Paylaş
Sadaka-i Cariye’nin Hükmü Nedir? Sadaka-i Cariye’ye Beş Örnek
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Sadaka-i Cariye’ye örnekler
Ebû Hureyre’den demiştir ki: Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur:
حَدَّثَنَا الرَّبِيعُ بْنُ سُلَيْمَانَ الْمُؤَذِّنُ حَدَّثَنَا ابْنُ وَهْبٍ عَنْ سُلَيْمَانَ يَعْنِي ابْنَ بِلَالٍ عَنْ الْعَلاَءِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ أُرَاهُ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةِ أَشْيَاءَ مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ
“İnsan, öldüğü zaman (bütün) amel(ler)i kendisinden kesilir. Ancak üç şey müstesna; sadaka-i cariye, faydalanılan ilim ve kendisine dua eden mu’min evlâd.”
Sadaka-i Cariye; Müslüman’ın ölümünden sonra da amel defterinin kapanmamasına vesile olan sadakalardır. Sadaka-i Cariye’nin hükmü; sünnettir. Bu arada Sadaka-i Cariye’nin kişiye sevap kazandırabilmesi için Müslüman olması şarttır. Müslüman olmayan birisi dünyalar kadar iyilik yapmış olsa dahi; bunun Allah katında bir değeri yoktur.
Sadaka-i Cariye’ye örnekler verecek olursak;
1) Camii Yaptırmak; İnsanlar Allah’ın rızası için yapılan camilerde ibadet ettiği müddetçe; yaptıran kişi vefat etse bile amel defteri kapanmaz. Belki de camii yaptırmak en büyük sadaka-i cariye ye örnek olabilir.
2) Okul Yaptırmak; insanlar bir şeyler öğrensin, dinini en iyi şekilde öğrensin diye okul veya medrese yaptıran bir kimse bu öğrenciler bu okulda, medresede öğrenimlerine devam ettiği müddetçe yaptıran kimsenin amel defteri Salih ameller yazılarak sevap elde eder.
3) Hastane Yaptırmak; insanlar kendilerine şifa bulsunlar, tedavi olsunlar diye bir hastane inşa etmek sadaka-i cariyenin faziletli olanlarından bir tanesidir.
4) Çeşme Yaptırmak; insanlar susuzluklarını gidersin, evinin su ihtiyacını gidersin veya hayvanlarını sulasın diye sadece Allah rızası için çeşme yaptıran bir Müslüman; bu çeşmeden faydalandığı müddetçe amel defteri kapanmaz.
5) Köprü Yaptırmak; insanlar rahatça yürüsün, araçlarını dere, deniz veya çay gibi yerlerden rahatça geçirsin diye köprü yaptırmak bir başka Sadaka-i Cariye’ye örnek olarak verilebilir. Bu köprü kullanıldığı müddetçe Müslüman’ın amel defteri kapanmaz.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sadaka-i cariye, sürekli bir hayır işi veya sadaka olarak bilinir. Sadaka-i cariye, kişinin ölümünden sonra bile fayda sağlayan, devamlı bir hayır işidir. Yani kişi hayattayken yaptığı bir iyilik veya hayır işi, vefatından sonra da insanlara veya topluma fayda sağlamaya devam eder.
Sadaka-i cariye, İslam’da kişinin ölümünden sonra dahi sevap kazanmasını sağlayan önemli bir ameldir. Örneğin, bir su kuyusu, cami, okul, hastane yapılması veya hayır kurumlarına bağışta bulunulması gibi faaliyetler sadaka-i cariye kapsamına girer. İşte sadaka-i cariye kapsamına girebilecek beş örnek:
Su Kuyusu Açmak veya İmar Faaliyetleri: Bir yerde su kuyusu açmak veya suya erişimi kolaylaştırmak, insanların hayatını kolaylaştırır ve sürekli bir fayda sağlar. Aynı şekilde, bir topluluğa veya topluma fayda sağlayacak imar faaliyetleri, sadaka-i cariye olarak kabul edilebilir.
Cami veya Mescit Yapımı: Cami veya mescitlerin inşası, ibadetlerin yapılmasına imkan sağlar ve bu yerlerde yapılan ibadetler sevap olarak kişiye yazılır. Bu nedenle cami yapımı veya camiye katkıda bulunmak, sürekli bir sevap elde etmeye yardımcı olabilir.
Eğitim Kurumları ve Kütüphane İnşası: Okul, kütüphane veya eğitim kurumları yapmak veya bu tür kurumları desteklemek, insanlara sürekli bir şekilde fayda sağlar. Bu tür hayır işleri, insanların eğitim almalarına ve bilgiye erişmelerine yardımcı olarak devamlı bir sevap kazanılmasına vesile olabilir.
Hastane veya Sağlık Merkezi Yapmak: Toplumun sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak, hastane veya sağlık merkezleri yapmak veya bu tür kurumları desteklemek, sürekli bir hayır işi olabilir. İnsanların sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olur ve devamlı bir fayda sağlar.
Hayır Kurumlarına Destek Olmak: Hayır kurumlarına bağışta bulunmak veya bu tür kurumları desteklemek de sadaka-i cariye kapsamına girebilir. Özellikle ihtiyaç sahibi insanlara yardım etmek veya sosyal yardım faaliyetlerine katkıda bulunmak, sürekli bir fayda sağlayabilir.
Bu tür faaliyetler ve destekler, kişinin vefatından sonra dahi sevap kazanmasına vesile olabilir. Sadaka-i cariye, ölümden sonraki sürekli bir sevap kaynağı olarak kabul edilir ve kişinin hayırseverlik ve iyilikteki etkisi devam eder