Şafi mezhebine göre kurban nedir, hükmü ve şartları nelerdir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Şafi mezhebine göre kurban ile ilgili hükümler nelerdir?

Safi mezhebine gore kurban nedir hukmu ve sartlari nelerdir

Kurban, sözlükte “yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağ lamaya vesile kılınan şey” anlamına gelir. Dini terim olarak kurban, Allah’a ibadet maksadıyla belirli vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kes meyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban, Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere karşı, kulun bir şükran ifadesidir. Ayrıca Allah yolunda fedakârlığın da bir nişanesidir kurban.

Kurbanın meşruiyeti Kur’ân ve sünnetle sabittir. Kur’ân’dan delili: “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes” (Kevser, 2)

Sünnetten delili ise: “Hz. Peygamber, boynuzlu ve beyaz renkli iki koçu besmele ve tekbir getirdikten sonra ayağını yanlarına koyarak kendi eliyle kur ban etti.” (Buhari, 5245; Müslim, 1966)

Kurbanın Hükmü

Varlıklı her Müslümanın Kurban bayramında belli şartları taşıyan bir hayvanı Allah rızası için kurban etmesi müekked sünnettir. Bir evde bir kişinin kesmesi halinde, bu kurban o ailede yaşamakta olan aile fertleri için de yeterli olur. (Hanefi Mezhebine göre kurban kesmek vaciptir. Ayrıca bireysel bir görevdir. Zengin olma halinde karı-kocadan her birinin kesmesi gerekir.)

Kimler Kurban Kesmekle Mükelleftir?

Kurbanın sünnet olmasının şartları şunlardır:

1- Müslüman olmak
2- Akıllı olmak.

3- Büluğ çağına ermek.

4- Kurban kesmeye muktedir olmak.

Muktedir olmak, kişinin bayram ve bayramı takip eden teşrik günlerinde yemek, elbise, mesken bakımın dan kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin nafakasından hariç, bir kurban satın alacak paraya sahip olması demektir.

Kurbanlık Hayvanlar

a) Kurban Edilebilcek Hayvanlar:

Kurbanlık hayvanlar, deve, sığır, koyun ve keçidir.

b) Kurbanlık Hayvanların Yaşları

1- Kurban edilecek deve beş yaşını doldurmuş olması.

2- Kurban edilecek sığır veya manda iki yaşını doldur muş olması.

3- Kurban edilecek keçi iki yaşını doldurmuş olması. (Hanefi mezhebine göre keçinin bir yaşını doldur muş olması yeterlidir.)

4- Kurban edilecek koyunun bir yaşını doldurmuş ol ması veya altı aydan büyük olmak şartıyla ön dişleri düş müş olmalıdır. Ön dişleri düşmüş olan koyun bir yaşını doldurmamış olsa bile kurban edilebilir.

c) Kurbanlık Hayvanlarda Ortaklık

• Büyükbaş hayvanları, yani deve ve sığırları yedi kişi ortak kesebilir.

Koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlar yalnızca bir kişi adına kurban edilebilir.

d) Kurban Edilecek Hayvanın Ayıp ve Kusurlar dan Sağlam Olması
Kurban edilecek deve, sığır, manda, keçi ve koyun; etini, yağını veya başka şeylerini eksiltecek ayıplardan salim olmalıdır. Yani çok zayıf olmamalıdır. Topal, kör veya hasta olan ya da kulağının bir parçası kesilmiş olan hayvanın kurban edilmesi sahih olmaz.

Kurban Kesmenin Vakti

Kurban kesmenin vakti, kurban bayramının birinci günü güneş doğduktan sonra iki rekat bayram namazını kılıp bayram hutbesi okuyacak kadar bir zamanın geç mesinin ardından başlayıp, bayramın dördüncü günü güneşin batışına kadar devam eder. Gece vakti kurban kesmek mekruhtur. Kurban kesmek için en makbul vakit, Bayram namazını kıldıktan sonraki vakittir.

Kurbanla İlgili Hususlar

Eğer kişi keseceği kurbanı adayarak kendine vacib kılmışsa, kesilen bu kurbandan hem kesenin, hem de nafakası kendisine ait olan aile bireylerinin yemesi caiz değildir.

Onlardan biri o kurbandan yerse onun bedelini ödemek zorundadır.

• Kesilen kurban sünnet olarak kesilmişse, sahibi ve çocukları istediği kadar yiyebilir.

Kurban kesen kimse kurbanın derisini sadaka olarak verebilir veya kendisi kullanabilir. Ancak deriyi satması veya kasap ücreti olarak vermesi caiz değildir.

. Ortak kesilen kurbanlarda bu ortakların hepsinin kurban kesme niyetiyle bu hayvanlara ortak olmaları şart değildir. Mesela yedi ortaktan bazısı kurban kesmek, bazısı et yemek, bazısı et satmak, bazısı adak kurbanı kes mek gibi değişik niyetlerde olursa, bu ortaklık ve kesilen kurban sahih olur.
(Hanefi Mezhebinde kurbana ortak olanların hep sinin kurban niyetiyle ortak olmaları, kurbanın geçerliliği için şarttır.)

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-19T08:33:23+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şafi mezhebine göre kurban, İslam dini gereği yapılan bir ibadettir. Şafi mezhebi, İmam Şafi’ye dayanan bir İslam hukuk mezhebidir. İşte Şafi mezhebine göre kurbanın hükmü ve bazı şartları:

    Hükmü: Şafi mezhebine göre kurban, sünnet-i müekkede olarak kabul edilen ve yapılması güçlü bir şekilde tavsiye edilen bir ibadettir. Kurban kesmek, Allah’a yaklaşma ve O’na olan teslimiyeti ifade etme amacı taşır.

    Şartları:

    Müslüman olmak: Kurban kesmek isteyen kişinin Müslüman olması gerekmektedir.
    Buluğ çağına ermiş olmak: Kurban kesmek için buluğ çağına erişmiş olmak şarttır. Buluğ çağına erişen bireyler kurban kesme ibadetini yerine getirebilir.
    Akıl sağlığı: Kurban kesmek için kişinin akıl sağlığı yerinde olmalıdır. Akli dengesi yerinde olmayan kişiler kurban kesme ibadetini gerçekleştiremez.
    Menstruasyon veya nifas dönemi olmamak: Kadınların, adet gördükleri veya loğusa oldukları dönemde kurban kesmeleri caiz değildir. Bu dönemler geçtikten sonra kurban kesme ibadeti gerçekleştirilebilir.
    Yeterli mali güce sahip olmak: Kişinin, kurban kesmek için yeterli mali güce sahip olması gerekmektedir. Kişinin temel ihtiyaçlarını karşılaması ve borçları varsa bunları ödemesi önemlidir. Yeterli mali güce sahip olmayanlar kurban kesme ibadetini erteleme hakkına sahiptir.
    Kurbanın kesimi: Şafi mezhebine göre kurbanın kesimi, bayramın birinci, ikinci veya üçüncü günü gerçekleştirilir. Kurbanlık hayvanlar, belirlenen usullere göre kesilir ve eti paylaşılır. Hayvanın kesimi sırasında belirli dualar okunabilir.

    Şafi mezhebine göre kurban ibadeti, sünnet-i müekkede olarak kabul edilir ve tavsiye edilen bir ibadettir. Kurban kesmek, Allah’a yaklaşma ve teslimiyeti ifade eden önemli bir ibadettir. Ancak kurban kesme ibadetini gerçekleştirmek için belirli şartları yerine getirmek gerekmektedir.

Cevapla