Şafi mezhebinde kadınlar nasıl namaz kılar

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Şafii’de kadınlar için namaz nasıl kılınır

Safi mezhebinde kadinlar nasil namaz kilar

hocam selamun aleyküm benim size bir sorum olacaktı

Şafii kadınlar için namaz nasıl kılınır çok aklıma takılıyor lütfen en kısa zamanda cevap verirseniz çok sevinirim

CEVAP:

Şafiiye Namaz kılma şekli aynen eklenmiş, kadının farklı davranacağı yerler belirtilmiştir.

(Hanefi mezhebeine göre farklılık varsa izah edlmiştir)

KADIN VE ERKEĞİN NAMAZIN KILINIŞ ŞEKLİ

Namaz kılmak isteyen bir kişi, setr-i avret, beden ve elbise temizliğinin yanı sıra namaz kılacak yerin temizliği gibi şartları yerine getirdikten sonra usulüne uygun olarak bir abdest alır. Namaz vakti girince ezan okuyup kamet getirdik ten sonra kıbleye yönelip kalbiyle niyet ederek (ayrıca diliyle de niyet etmesi sünnettir) iftitah veya tahrim tekbiri dediğimiz başlangıç tekbirini Allahu Ekber lafzıyla alarak namaza başlar. Tekbir alırken ellerini omuz (Hanefi mezhebine göre

ise kulak) hizasına kadar kaldırır. Sonra ellerini, sağ eliyle sol elinin bileğini tu tarak göğüs (Hanefi mezhebine göre ise göbek) altında ve biraz da sol tarafa doğru gelecek şekilde bağlar.

Ellerini bağlayınca,

وجهت وجهي للذي فطر السماوات والأرض حنيفا مسلما وماأنا من المشركين، إن صلاتي & ونسكي ومحياي ومماتي لله رب العالمين، لاشريك له وبذلك أمرت وأنا من المسلمين

“Veccehtu vechiye lillezi fatare’s-semavati ve’l-arde hanifen muslimen vema ene minel-müşrikin. Inne salati ve nüsüki ve mahyaye ve memati lillahi rabbi’l-alemine la şerike lehu ve bi zalike ümirtü ve ene mine’l-muslimin.” duasını okur.

Hanefilerse Suphaneke ‘yi okurlar. Bunun peşinden gizlice Euzü billahi mine’ş-şeytanir-racim der. Imam olarak namaz kılan bir kimse bunun ardından aşikar olarak (Hanefi mezhebine göre ise gizlice) besmele çeker. Fatiha suresini, devamında zammı sureyi okur. Gece namazlarında okuyuşlar aşikar, gündüz namazlanında ise gizli yapılır. Üçüncü ve dördüncú rekatlarda Fatiha’dan sonra herhangi bir şey okunmaz. Hanefilere göre ise nafile namazların üçüncü ve dördüncü rekatlarında Fatiha’dan sonra zammı sure okunur.

Sonra her iki elini iftitah tekbirinde olduğu gibi omuz hizasına kadar kaldırarak tekbir alıp rukua varir. (Hanefi mezhebine gore iftitah ve kunut öncesi tekbir dışında namazda tekbir için eller kaldırılmaz.) Ruküda üç defa Suphane Rabbiye’l-Azim der. Yalnız başına namaz kılan ya da cemaati razı olan bir imam,

ملء السماوات وملء الأرض وملء ما شئت بعد

“Mil’es-semavati ve mil’el-ardi ve mil’e maşite min şey’in ba’du” duasını da oku yabilir. Sonra yine her iki elini kaldırarak “semiallahu limen hamideh, Rabbena leke’l-hamd” diyerek rükudan kalkıp doğrulur.

Tam olarak doğrulduktan sonra Allahu Ekber lafzıyla tekbir alarak secdeye varir. Secdeye vanırken önce dizlerini, sonra ellerini, sonra alnını ve burnunu yere koyar. Elleri omuzlarıyla aynı hizada olur Hanefi mezhebine göre ise yüzu, iki elin arasına koymak gerekir. Secdede el parmaklan birbirine bitiştirilir. Erkekler, secdede dirseklerini yanlarından uzak, kollarını yerden kalkık bulundururlar. Kadınlar, secdede kollarını yanlarına bitişik halde bulundururlar. Ayaklar, parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçlan kıbleye gelecek şekilde yere konur. Üç defa “Suphane Rabbiye’l-Ala” denir. Allahu Ekber lafzıyla tekbir alarak secdeden kalkılıp oturulur. Otururken Allahümmegfirli verhamni ve’curni verzukni vehdini ve ‘afini duasını okunur. Sonra ikinci secdeye vararak yine üç defa “Suphane Rabbiye’l-A’la” denir. Sonra Allahu Ekber lafzıyla tekbir alarak secdeden kalkılarak azıcık oturulur. Buna istirahat celsesi denir. (Hanefilere göre secdeden sonra oturulmadan ayağa kalkılır)

Sonra müteakip rekate kalkılır. Kalkarken destek olsun diye eller yere konulur. Hanefi mezhebine göre ellerle yerden destek almaksızın kalkılır.

