Şafi mezhebine göre temizlik, abdest ve gusül

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

SULAR Ve TEMİZLİK BÖLÜMÜ

1. Taharetin sözlük ve ıstılah anlamı nedir?

Taharet sözlükte, maddi (tükürük idrar balgam gibi) ve manevi (kin Haset, nefret gibi) kirlerden temizlenmek, arınmak demektir.
Istılahta : Abdestsizliği kaldırmak veya kirleri gidermek ya da bunların manasında şeklinde olan şeylerin izalesi dır.
Kir ve abdestsizlik manasında olan şeylere ölüm bunların şeklinde olan şeyler ise (abdest ve boy abdestinde) ikinci ve üçüncü yıkama abdest yenileme ve teyemmüm gibi durumlar örnek verilebilir.

2. Taharet kaç kısımdır?

Taharet iki kısma ayrılır :
A) Vacip ; gusül ve abdest gibi
B) Sünnet ;  sünnet gusüller ve abdest yenilenme gibi

3. Temizlikte kullanılabilen araçlar nelerdir?

Temizliğin araçları 4’tür
A) Su: abdestsizlik ve kirleri gidermekte kullanılır.
B) Toprak: vacip ve sünnet nerelerde kullanılır
C) Dönüşüm ve değişim: içkinin sirkeye, kanın süte dönüşmesi, deride aynı şekilde tabaklama ile değişerek temizlenir.
D) Taş: istincada (bedenden dışkı eserini temizleme) kullanılır

4. Sular kaç kısımdır?

Sular üç kısıma ayrılır;
A) temiz ve temizleyici
B) temiz
C) Pis
temiz ve temizleyici su Aslı itibarıyla ne sıfatta olursa olsun kendi temiz  içilebilir ve başka maddeleri temizleyen sudur. Temiz bir şeyin karışımıyla bulanmış abdestte kullanılmış ve bir farzı (abdest farzında el gibi) trenin giderilmesinde kullanılmış su Buna örnek verilebilir.
Biz su az olup içine bir necisin düştüğü veya çok olup içine düşen necisin vasıflarından birisini değiştirdiği sudur başka bir tabirle temiz ve temizleyici olmayan sudur .

5. Temiz bir maddenin karışması veya civarında bulunmakla sıfatlarından birisini değiştirilmesi ya da kullanılmış su yahut kirin az veya çok karışmasıyla bulanmış suyun hükmü nedir?

Bulanmış Su iki Türe ayrılır;
1) çok bulanmış su Öyle ki su niteliğini kaybetmiş ve Temizlikte kullanılamaz duruma gelmiştir bunun da 4 şekli olur.;
A) un ve Safran gibi sudan uzak tutulması mümkün olan temiz bir maddenin karışımı ile bulanmış su bu su temizdir ancak temizleyici değildir.
B) ağaç ve Petrol maddeleri gibi suyun civarında bulunabilen temiz maddeler Bunlar suya karışıp ismini değiştirirse su temizleyici  özelliğini kaybeder ancak çok bulandığı halde su niteliğini kaybetmez.
C) abdest farzında kullanılmış (çocuk abdesti dâhil) ve 2 kulle ( eski bir sıvı ölçü birimi olup günümüz ölçüleri ile yaklaşık olarak 216 litredir) miktarına ulaşmamış su bu su temiz ancak temizleyici değildir.
D) içine bir pislik düşen veya bir kirliliğin temizlenmesinde kullanılmış olan su bu su ise necistir.
2) o bulanmış ve temizleyici niteliğini kaybetmemiş su Bu da 4 Şekil olur;
A) sabun gibi temiz veya yosun ve Ağaç yaprakları gibi sudan uzak tutulması mümkün olmayan maddelerin karışmasıyla bulanmış su
B) civarında koku veren ağaçların bulunduğu su
C) sünnette kullanılmış veya toplanıp 2 kulleye ulaşmış olan kullanılmış su
D) iki kulle den çok olup içine bir pislik düşmüş ancak bulamamış su bu durumdaki sular temiz ve temizleyici niteliğini kaybetmezler

6. Kullanılmış su hangisidir ve hükmü nedir?

Kullanılmış su abdest ve gusülde veya herhangi bir abdest organının kirinin giderilmesinde kullanılmış olan sudur bu su temizdir ancak temizleyici değildir Eğer ağızdan su vermek abdest yenilemek gibi sünnetlerde kullanılmışsa veya farzda kullanılmış su toplanıp iki kulleye ulaşırsa temizlikte tekrar kullanılabilir.

