Sadaka-i cariye olarak ne verilir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sadaka-i cariye olarak neler verilir?

Geride sadakai cariye bırakmak istiyorum ama cok fazla param yok bir cami inşaatına para versem yada Afrika ya kuran-ı kerim göndersem olur mu?

CEVAP:

Sadaka-i cariye olarak cami inşaatına yardımı tavsiye ederiz.

Evet, sadaka-i cariye bırakmak için çok büyük maddi imkanlara sahip olmanız gerekmez. Küçük de olsa yapabileceğiniz her türlü kalıcı iyilik, sadaka-i cariye sevabına vesile olur. Cami inşaatına maddi destek sağlamak veya Afrika gibi ihtiyaç sahibi bölgelere Kur’an-ı Kerim göndermek de çok kıymetli sadaka-i cariye amelleridir. Bu tür katkılar, insanlar faydalandıkça size sevap olarak döner. İşte bazı sadaka-i cariye örnekleri:

  1. Cami İnşaatına Destek: Cami yapımına bağış yapmak veya ihtiyaçları karşılamak, sadaka-i cariye olarak sevap kazandırır. Cami tamamlandıktan sonra orada ibadet eden, Kur’an okuyan veya namaz kılan her kişi vesilesiyle size sürekli sevap yazılır.
  2. Kur’an-ı Kerim veya Dini Kitap Bağışı: İhtiyaç sahiplerine Kur’an-ı Kerim göndermek veya dini kitaplar bağışlamak, çok faziletli bir sadaka-i cariye ameli olur. Bu kitapları okuyan her insan vesilesiyle amel defteriniz sürekli açık kalır.
  3. Su Kuyusu Açtırmak: Özellikle suya erişimin zor olduğu bölgelerde, temiz su sağlayan bir kuyu açtırmak çok değerli bir sadaka-i cariyedir. Su kuyusunu kullanan her insan ve hayvan vesilesiyle, sevap hanenize iyilikler yazılır.
  4. Faydalı İlim Yaymak: Bilginizi veya becerilerinizi başkalarına öğretmek, bir kitabı veya yazıyı çoğaltarak paylaşmak da sadaka-i cariye olarak kabul edilir. Bu sayede, öğrendiklerini hayatında uygulayan her kişiden size sevap ulaşır.
  5. Fidan Dikmek: Ağaç dikmek de sadaka-i cariye kapsamına girer. Diktiğiniz ağaçtan yararlanan, gölgesinde dinlenen veya meyvesinden yiyen her canlı sayesinde, size sevap yazılmaya devam eder.

Sadaka-i cariyenin amacı, sürekli fayda sağlayan hayırlı bir iz bırakmak olduğu için, imkanlarınız ölçüsünde her türlü katkı kıymetlidir. Allah niyetinizi kabul etsin, az ya da çok fark etmeksizin yapılan her hayır, devamlı bir sevap kaynağı olur.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    2
    2022-05-06T15:06:11+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sadaka-i cariye; kişinin vefat etmesi halinde bile devam eden hayır ve hasenatı olarak tanımlanabilir. Bununla beraber sadaka-i cariye; okul, hastane, camii, köprü gibi Hayri hizmetlerin Allah rızası için yapılmasına örnek verilebilir.

    En iyi cevap
    1
    2024-10-25T13:39:36+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Evet, sadaka-i cariye bırakmak için büyük maddi imkânlar gerekmiyor; küçük ama kalıcı iyiliklerle de bu sevaba ulaşmak mümkün. Sadaka-i cariye, ömrünüz boyunca ve sonrasında sevap hanenizi açık tutan, sürekli fayda sağlayan bir sadaka türüdür. Cami inşaatına katkıda bulunmak veya ihtiyaç sahibi bölgelere Kur’an-ı Kerim göndermek de çok değerli sadaka-i cariye amelleri arasında yer alır. İşte bazı diğer sadaka-i cariye örnekleri:

    Cami İnşaatına Katkı: Cami yapımına bağış yapmak ya da caminin ihtiyaçlarını karşılamak, sürekli sevap kazandırır. Cami tamamlandıktan sonra orada ibadet eden, Kur’an okuyan veya namaz kılan her kişi aracılığıyla sevap haneniz dolmaya devam eder.

    Kur’an-ı Kerim ve Dini Kitap Bağışı: Kur’an-ı Kerim ya da faydalı dini kitapları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak, çok kıymetli bir sadaka-i cariyedir. Okunan her sayfa, amel defterinize hayır olarak yansır.

    Su Kuyusu Açtırmak: Özellikle su sıkıntısı çeken bölgelerde temiz su sağlamak, değerli bir sadaka-i cariyedir. Her faydalanan kişi ve hayvan sebebiyle sevap kazanmaya devam edersiniz.

    Faydalı Bilgi veya Beceriler Paylaşmak: Öğrettiğiniz her bilgi ya da faydalı bir eser bırakmak da sadaka-i cariyeye girer. Öğrendiklerini uygulayan her kişi vesilesiyle sevap kazanırsınız.

    Fidan Dikmek: Diktiğiniz ağaçtan yararlanan herkes vesilesiyle sevap hanenize iyilikler eklenir. Ağaç, meyve verdikçe, gölge sundukça veya oksijen sağladıkça bu sevap devam eder.

    Her bütçeye ve imkâna uygun bir sadaka-i cariye imkânı bulunduğu için, yapacağınız her hayır Allah katında değerlidir. Az veya çok fark etmeksizin yapılan her kalıcı iyilik, sonsuz bir sevap kaynağı olur. Allah niyetinizi kabul etsin.

Cevapla