Şafi mezhebine göre yemin

Question

S. 1. Yemin nedir?

C. 1. Yemin sözlükte, sağ el demektir.
Istılahta: Muhalefet ihtimali olan bir şeyi, Allah’ın isimlerin bir isim veya sıfatlarından bir sıfatla kesinleştirip tekit etmektir.

S. 2. Yeminin rükünleri nelerdir?

C. 2. Yeminin Rükünleri:
1- Yemin eden: Şartları: Akıl, ergen, muhtar ve sözle yemin kast etmesi gerekir.
2- Üzerine yemin edilen şey: Vuku bulması muhtemel bir şey ol ması şarttır. Eğer vuku bulması kesinse, ömeğin Vallahi ben öleceğim derse yemin bozulmaz. Üzerine yemin edilen şey muhal ise, örneğin Vallahi ben ölmeyeceğim derse, yemin he- men bozulur.
3- Kendisiyle yemin edilen: Bunun da şart kasem harfiyle birlik te, Allah’ın isimlerinden veya sıfatlarından birisi olmalıdır.
4- Siyga: Yemin kalıbında olmalıdır.

S. 3. Kasem harfleri kaç tanedir?

C. 3. Kasem harfleri üç tanedir: Ba, hem zahir hem de zamir isimlerde kullanılır. Vav, sadece zahir isimlerde kullanılır. Ta, Allah lafzına hastır.

S. 4. Falancanın evine girmeyeceğim veya onunla konuşmayacağım diye yemin edip unutarak yaparsa hükmü ne olur?

C. 4. Racih görüşe göre yemini bozulmaz.

S. 5. Yemin kefareti nedir ve ne zaman vacip olur?

C. 5. Yemin edip bozarsa kefaret vermesi gerekir. Yemin kefareti sağ lam Müslüman bir köleyi azat etmektir veya şehrin galip yiyeceğinden on miskine birer müd (dört avuç) kut verilir ya da giydirilir. Bunları yapamazsa üç gün oruç tutar, peş peşe olması daha iyidir. Mal ile kefaret verecekse, yemini bozmadan önce verebildiği gibi sonra da verebilir. Çünkü zekât gibi bir haktir ve erken verilebilir. Oruç tutacaksa ancak yemin bozulduktan son ra kefaret verebilir, aksi durumda vaktinden önce olmuş olur.

S. 6. Yemin edilirken İnşallah demenin hükmü nedir?

C. 6. Yeminle bitişik söyler ve istisna kast ederse yemini bozulmaz. Eğer istisnayla bir şey kast etmezse ve ådeti üzere söylerse veya yeminden sonra söylerse istisna sahih olmaz.

S. 7. Allah’ın isim ve sıfatları açısından yemin kaç kısımdır?

C. 7. Bu açıdan yemin üç kısımdır:
1- Allah dışında başkasına kullanılmayan isimleri: Allah ve Rahman gibi, bunlarla ypılan yemin mutlak – niyet olsa, olmasa – olarak yemin olur.
2- Allah dışında da – kayıtla kullanılan isimler: Rab ve Rahim gibi, bunlarla da yemin olur ancak başka bir niyetle kullanılırsa yemin akdolmaz.
3. Allah ile mahlûk arasında müşterek olan sıfatlar: Hayy (canlı) ve Mucit gibi, bunlarla yemin akdolmaz ancak mutlak olarak yemin kast edilirse olur.
Allah’ın sıfatlarıyla yapılan yemin de aynen bu açıklamaya göre akdolur.

Kolay Şafi fıkhı
itisam yayınları

Answers ( 2 )

    0
    2020-10-13T22:46:54+03:00

    yemin lugatta kuvvet ve sağ kol mânâsına gelir dinde ise sabit olmayan muhtemel bir şeyin olmasını veya olmamasını pekiştirmek için Allah’ın isim ve sıfatları ndan birisini söyleyerek ant içmek mânâsına gelir yani vallahi falan şeyi yapmadım veya vallahi falan şeyi yaptım şeklinde geçmiş zamanda vuku bulan olayların üzerine yapıldığı gibi gelecek zamana ait hadiseler içinde yapılabilir mesela vallahi falan şeyi yapacağım gibi buna örnek olarak da efendimiz sallallahu aleyhi sellem şöyle buyurmuştur vallahi Koray işte savaşacağım.

    0
    2022-08-07T18:16:54+03:00

    Şafii mezhebine göre yemin ile ilgili hükümler yukarıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Kişi yemin edip bozarsa kefaret vermesi gerekir. Yemin kefareti sağ lam Müslüman bir köleyi azat etmektir veya şehrin galip yiyeceğinden on miskine birer müd (dört avuç) kut verilir ya da giydirilir. Bunları yapamazsa üç gün oruç tutar, peş peşe olması daha iyidir. Mal ile kefaret verecekse, yemini bozmadan önce verebildiği gibi sonra da verebilir. Çünkü zekât gibi bir haktir ve erken verilebilir. Oruç tutacaksa ancak yemin bozulduktan son ra kefaret verebilir, aksi durumda vaktinden önce olmuş olur.

Cevapla