7. Suyun kullanılmış olmasının şartları nelerdir?

7.Suyun kullanılmış olmasının şartları 4’tür:
A) suyun kullanımdan önce ve sonra iki Kulleden az olması
B) organdan ayrılmış olması
C) farzlarda kullanılmış olması
D) içme amaçlı olmaması Yani az suya elini kaldırırken onunla abdest alınacağı kast edilmesi gerekir.

8. İki Kulle ve daha fazla miktardaki su pisliğin bulaşmasıyla necis olur mu? İki kulenin altındaki suyun hükmü nedir?

İki kulle ve üstü miktardaki  pisliğin bulaşmasıyla değil Az da olsa o pislikle bulanırsa necis olur pisliğin hissi veya pis bir maddenin dumanı gibi takdiri hükmü bir şey olması hüküm açısından aralarında bir fark yoktur İki kullenin altındaki şu Hüseyin bulaşmasıyla bulunmazsa dahi necis olur ancak Necip gözle görülmeyecek kadar az veya sinek gibi kanı akmayan bir hayvan ölüsü ise zarar etmez. Bu durumdaki suyun durgun veya atıyor olması fark etmez kirlenmiş afsu çoğaltılıp 2 kulleye ulaşır ve bulunmazsa temizlenmiş olur.

9. Bulanıklığı (kendiliğinden veya temiz su ile yahut sirke misk ve toprak gibi başka bir maddeyle) giderilmiş suyun hükmü nedir?

Bulanıklık kendiliğinden giderse veya temiz suyla giderilirse su temizlenmiş olur ancak sirke mis ve toprak gibi başka bir madde ile giderilirse temizlenmez suyun bulanıklığı 3 vasfı olan tadı rengi ve kokusundan birisinin değişmesiyle olur.

10. Abdest almak isteyen kişi yanında bulunan biri temiz diğeri temizleyici veya biri temizleyici diğeri Pis olan 2 kabı karıştırdığı takdirde ne yapmalıdır?

Birinci durumda her iki Kaptan birer defa abdest alır ikinci durumda ikisini birbirine katıp döker ve teyemmüm eder.

Iki Kaptan birisine pislik düşer ve 3 kişiden birisi içtihatla temiz olanını seçebilen, ikincisi Şaşkın kalmış ve üçüncüsü de kör ise bu durumda ne yapmalıdır?

Bir durumdaki kişi içki adıyla birisinden abdest alır Şaşkın kalan kişi ikisini de döküp teyemmüm eder kıldığı namazları iade etmesi de gerekmez kör ise gören gibi İçtihat eder tereddüt içinde kaldığı takdirde gören birini taklit edebilir ancak gören kişi tereddütte kalırsa bir başkasını taklit edemez iki kabıda dökmek zorundadır.

12. Değerli madenlerden üretilen kapları kullanmanın hükmü nedir?

Elmas inci ve Mercan gibi değerli madenlerden üretilen topları kullanmak caizdir Çünkü bunları Men edecek bir Nas gelmemiştir haram delili olmadığı takdirde Aslı olan mübah olmasıdır.

13. Kafirlerin kaplarını ve elbiselerini kullanmanın hükmü nedir?

Kafirlerin haplarını ve elbiselerini kullanmak caiz olmakla beraber mekruhtur.

14. Altın ve gümüş ile kaplanmış kapların hükmü nedir?

Eritilerek ayrıldığı takdirde çıkacak altın ve gümüş mal olacak miktarda ise bu hapların kullanılması haramdır Eğer bu miktara ulaşacak kadar değilse caizdir.

15. Altın ve gümüş yüzüğün hükmü nedir?

Erkekler için altın yüzük haramdır sünnet olan gümüş yüzük tür ancak Gümüş için israftan kaçınması gerekir Bu konuda müziğin miktarı sayısı ve takılacak parmak örfte kişinin emsalleri itibara alınır. Örfün dışına çıkıldığı takdirde haram olur.