İkinci rekata gizlice Euzu billahi mine’ş-şeytani’r-racim der. Ardından aşikar olarak (Hanefi mezhebine göre ise gizlice) besmele çeker. Birinci rekatta olduğu gibi Fatiha ve zammı sureyi okur. Ancak ikinci rekâtın kıraati birinciye göre biraz kisa tutulur. Kiraattan sonra rükua vanılır. Rüküdan kalkınca sabah namazının farzında ise kunut duası okunur. (Hanefi mezhebine göre kunut duası vitir namazında okunur.) Kunutta eller dua vaziyetinde olduğu gibi semaya kaldırılır. Kunut tamamlaninca secdeye vanılır. İki secdeden sonra uç veya dört rekâtli namazın ilk oturuşuna, iki rekátlik namazınsa ilk ve aynı zamanda son oturuşuna oturulur. İlk oturuşta iftiraş, son oturuşta ise teverrük şeklinde oturulur. Kadınlar bütün kadelerde teverrük şeklinde otururlar. Hanefi mezhebine göre ise erkekler bütün kadelerde iftiras şeklinde otururlar. Otururken eller dizlerin üzerine konur. Şehadet parmağı dışında sağ elin parmaklan yumulur. Sol elin parmakları ise açık tutulur. Birinci kadede tahiyyat ile Peygamber Efendimize salat okunur. İkinci kadede ise tahiyyat ve salli barik dualarının tamamı okunur. Hanefi mezhebine göre ise birinci kadede sadece tahiyyat okunur. Tahiyyat okurken illallah dendiğinde sağ elin şehadet parmağı kaldınlır. Birinci kadede ise üçüncü rekâta kalkıncaya, son kadede ise selam verinceye kadar parmak öylece tutulur. Hanefi mezhebine göre ise La ilahe derken şehadet parmağı kaldırılır, illallah dendiğinde ise indirilir. Kade halinde tahiyyat ve salavat okunduktan sonra şu duanın okunması da uygun olur.

اللهم اغفر لي ماقدمت وما أخرت وما أسررت وما أعلنت وماأسرفت وماأنت أعلم به مني أنت المقدم وأنت المؤخر لا إله إلا أنت اللهم إني أعوذ بك من عذاب جهنم ومن عذاب ظلما كثيرا القبر ومن فتنة المحيا والممات ومن فتنة المسيح الدجال اللهم إني ظلمت نفسى .

ولا يغفر الذنوب إلا أنت فاغفر لي مغفرة من عندك وارحمني إنك أنت الغفور الرحيم “Allahummegfir li ma kaddemtů vema ahhartu vema esrertu vema a’lentu vema esreftu vema ente a’lemü bihi minni entel-mukaddimu ve entel muahhiru la ilahe illa

ente Allahumme inni euzu bike min azabi cehenneme ve min azabi’l-kabri ve min fitneti’l-mahya ve’l-memati ve min fitneti’l-mesihi’d-deccal.”

“Allahumme inni zalemtu nefsi zulmen kesiren vela yağfirü’z-zünube illa ente fegfir li mağfireten min indike verhamni inneke ente’l-gafuru’r-rahim.”

“Allah’ım! Geçmişte işlediğim ve gelecekte işleyeceğim günahlarımı, gizli ve aşikar yaptığım kötülüklerimi, senin benden çok daha iyi bildiğin hatalarımı bağışla. Öne geçiren de geride bırakan da sensin. Allah’ım! Cehennem azabından, kabir azabından, hayatın ve ölümün fitnelerinden, Mesih deccalin fitnesinden sana sığınırım.”

“Allah’ım! Ben (günah işleyerek) kendime çok yazık ettim. Günahlari ancak sen bağışlarsın. Kendi katından bir mağfiretle beni bağışla ve bana merhamet et. Şüphesiz sensin bağışlayan ve merhamet eden, ”

Bu duayı da okuduktan sonra Es-Selamu Aleyküm ve Rahmetullah diyerek once sağa, sonra yine aynı lafızları okuyarak sola selam verilir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-07T13:29:47+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şafii mezhebi, İslam hukukunun dört büyük Sünni mezhebinden biridir. İşte Şafii mezhebinde kadınların nasıl namaz kıldıklarına dair genel bir rehber:

    1. Arınma (Taharah): Kadınlar da erkekler gibi namazdan önce abdest almalıdır. Hayız veya lohusalık halinde iseler, namaz kılmadan önce tam gusül abdesti almaları gerekir.
    2. Kıyafet kuralı (Tesettür): Kadınlar mütevazı giyinmeli ve yüzleri ve elleri hariç tüm vücutlarını örtmelidir. Giysiler dar veya şeffaf olmamalıdır.
    3. Kıyam: Kadınlar, namazda erkekler gibi ayakları omuz hizasında açık ve elleri yanlarında dururlar.
    4. Kıraat (Kira’ah): Kadınlar namazda erkeklerle aynı ayet ve sureleri okurlar, ancak sesleri erkekler tarafından duyulmasın diye sessizce okumalıdırlar.
    5. Rükû: Kadınlar da erkekler gibi ellerini dizlerinin üzerine koyup sırtlarını 90 derece bükerek rükû ederler.
    6. Secde (Secde): Kadınlar da erkekler gibi ellerini önlerinde yere koyarak alnını ve burnunu yere değdirerek secde ederler.
    7. Oturuş (Julus): Kadınlar, erkekler gibi namaz kılarken bacaklarını altlarında kavuşturmuş, ellerini kalçalarına dayamış olarak otururlar.
    8. Namazı Bitirmek: Kadınlar da erkekler gibi başlarını sağa ve sola çevirerek “Esselamü aleyküm ve rahmetullah” diyerek namazı bitirirler.

    Kültürel ve bölgesel farklılıklara bağlı olarak Şafii mezhebinde kadınların namaz kılma şekillerinde bazı farklılıklar olabileceğini belirtmek önemlidir. Şafii mezhebine göre namazın nasıl kılınacağına dair özel rehberlik için nitelikli bir İslam alimi veya öğretmenine danışmak her zaman en iyisidir.

    En iyi cevap

Cevapla