Paylaş
Şafi mezhebine göre dinden çıkma (riddet)
Question
Şafi mezhebine göre dinden çıkma (riddet)
S. 1. İddet nedir?
C. 1. Riddet sözlükte, bir şeyden geri dönme demektir.
Istilahta: İslam’dan küfre dönmek veya küfür niyeti veya sözü ya da eylemiyle – gerek istihza gerek inat ve gerekse fikirsel olsun – İslam’dan çıkma demektir.
S. 2. Mürtet ne zaman ölüme müstahak olur ve irtidadın hükümleri nelerdir?
C. 2. Ergen, akıl ve kendi isteğiyle İslam’dan dönerse üç gün tevbe et mesi istenir, ederse ne âlâ yoksa öldürülür ve yıkanmaz, namazı kılınmaz ve Müslümanların mezarlığında gömülmez, diyeti de yoktur. Irtidat ve İslam’ı tekrarlanırsa tazir edilip Islam’ı kabul edilir.
S. 3. İrtidada hangi hükümler terettüp eder?
C. 3. Yukarıdaki kural çerçevesinde – akıl, ergen ve kendi isteğiyle – bir kadın veya erkek, dinden çıkaran bir şey yaparsa aşağıdaki hükümler terettüp eder:
1- Hemen tevbe etmesi istenir. Çünkü bir şüpheden veya ken dinden geçmesine neden olan bir sinirden dolayı böyle bir şey yaptığı farz edilir. Dolayısıyla nasihat edip doğru yol gösterilir, şüphesinin yanlış olduğu, neticesinin tehlikesi anlatılır ve tevbe etmesi istenir.
2- Tevbe etmeyip riddetinde israr ettiği takdirde sonucundan sa kındırılır. Örneğin istihza veya itikat ya da inat olsun – böyle devam ederse öldürüleceği açıklanır.
3- Israr etmesi halinde öldürülmesi vacip olur.
S. 4. Mūrtede had uygulamasının şartları nelerdir?
C. 4. Mürtedin hadi hemen öldürmektir ancak aşağıdaki şartlar oluşmadan had uygulanmaz:
1- Akıl ve ergenlik, çocuğun ve delinin irtidadına itibar edilmez, çünkü mükellef değiller. Ancak velisi tedip etmek ve yaprağı küfri şeylerden men etmek zorundadır.
2- Tevbe etmesi istenir, bundan önce mürtede had uygulanmaz, ancak tevbe etmediği takdirde hemen öldürülür.
3- İrtidad, ikrar veya şartlarına haiz sahih bir tanıklıkla ispatlar malıdır.
S. 5. İrtidada neler terettüp eder?
C. 5. Bir Müslüman dinden çıkar ve tevbe etmeyip israr ederse, yukan
zikredilen hükümlerin yanı sıra çok önemli etkileri vardır, şöyle ki:
1- Malma tam haciz konulur, devlet başkanı veya vekilinin yetki sine geçer ve tevbe süresi boyunca zaruri ihtiyaçları malindan karşılanır. Eğer tevbe ederse haciz kaldırılır ve bu dõnende mali nin sahibi olduğu kabul edilir. Tevbe etmezse öldürülür ve dinden çıktığı andan itibaren mülkiyetinin kalktığına hükmedi lir. Yani malının hükmü durumunun – tevbe veya küfürde israr ve ölüm – neticesine bağlıdır.
2- Alışveriş, hibe, rehine gibi tüm tasarrufları batıldır, çünkü rid detle ehliyetini kaybeder.
3- Kendisiyle akrabaları arasındaki miras hakkı kalkar, riddeti esnasında bir yakını ölürse varisi olduğu mirastan pay olamaz.
4- Eşinden ayrılır ve iddet döneminde tevbe edip İslam’a dönerse asıl nikâhın devam ettiği kabul edilir. Eğer iddet bitene kadar tevbe etmezse nikâh fesholur, bunun da irtdadının ilk saatinde olduğu kabul edilir. Eğer daha sonra tevbe derse ancak yeni bir akit ve mihrle eşi ona dönebilir.
S. 6. Mürtedin öldürülmesine neler terettüp eder?
C6. Öldürülmesine terettüp eden şeyler irtidanına terettüp eden hú kümlerden farklıdır ve kısaca şöyle sıralanabilir:
1- Yıkanması, kefenlenmesi ve namazının kılınması haram olur. Çünkü İslam’dan çıktığı için öldürülmüş oysa bu durumlar İslam’ın hükümlerine boyun eğenler için geçerlidir.
2- Müslümanların mezarlığında gömülmez, mezarlıktan uzak bir
yerde bir çukur kazılır ve orda gömülür.
3- Varisleri mirasını alamaz, çünkü İslam’da muteber akrabalığın temeli olan din birliği kopmuştur. Ayrıca elindeki mallardan da mülkiyeti zail olur, fakat bu hüküm ancak mürted olarak öldük ten sonra kabul edilir. Çünkü böylece mürted olduğu ilk saat, mülkiyetinin kalkuğı ortaya çıkar.
S. 7. Namazı inkâr ederek terk edenin hükmü nedir?
C. 7. Bunun hükmü yukarıda geçen mürtedin hükmüdür.
S. 8. Tembellik ve gevşeklikten dolayı namazı terk edenin hükmü nedir?
C. 8. Müslümandır ancak asi ve fasıktır, Allah’ın gazabına müstahak olmuştur. Tevbe etmesi istenir, eğer kılmamakta israr ederse tehdit edilir ve cemi vakitleri çıktığında tevbe etmezse öldürülür ve Müslümanların mezar lığında gömülür.
Kolay Şafi fıkhı
itisam yayınları
BENZER KONULAR:
Cevapla