Paylaş
Şafi mezhebine göre iddet
Question
Şafi mezhebine göre iddet
S. 1. Iddet nedir ve hükümleri nelerdir?
C. 1. Iddet, kadın rahminin temizlenmesi veya tabbud (ubudiyet-Allah için) ya da eşinin yası için belli bir süre evlenmeden beklemesidir. Ilişki yaşamamış kadın için iddet yoktur. Eşi ölen kadın hamile ise, iddeti do gumdur. Hamile degilse dört ay on gündür. Eğer kadın küçük veya hayız dan kesilmişse üç ay bekler. Boşanan kadın da hamile ise iddeti dogumdur, degilse üç tührdür (hayızdan temizlenme), küçük veya hayızdan kesilmişse üç yadır. Ölüm iddetinde ihdad vaciptir, bain talakta da sünnettir. Ihdad, kadının süslenmeyi bırakması, ziynet eşyası takmaması, kına yakmaması, sürme çekmemesi, saçlarını taramaması ve güzel koku sürmemesidir. Ban yo yapma ve tirnak kesme ise caizdir.
S. 2. Iddetin şartı nedir?
C. 2. Duhul-ilişkiden sonra boşanmış olmalıdır. Eşlerin küçük veya bu yük ya da biri küçük diğeri büyük olması fark etmez.
S. 3. Hamile iddetinin şartları nelerdir?
C. 3. Bu iddetin iki şarti vardır: Çocuk annenin vücudundan tamamen anlamlı ve iddetini çektigi kişinin çocuğu olmalıdır.
S. 4. Hür kadının iddetinde hayzın yakınlaşması veya uzaklaşması nasıl olur?
C. 4. Yakınlaşma örneği: Kadın bir gün hayız görüp on beş gün temiz olursa, temizliğin sonunda boşanması halinde, otuz iki gün ve iki lahzada iddeti biter. Eger hayzın sonunda boşanmış ise, iddeti kırk yedi gün ve bir lahzada biter. Uzaklaşma örneği ise: Mesela on beş gün hayız görüp bir sene veya daha fazla temiz kalırsa, senelerce de sürse üç tühr beklemek zorundadır.
S. 5. Eşi ölmeyen kadın da ihdad etmesi gerekir mi?
C. 5. Hayır, ancak Şafi’ye göre rici talakla boşanmış kadın için sünnettir.
S. 6. İhdad döneminde hangi özürlüler için dışarı çıkılabilir?
C. 6. İhtiyaçların türleri vardır, yıkım ve yangın gibi bazılarında can ve mal tehlikesi bulunur. Alışveriş gibi diğer bazıları da sıradan ihtiyaçlardır. Bu iki kısım için de çıkılabilir.
S. 7. Boşayan erkek hakkında iddet iki kadınla birlikte kalmanın hükmü nedir?
C. 7. Haramdır, çünkü halvet olur ve bu da yabancıyla halvet gibir.
Kolay Şafi fıkhı
itisam yayınları
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
İddet bir kadın boşandıktan veya öldükten sonra beklemesi gereken süredir bu iddet süresi zarfında zaruri bir ihtiyaç olmadan dışarı çıkamaz evlenemez evlilik teklifi dahi alamaz
1. İddet nedir ve hükümleri nelerdir?
Cevap:
İddet, bir kadının önceki evliliğinden sonra yeniden evlenmesine izin verilmeden önce belirli bir süre beklemesi gereken süredir. İddet süresi, kadının hamile olup olmamasına, eşinin ölümü veya boşanma durumuna göre değişir. Bu süre, kadının rahminin önceki eşinden temizlenmesi, kadının yas tutması ve İslami hükümlerin gereğini yerine getirmesi için belirlenmiştir.
Şafi mezhebine göre iddet süreleri şöyledir:
İhdad, iddet süresince kadının süslenmeyi ve ziynet kullanmayı bırakmasıdır. Şunları yapmaması gerekir:
Ancak banyo yapmak ve tırnak kesmek caizdir.
2. İddetin şartı nedir?
Cevap:
İddetin farz olması için şu şartlar gereklidir:
3. Hamile iddetinin şartları nelerdir?
Cevap:
Hamile bir kadının iddet süresinin başlaması için iki temel şart vardır:
4. Hür kadının iddetinde hayzın yakınlaşması veya uzaklaşması nasıl olur?
Cevap:
İddet süresi, kadının hayız döngüsüne bağlı olarak değişebilir.
Yakınlaşma (iddetin kısa sürmesi) örneği:
Uzaklaşma (iddetin uzun sürmesi) örneği:
5. Eşi ölmeyen kadın da ihdad etmesi gerekir mi?
Cevap:
Hayır, ihdad sadece kocası vefat eden kadınlar için vaciptir. Ancak Şafi mezhebine göre, rici talakla (geri dönüşü mümkün olan boşanma) boşanan bir kadın için ihdad sünnettir.
6. İhdad döneminde hangi özürlüler için dışarı çıkılabilir?
Cevap:
İhdad süresince kadının evde kalması esastır, ancak bazı zorunlu durumlar için dışarı çıkmasına izin verilir. Bu zorunluluklar iki gruba ayrılır:
7. Boşayan erkek hakkında, iddet süresince iki kadınla birlikte kalmanın hükmü nedir?
Cevap:
İddet süresi boyunca, boşanan kadının yabancı bir erkekle halvet (baş başa kalma) durumu haramdır. Aynı şekilde, iddet bekleyen kadın, eski eşiyle birlikte yaşamakta ve onunla aynı evde kalmakta ise, yanında mahremi bulunmadığı sürece bu durum caiz olmaz. Çünkü bu halvet hali, yabancı bir erkekle halvet gibidir ve haramdır.
Bu bilgiler Şafi mezhebinin fıkıh kaynaklarına dayanarak hazırlanmıştır. Eğer daha fazla ayrıntı veya belirli bir konuda genişletme isterseniz, sorularınızı sorabilirsiniz.