Şafi mezhebine göre orucu bozan şeyler

Question

Şafi Mezhebine Göre Orucu Bozan Durumlar

Safi mezhebine gore orucu bozan seyler

Şafi mezhebine göre orucu bozan durumlar maddeler halinde

Şafii Mezhebi:

A- Hem kaza hem keffaret gerektiren du­rumlar:

Şafiî mezhebine göre oruç keffâreti sa­dece şu durumda gereklidir: Erkeğin, ge­ceden niyet etmiş olduğu Ramazan orucu­nun edası sırasında bilerek, isteyerek, yol­culuk veya hastalık gibi orucu bozmayı mubah kılan bir sebep de bulunmaksızın cinsi temasta bulunması (kadına keffaret gerekmez). Keffâretin gerekliliği için sün­net mahallinin girmiş olması yeterlidir, boşalma olması şart değildir. Sadece kaza gerektiren bir fiilden (mesela su içtikten)
sonra veya unutarak bir şey yeyip artık orucunun bozulmuş olduğunu zannederek cinsi temasta bulunma halinde keffaret gerekmez. Yine, imsak vaktinin henüz başlamadığını veya iftar vaktinin girmiş olduğunu zannederek cima etme halinde keffaret hükmü düşer. Cinsi temastan sonra henüz iftar vakti girmeden akıl has­talığına duçar olmak keffaret hükmünü düşürür; fakat yolculuk, hastalık gibi du­rumların ortaya çıkmasından dolayı keffaret düşmez.
Hem kaza hem keffaret gerektirecek şe­kilde orucunu bozan kişinin, iftar vaktine kadar oruç yasaklarına uyması gerekir; bu durumdaki kişiye ayrıca ta’zir cezası da uygulanır.

B- Yalnız kaza gerektiren durumlar:

Şafiî mezhebinde farz (=vâcip) gurubuna giren orucu bozup yalnız kazayı gerektiren durumlar üç ana maddede özetlenebilir:
1- Kasden olması kaydıyla, oruçlunun cevfine (vücudunun içine) ister tabiî men­fezlerden isterse beyine veya hazım ciha­zına ulaşmasını sağlayıcı tabiî olmayan menfezlerden yenmesi mutad olsun veya olmasın bir nesnenin girmesi. Buna göre orucun bozulması için:
a- Vücuda giren nesnenin tabiî menfez­lerden (ağtz, burun, kulak, ön veya arka­dan) yahut tabiî menfez olmamakla bera­ber beyine veya hazım cihazına ulaşmasını sağlayıcı bir yerden (mideye, beyine, boğa­za, mesaneye açılan yerlerden) katılmış olması gerekir.
Bu sebeple adaleden veya damardan ya­pılan iğne orucu bozmadığı gibi, deriye sürülen (ilaç gibi) bir nesnenin gözenekler­den vücudun içine nüfuz etmesi veya göze damlatılan ilaç yahut sürülen sürmenin boğazda tadının hissedilmesi ile de oruç bozulmaz (zira göz menfez olmayıp, boğa­za tadın ulaşması gözenekleryoluyladır).
b- Vücuda giren nesnenin gıda veya deva sağlama özelliği taşıması ve yenip içilmesi mutad şeylerden olması gerekmez; taş, toprak gibi nesnelerden dolayı da oruç bozulur. Bu arada belirtmek gerekir ki, tütün (sigara) ve diğer keyif veren madde­lerin dumanını içine çekmekle de oruç bozulur.
c- Vücuda giren nesnenin bilerek ve iste­yerek katılmış olması gerekir.
Unutarak veya ikrah (zorlama) altında yeme- İçmeden, abdest alırken (ağıza-buruna su vermede aşırılık göstermediği halde) boğazına su kaçmaktan, cünüplük-ten temizlenmek için suya dalıp ağızına veya kulağına su kaçmaktan, kasden ol­maksızın balgamını veya dişlerinin arasın­da kalan yemek kalıntısını yutmaktan, yolun tozunu veya uçan sineği yutmuş olmaktan dolayı oruç bozulmaz.
Fakat ağzından çıkarıp atabileceği halde bunu yapmayıp balgamını veya dişler ara­sındaki kalıntıyı bilerek yutarsa, abdest alırken ağıza- buruna su vermede aşırılık gösterdiği için yahut dördünce kez su ver­diği için boğazına su kaçarsa, serinlemek için başını suya sokup boğazına su girerse mazur sayılmaz ve orucu bozulur.
imsak vaktinin henüz başlamadığını zan­nederek yemeye devam etme veya iftar vaktinin girdiğini zannederek orucunu açma orucun bozulmasını engelleyen bir mazeret sayılmaz. Oruç süresi içinde yeyip içtiği anlaşılınca orucunu kaza etmesi ge­rekir.
2- Geri gitmediğinden emin olsa bile kasden kusmak. Şayet istemeden kusmuş-sa yahut oruçlu olduğunu unuttuğu esnada kusmaya çalışmışsa orucu bozulmaz.
3- Erkekten -cinsel haz duysun veya duymasın- isteyerek meni çıkması ve kadı­nın cinsi temasta bulunması.
Yukarıda belirtildiği üzere cinsi temasta bulunma halinde keffâret yalnız erkeğe gereklidir, kadına keffâret gerekmemekte­dir; işte bu durumda kadının orucu da bo­zulur ve kendisine yalnız kaza gerekir. Öte yandan, cinsel haz duysun veya duymasın erkeğin kendi isteği ile meni çıkarması ile orucu bozulur ve yalnız kaza etmesi gere­kir. İhtilam olmakla ise oruç bozulmaz.
Orucu bozup yalnız kazayı gerektiren du­rumlarda da kişinin -özrü yoksa- iftar vak­tine kadar oruç yasaklarına riâyet etmesi gerekir.
Şafiî mezhebine göre nafile orucun bo­zulması halinde, bunu kaza etmek gerek­mez.

