Şafi mezhebinde alkol

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Şafi mezhebinde alkol hem abdesti bozuyor hem de eğer kıyafete değdiyse elbise yıkanmalı yani necistir. peki hocam temizlikte kullanılan çamaşır suyları yüzey temizleyicilerinde alkol var ayrıca çamaşırların yıkamasında kullanılan deterjanlarda yumuşatıcılarda da ve banyoda kullandığımız şampuanlarda da alkol var hani temiz olalım derken hepten mi kirlitiyoruz hanefi mezhebi bu konuda daha kolaylık sağlıyor sizce hanefi mezhebine geçmelimiyim ? ALLAH RAZI OLSUN HOCAM

CEVAP:

Şafi mezhebinde, alkol haramdır. Şafi mezhebinin bu konudaki görüşü, Kur’an-ı Kerim ve hadislerde geçen ayetlere dayanmaktadır.

Kur’an-ı Kerim’de, alkolün yasaklanmasına dair şu ayetler bulunmaktadır:

“Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal okları ancak şeytanın işlerinden birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide suresi, 90)

“Şeytan, içki ve kumarla, aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçiyor musunuz?” (Maide suresi, 91)

Hadislerde de, alkolün yasaklanmasına dair şu hadisler bulunmaktadır:

Hz. Muhammed (s.a.v.), “Her sarhoş edici şey haramdır.” (Buhari, Eşribe, 1)

Hz. Muhammed (s.a.v.), “Her sarhoş edici şey kumardır. Her kumar da haramdır.” (Tirmizi, Eşribe, 2)

Şafi mezhebine göre, alkolün haram olmasının nedenleri şunlardır:

Alkol, sarhoşluk verir. Sarhoşluk, kişinin aklını ve mantığını etkiler. Bu nedenle, sarhoş olan kişi, doğru kararlar veremez ve yanlış davranışlarda bulunabilir.
Alkol, bağımlılık yapar. Bağımlılık, kişinin özgürlüğünü kısıtlar ve onu maddi ve manevi zararlara uğratır.
Alkol, sağlık açısından zararlı olabilir. Alkol, karaciğer, kalp ve beyin gibi organlara zarar verebilir.
Şafi mezhebine göre, alkol içen kişi haram işlemiş olur. Alkol içen kişinin, yaptığı hatadan tövbe etmesi ve Allah’tan bağışlanma dilemesi gerekir. Ayrıca, alkol içen kişinin, yaptığı hatanın bir sonucu olarak, bazı cezalar da görebileceği belirtilmektedir. Örneğin, alkol içen kişinin, namaz kılamayacağı, hacca gidebileceği ve şahitlik yapamayacağı söylenmektedir.

BENZER KONULAR:

 

Alkol Satan Yerlerden Alışveriş

Gusül abdesti alırken avret yeri yıkanır mı

Banyoda gusül abdesti nasıl alınır

İdrar gusül abdestini bozar mı

Kıyafet israfı

 

Answers ( 1 )

    1
    2021-05-23T21:10:38+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    şafi mezhebine göre temizlik ürünlerinde bulunan alkol necistir fakat abdest bozmaz.

    Necis olması demek namaza engeldir fakat abdeste bir etkisi yoktur anlamındadır, sadece alkol bulaşan yer temizlenir ve namaz kılınır yeni bir abdest alınmaz.

     

    Maalesef kullandığımız tüm temizlik ürünlerinde alkol bulunuyor örneğin; saç temizliği için kullandığımız şampuanlarda alkol var bu durumda şafi olan kardeşlerimizin yapması gereken tek şey alkolün hükmü konusunda Hanefi mezhebini taklit etmektir

    Çünkü temizlenmeye çalışırken sabunun içindeki alkol ya da şampuanın içindeki alkol yıkandığımız zaman suya bulaşıyor her tarafımızı kirletiyor ve suyu necis ediyor, bu durumdan kurtulmanın tek yolu imamı azam’ın içtihadına uymaktır mezhep değiştirmeye gerek yoktur sadece alkol konusunda Hanefi mezhebini taklit etmek yeterlidir özel bir niyeti de gerek yoktur sadece bu hüküm kabul edilir ve amel edilir.

    En iyi cevap
  1. zal eryılmaz avatarı
    1
    2021-05-23T21:51:14+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    ALLAH RAZI OLSUN HOCAM SAĞOLUN

Cevapla