Sadaka Allah Teâlâ’nın rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etme, iyilik ve ihsanda bulunma demektir.
Farz, vacip ve mendub kısımları vardır. Zekat ve zaruret derecesinde ihtiyaç içerisinde bulunan kimseye yardım etmek farz, sadaka-i fıtır vacip, diğerleri ise menduptur. (bk. Zekat, Sadaka-i Fıtır)
Hz. Peygamber sadaka ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Güneşin doğduğu her yeni günde kişiye, her bir mafsalı için bir sadaka vermesi gerekir. İki kişi arasında adalet yapman bir sadakadır. Kişiye hayvanını yüklerken yardım etmen, bir sadakadır. Güzel söz sadakadır, namaza gitmek üzere attığın her adım, sadakadır. Yoldan rahatsız edici bir şeyi kaldırıp atman, sadakadır.” (Buhârî, Cihâd, 72, 128; Müslim, Müsâfirûn, 84).
Başka bir hadislerinde de, “Kardeşine karşı izhar edeceğin tebessümün bir sadakadır. Emr-i bi’l-mâ’rufun ve nehy-i ani’l-münkerin sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yolu gösterivermen, sadakadır; gözü sakat kimse için görüvermen, sadakadır (yardımcı olman); yoldan taş, diken, kemik (gibi şeyleri) kaldırıp atman, sadakadır; kovandan kardeşinin kovasına su boşaltman, sadakadır.” buyurmuştur (Tirmizî, Birr, 36).
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
– – – – – – – – – – – –
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sadaka ne demektir?
Sadaka Yüce olan Allah’ın rızasını kazanmak için insanların karşılıksız Muhtaç fakir insanlara verilen şeylere denir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sadaka; Allah Teâlâ’nın rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etme, iyilik ve ihsanda bulunma demektir.
Farz, vacip ve mendub kısımları vardır sadakanın. Zekat ve zaruret derecesinde ihtiyaç içerisinde bulunan kimseye yardım etmek farz, sadaka-i fıtır vacip, diğerleri ise menduptur.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sadaka, İslam kültüründe hayırseverlik amacıyla verilen maddi veya manevi destektir. Kişinin mal, para veya hizmet gibi maddi varlıklarından, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, fakirleri desteklemek veya toplumda yardıma ihtiyaç duyanlara katkıda bulunmak amacıyla yapılan gönüllü bir yardımdır. Sadaka verme, İslam’ın temel prensiplerinden biri olarak kabul edilir ve kişinin Allah’a itaatinin bir ifadesi olarak görülür. Sadaka, zekât, fitre, sadaka-i fıtri gibi çeşitli formlarda gerçekleşebilir ve kişinin manevi bir niyetle verdiği bu yardımın sevap kazanma amacı taşır.