BENZER KONULAR:

Hanefi mezhebine göre orucu bozmayan durumlar


 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 4 )

    0
    2021-03-02T20:45:41+03:00

    Şafii  mezhebine göre kısaca orucu bozan durumlar şöyledir.

    1-Bilerek yemek içmek

    2- Kasten kusmak

    3- Cinsel ilişki bunun yanı sıra bilerek mastürbasyon yaptıktan  sonra meninin gelmesi

    4- 7 menfez deliğinden içeriye her hangi bir şeyin girmesi

    5- Bayanlara özel  haller ( Hayiz,Nifas gibi)

    6- imsak vaktinden iftar saatine kadar baygın  kalmak

     

    0
    2021-03-02T20:56:24+03:00

    Şafii mezhebine göre Ramazan ayında oruçlu kimse bilmeden yiyip içerse orucu bozulmaz Allah’ın o kişiye ikramıdır. Şafiiye göre oruçlu iken mastürbasyon yapan kişi  orucu bozulur daha sonra günü gününe kaza eder ama cinsel ilişkide hem kaza gerekir hem kefaret gerektirir Hanefi mezhebinde iş değişir cinsel ilişki yapan 60 gün ceza olarak 1 günde o günün kazası tutulur.

     

  1. komutan
    0
    2023-06-07T09:33:13+03:00

    Şafi mezhebine göre, aşağıda belirtilen durumlar orucu bozan şeylerdir:

    1. Yiyecek ve içecek: Bilerek ve isteyerek yiyecek veya içecek tüketmek orucu bozar. Bunlar herhangi bir miktar olabilir ve farklı formlarda (katı, sıvı, gazlı içecekler) olabilir.
    2. Cinsel ilişki: Cinsel ilişki, orucu bozar. Bu, tam bir ilişki veya meni boşalmasını içerir.
    3. Cinsel uyarılmayla boşalma: Cinsel uyarılma sonucunda meni boşalması meydana gelirse, bu durum da orucu bozar.
    4. İsteyerek kusmak: İsteyerek kusmak, orucu bozar. Ancak istemeden gerçekleşen kusmalar orucu bozmaz.
    5. Kan alma: Oruçlu iken kan almak, Şafi mezhebine göre orucu bozar. Bununla birlikte, terapötik amaçlarla küçük miktarda kan alınması durumunda oruç bozulmaz.
    6. İsteyerek ihtilam olmak: İhtilam, cinsel uyarılma sonucunda meni boşalmasıdır. İsteyerek ihtilam olmak, orucu bozar.
    En iyi cevap
  2. Şafiî mezhebine göre orucu bozan şeyler şu şekilde sıralanabilir:

    Yiyecek ve içecek almak: Oruçlu bir kişinin bilerek yemek yemesi ya da içmesi orucu bozar. Su dahil her türlü yemek ve içecek orucu geçersiz kılar.

    Cinsel ilişki: Oruçlu bir kişinin gündüz vakti cinsel ilişkiye girmesi orucu bozar. Bu durum, sadece gece (iftar sonrası) yapılabilir.

    Ağız yoluyla şeytanın girmesi (apsürt veya cinsel içerikli bir madde almak): Bu, genellikle ağız yoluyla alınan ilaç, sigara, vs. ile ilgili bir durumdur. Şafiî mezhebinde bu tür şeyler orucu bozar.

    Kanama (Hastalık sonucu kanama veya yaralanma): Kadınların adet dönemi ya da doğum sonrası lohusalık durumlarında kanama olması orucu bozar. Ancak bu durumlar birer istisna olup, sağlık sorunları nedeniyle oruç tutamayacak durumda olan kişiler daha sonra oruçlarını kaza ederler.

Cevapla