Saf suresi hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

SAF SURESİ

Kuranı kerimin 62. suresi olan Saf suresi ile ilgili kısaca bilgiler
Saf suresi

Saf suresi ile ilgili bilgi

Saf suresi 14 ayetten meydana gelmiştir. Peygamber efendimize Medine şehrinde iken gelmiş olan surelerden biridir. Bu sure ismini 4. Ayette geçen saff sözcüğünden almıştır. Saf kelimesinin manası ise, sıra, dizidir. Bu sure genel olarak Allah yolunda cihat konusunu işlemiştir. Saf suresi peygamberimize tegabün suresinden sonra nazil olmuştur. Saf suresinde, yeryüzündeki her şeyin Allah’a teşbih ettiği, bir Müslümanın yapamayacağı söylemesi çirkindir, cihatın önemi, Hz. Musa, Hz. İsa hakkında bazı sözler içerir, peygamberi Allah hak dinini yayması için göndermiştir gibi konular içerir.


Saff Suresi konusu ve içerdiği mesajlar

Kur’ân-ı Kerîm’in 61. sûresi

4. âyetinde, Allah yolunda saf saf durup savaşmaktan bahsedildiği için “sıra, dizi” anlamında bu adı almıştır. Buna “îsâ” ve “Havâriyyûn” sûresi de denir. Medine dö­neminde indirilmiştir. 14 âyettir. Âyet son­larına ahenk veren fasılaları sâd, mim ve nun harfleridir.

Abdullah b. Selâm şöyle demiştir: “Pey-gamber’in ashabından birkaç kişi, oturup müzakerede bulunduk: Allah’a, amellerin hangisinin daha sevimli olduğunu bilsek, şüphesiz onu yapardık, dedik. Bunun üze­rine Allah Teâlâ “Sebbaha..”yı indirdi ve Rasûlullah onu bize okudu” (et-Tirmizî, Tefsîru’i-Kur’ân, 62).

Bu sûrede, Allah yolunda cihadın önemi ve gerekliliği ile Allah’ın dinini en üstün kılacağı ve müslümanlara yardım edeceği bildirilmektedir.

Sûrede bahsedilen konular ve bazı so­nuçlar özetle şunlardır:

* Göklerde ve yerde bulunan her şey Al­lah’ı teşbih etmektedir (âyet: 1)

* Müslüman, yapamayacağı şeyi söyle-memelidir; çünkü bu, Allah katında sevil­meyen bir davranıştır (2-3).

* Allah Teâlâ, kendi yolunda kenetlenip saf tutarak savaşanları sever (4).

* Doğru yoldan sapanları Yüce Allah, doğru yola iletmez (s).

* Hz. îsâ, İsrail oğullarına peygamber olarak gönderilmiş, onlara Ahmed (Muhammed) adında bir peygamber geleceğini de müjdelemiştir. Buna rağmen onlar, Hz. Peygamberi yalanlamışlardır (6).

* Allah üzerine yalan atan, iftira eden kişi en zalim kimsedir (7).

* Cenab-ı Hak, kâfirler hoşlanmasa da, nurunu tamamlar ve kimsenin gücü, O’nun nurunu söndürmeye yetmez. Allah Teâlâ, kendi dinini en üstün kılmak için, Hz. Pey-gamber’i göndermiştir (8-9).

* İnsanı azaptan kurtaracak, zafere, mut­luluk ve başarıya ulaştıracak, Allah’ın affına ve cennetlerine kavuşturacak en iyi şey, Yüce Allah’a ve Elçisine gönülden inanmak ve Allah yolunda canıyla malıyla cihad etmektir (10-13).

* Müslümanlar, Allah’ın dininin hizmet­çisi olmalıdır. Yüce Allah, inananları, düş­manlarına karşı daima desteklemiştir (14).

“Allah’ın seçtiği, seçkin kıldığı” anlamın­da olmak üzere Hz. Âdem için kullanılan bir unvan.

Arapça’da “saf ve temiz”, anlamındaki “Sfv” kökünden türetilen “İstafâ” fiili “seç­kin ve üstün kılmak olmak” manasına gel­mektedir. Kur’ân-ı Kerîm’de Hz. Adem’den ve onun soyundan gelen peygamberlerden sözedilirken, “istafâ” fiili kullanılarak Al­lah’ın onları seçip âlemlere üstün kıldığı (Âl-i lmrân 3/33) ifade edildiğinden, İslâmî kaynak­larda Hz. Âdem, “Safiyullah” unvanı İle de anılır.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Saf Suresi, Kuran-ı Kerim’in 61. suresidir ve 14 ayetten oluşur. Surenin adı, “saf” kelimesinden gelir, ancak surede bu kelime geçmez. Surenin ana teması, iman, müminlerin Allah’a olan bağlılığı ve Allah’ın yardımının vaadi etrafında döner.

    Saf Suresi, İslam toplumunda birlik ve dayanışmanın önemini vurgular. Surenin başında, Allah’ın elçisi Hz. İsa’dan sonra gelecek olan son peygamber Hz. Muhammed’in (s.a.v.) müjdesi verilir. Ardından, müminlerin Allah’a olan bağlılığı ve onun yolunda saf tutmaları gerektiği vurgulanır.

    Surenin devamında, Hz. İbrahim ve Hz. Musa gibi peygamberlerin örnekleri verilerek, onların imanı ve Allah’a olan teslimiyeti anlatılır. Müminlerin bu peygamberlerin yolunu takip etmeleri ve Allah’a olan bağlılıklarını sürdürmeleri istenir. Surenin sonunda, Allah’ın yardımının vaadi ve müminlerin zaferle sonuçlanacakları müjdesi verilir.

    Saf Suresi, birlik, beraberlik, dayanışma ve Allah’a olan bağlılık konularını vurgular. Müminlerin saf tutmaları, aralarındaki anlaşmazlıkları gidermeleri ve Allah’ın yardımına güvenmeleri gerektiği mesajını verir. Ayrıca, müminlere peygamberlerin örnekliği ve imanın önemi hatırlatılır.

    Surenin mesajları arasında İslam toplumunda birlik ve dayanışmanın sağlanması, müminlerin arasındaki ayrılıkların giderilmesi ve Allah’a olan güvenin güçlendirilmesi yer alır. Saf Suresi, İslam inancında birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının korunmasının önemini vurgulayan önemli bir sure olarak kabul edilir.

    En iyi cevap

Cevapla