Paylaş
Şafi mezhebine göre içki haddi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
S. 1. Hangi meşrubatlar haramdır?
C. I. Haram meşrubatlar:
1. Zaralı olanlar: Zehir gibi meşrubatlar vücudu bozup telef ettiği için haramdır.
2. Necis meşrubatlar: Akan kan, idrar, insan dışında eti yenmeyen canlıların sütü veya içine bir pisligin düştüğü sıVi gibi meşru barlar da haramdır. Çünkü cisme zararlıdir ve nefis de istemez.
3. Sarhoş edici meşrubatlar: Üzümden elde edilmiş içki veya başka maddelerden edinilmiş diğer sarhoş edici meşrubatların hepsi haramdır.
S. 2. İçki içenin cezası nedir?
C. 2. Cezası kırk sopadır, ancak tazir olarak seksene çıkarılabilir. Köle nin cezası hür kişinin yarısı kadardır.
S. 3. Sade içkiyle tedavi caiz mi?
C. 3. Hayır, caiz değildir.
S. 4. Had neyle ispatlanır?
C. 4. Sarhoş edici bir şey içenin suçu ve cezası iki şeyle sabit olur:
1. Iki adil erkeğin tanıklığı
2- Kendisi sarhoş edici bir şey içtiğini itiraf etmesiyle sabitlenir. Çünkü kişinin kendi aleyhine itirafı tanık konumundadır.
S. 5. İçki cezası ne zaman vacip olur ve şartları nelerdir?
C. 5. Çoğu sarhoş eden her mesrubatın içki, bira v.b çoğu da azı da haramdır ve içene ceza vacip olur. Kusma ve kokuyla had uygulanmaz çünkü zorla içirilmiş veya hatayla içmiş olabilir, hadler ise şüpheyle düşer.
Şartları: Akıl, ergen, Müslüman olmalı, kendi isteğiyle içmeli ve haram olduğundan haberdar olmalıdır.
S. 6. Tahdir (uyuşturma) ne demektir?
C. 6. Hadr, hidr kökünden alınmış olup ev v.b. örten şeylere denir. Bu dara tahdirden kasıt, aklı, düşünceyi örten tembellik, ağırlık ve gevşeklik durumudur. Aklın bu duruma gelmesine sebep olan afyon eroin gibi her şey uyuşturucudur.
S. 7. Uyuşturucuların hükmü nedir?
C. 7. Uyuşturucular nasıl alınsa alınsın haramdır. Çünkü akla ve vücuda zarar veriyor. Uyuşturucu cezası tazir olup, adil İslam mahkemesine kal mıştır; hapis, dayak gibi uygun gördüğü bir ceza verir. Ancak şer’i hadlerin hiçbirine ulaşmamalıdır.
S. 8. Hangi haller sarhoş edici ve uyuşturucuların hükmünden is tisna edilir?
C. 8. Bu istisnai halleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:
1- Zaruret durumu: Boğazında yemek kalıp etrafında içkiden baş ka bir şey yoksa lokmasını yutmak için içkiyi içebilir.
2- Doktorun verdiği ilaçta uyuşturucu olup sıfat ve özelliklerini kaybetmiş ve yerine başka bir ilaç geçemiyorsa hasta zaruret ten bu ilacı içebilir. Eğer ilaç içinde kaybolmamışsa – doktor tavsiye etse de – tedavi için içilmesi caiz olmaz. Sade uyuşturucu cunun herhangi bir hastalığının tek ilacı olmadığı ispatlanmış tir ve zannedilen yararından çok zararı vardır.
3- Ameliyat: Doktor ameliyat için uyuşturucu kullanmak zorunda kalırsa – hastanın acıya dayanmadığı için – bu durum zaruret konumunda olup kullanımında bir beis olmaz. Kullanım şekli iğne olarak veya içmek ya da yutmak olması fark etmez.
Kolay Şafi fıkhı
itisam yayınları
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Şafi mezhebine göre içki içme haddi
kaynağı ve ismi ne olursa olsun alkollü içki içen bir kimseye had cezası uygulanır bu ceza 40b inektir hakim buna tazir cezası eklemek suretiyle 80 değneğe çıkarabilir bu hat cezası Müslüman 2 adil erkeğin şehadetiyle veya içenin ikrarı ile uygulanır Afyon eroin ve esrar gibi uyuşturucu maddelerin cezası tazedir tazedir hapis olabileceği gibi tokatlama ve azarlama da olabilir adil ve Müslüman hakimin takdirine bırakılmıştır