullah Efendimiz (s.a.s.), “İnsan öldüğü zaman amelleri(nin sevabı) kesilir, üç amel hariç: Sadaka-i câriye, yararlanılan ilim ve ebeveynine dua eden sâlih evlât” buyurmuştur.
(Müslim, Vasiyye, 14)
‘Sadaka-i cariye’ devamlı kullanılan sadakalardır.
Hz. Peygamber (s.as.), ilim ve salih evlattan başka, sadaka-i cariye kabilinden olan; mescidin, yolcular için inşa ettirilen evin, insanların istifadesi için akıtılan suyun, sağlığı tam iken verilen malın sevabının ölümünden sonra da kişiye ulaşacağını müjdelemiştir. (İbnNfûcep Sünne, 20)
Sadaka-i cariye bunlarla sınırlı değildir.
İnsanların ya da diğer canlıların sürekli hizmetinde olan ve onlarını ihtiyaçlarım karşılamalarına katkı sağlayan her türlü sadaka, bu kapsamdadır. Bir köprüden tutun da, kuşların soğuk zamanlarda sığındığı bir yuvaya kadar her nevi hayır, vefat etmiş dahi olsa, kişiye sevap kazandıracak sadaka-i cariyelerdendir.
Allah Teala, rızası için verilen sadakanın, yedi yüz misliyle mükâfatlandırılacağını bildirmiştir. (Bakara, 2/261)
Bu sebeple her Müslüman, kıyamete kadar devam edecek bir sadaka-i cariye bırakma gayreti içinde olmalıdır.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sadaka-i cariye; tükenmeyen iyiliktir.
Rasulullah (sav) sadaka-i cariye hakkında şöyle buyuruyor:
İnsan öldüğü zaman amelleri kesilir, üç amel hariç: Sadaka-i cariye, yararlanılan ilim ve ana babasına dua eden hayırlı evlat. (Müslim/Vasiyye/14)
Sadaka-i cariyeyi şu şekilde tarif edebiliriz. En basit ve en kapsamlı şekli ile. Sadaka-i cariye, insanların yararlanabileceği her şeydir. İnsanlar için yapılan bu hizmet kullanıldığı müddetçe yapan kişinin amel defterine sevap olarak yazılmaktadır.