16. Misvak ın hükmü nedir?

Misvak kullanmak her zaman sünnettir ancak oruçlu için öğleden sonra kullanmak mekruhtur namaz kılmak Kur’an okumak istendiği zaman sararmış dişler için uykudan kalktıktan sonra Oğuz tadını bozulduğu ve kötü kokulu bir şey yendiği zaman kullanılması ve eket sünnettir parmak dışında sert olan her şey misvak olarak kullanılabilir faziletli olan erak ağacını kullanmaktır nemli enlemesine sağdan kullanmak sünneti Niyet etmek müstehaptır.

17. Hitan (sünnet) neye denir ve hükmü nedir?

Penisin dışındaki derinin kesilmesine hitan denir ve erkekler hakkında vaciptir.

18. Saç püskülünün bir kısmını tıraş edip bir kısmını bırakmanın hükmü nedir?

Saç püskülü mekruhtur ancak kafanın hepsini traş etmekte bir beis yoktur.

19. Kadın ve erkekler hakkında saç boyamanın hükmü nedir?

Hem kadın hem de erkek için siyaha saç boyamak Cihad maksadı dışında haramdır kadınlar hakkında beyaz saçları sarı kırmızı ve benzeri renklere boyamak derinin ellerine ve ayaklarına kına yakmak sünnettir erkekler hakkında siyaha boyamak gibi saça kına sürmek de haramdır Çünkü erkeğin kadına benzemesi söz konusu olur ancak tedavi gibi bir ihtiyaçtan dolayı olursa caizdir.

20. Dövme Kaş inceltme ve güzellik için dişleri birbirinden ayırmanın hükmü nedir?

Bu üçü de hem kadınlar hem de erkekler hakkında haramdır bu eylemde yapan ile yaptıran arasında bir fark yoktur Çünkü hadiste ikisine de lanet edilmiştir Ancak kadın eşine karşı süslenmek zorunda kalır ve eşinin izni olursa bunları yapılabilir alimlerine göre dövme yeri içinde kan toplandı ından magister ve eğer mümkünse tedavi ile izalesi vaciptir yaralamadan giderilmesi mümkün değilse eğer teyemmümü gerektirecek bir yaranın oluşmasına veya el yüz gibi Zahir organlarda fahiş bir çirkinliğin olmasına sebebiyet verirse izalesi gerekmez tövbe etmek kafidir böyle bir yara veya çirkinlik endişesi yoksa hemen izole edilmesi gerekir ve geciktir ildi takdirde isyana girer bazı alimlere göre giderilmediği takdirde namaz sahih olmaz.

21. Bunlardan istisna edilen bir şey var mıdır?

Kaş aldırmasından, kadının yüzünde bitmiş Sakal ve bıyık gibi tüyler müstesnadır bunların alınması haram değildir Aksine müstehaptır aynı şekilde tedavi veya bir kusurdan dolayı dişlerin ayırmasına ihtiyaç duyulduğu takdirde ayırmakta bir beis olmaz çünkü haram olan güzellik için yapıp Allah’ın yarattığını bozmaktır.

22. Dövme yerinin hükmü nedir?

Ergenlikten önce muaf ergenlikten sonra haramdır. Ancak sadece dövme ile getirilebilen hastalık gibi bir özürden dolayı muaf olur.

soru cevaplı kolay şafii fıkhı itisam yayınları

Answers ( 2 )

  1. 1
    1
    2020-09-06T08:55:34+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Selamun aleyküm, ziyaretçi soruları forumu ve rüya forumuna gönderilen konular gözükmüyor. Sanırım onaylanmıyor. Hem Ziyaretçi hem de Rüya bölümüne soru yolladım. Baktığımda aynı konular gözüküyor. Ne eklenen var ne de benim yazdıklarım eklenmiş acaba bende mi problem var. Hayırlı günler.

  2. 1
    1
    2020-09-06T09:01:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Alperen kardeş, bir yerde hata yapıyorsun çünkü günde elli defa gelen konuları kontrol ediyoruz.

    Eski sistem gibi cevap yazılan konular “son konular”da gelmezler.
    Tüm takipçilere tavsiyemiz, üye olunuz veya cevap yazdığınız konuyu not alınız.

    Site hala hazırlık aşamasında bilginize

Cevapla