Şafi namaz tesbihatı ile Hanefi namaz tesbihatı arasındaki fark

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mezhepler arasında namazdan sonra yapılan namaz tesbihatı arasındaki fark nedir veya neden fark vardır bu konuda bizi bilgilendirir misiniz
Neden neden hanefilerin namaz tesbihatı kısa şafilerin namaz tesbihatı uzun
Zikirler mezhebe göre değişir mi

 

Hanefi ve Şafii namaz tesbihatı

Aslında mezhebe göre zikir olmaz ama Mezhep imamlarının hadislerden derleyip kendi zikrettiği şekilde Tesbihat yapanlar var onun herhangi bir sakıncası yoktur ama şunu unutmayın Dilediğiniz şekilde zikr edebilirsiniz hanefilerin ve şafiilerin tesbihatı gibi bir ayırım yapmak uygun değildir

Namaz tesbihatı konusunda size en meşhur en güvenilir bir eser önereyim oradan dilediğinizi derleyip okuyabilirsiniz İmam nevevi el ezkar kitabı Bu kitap zikirler ve dualar kitabıdır Hepsi de kaynaklı hadislerden oluşuyor mutlaka alınınız ve okuyunuz

Answers ( 2 )

    1
    2021-08-01T22:56:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Mezhebe göre zikir olmaz. Hem imam Şafii bin3, hem de imam Ebu Hanife’nin hadislerden derleyip kendi zikretmiş oldukları tesbihat yapanlar var. Hem Ebu Hanife’nin derlemiş olduğu hem de İmam Şafii’nin derlemiş olduğu tesbihatı yapmak da herhangi bir fark ve sıkıntı yoktur.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam hukukunun Şafii ve Hanefi ekolleri, namaz sırasında tavsiye edilen veya tercih edilen dualar (tesbihat) konusunda bazı farklılıklar gösterir. Bu farklılıklar, Hadislerin (Hz. Muhammed’in sözleri ve eylemleri) farklı yorumlarına ve ilgili alimlerinin öğretilerine dayanmaktadır.

    İşte Şafii ve Hanefi namaz tesbihatı arasındaki bazı genel farklar:

    Rükûdan sonra:

    Şafi: Şafi mezhebinde rükûdan kalkarken “Semi Allahü limen hamideh” (Allah kendisine hamd edeni işitir) demek müstehabdır.
    Hanefi: Hanefi mezhebinde rükudan sonra belirli bir dua okunmaz. Bunun yerine sessiz kalırlar ve bir sonraki pozisyona geçerler.
    Secdeden (secdeden) sonra:

    Şafi: Şafi mezhebinde secdeden kalkarken “Rabbene lekel hamd” (Rabbimiz, hamd Sana mahsustur) demek tavsiye edilir.
    Hanefi: Hanefi mezhebinde iki secde arasında oturarak “Sübhaneke Allahümme Rabbena ve bihamdike Allahümme gfir li” (Yüce sensin ey Rabbimiz Allah, hamd Sana mahsustur. Allah’ım beni affet) denilmesi tavsiye edilir.
    Son oturuşta (Teşehhüd):

    Şafi: Şafi okulu, “Et-tahiyyatu lillahi was-salawatu wat-tayyibat” (Bütün selamlar, dualar ve iyi işler Allah’a aittir) ifadesi de dahil olmak üzere Teşehhüd’ün tamamının okunmasını tavsiye eder.
    Hanefi: Hanefi mezhebine göre, “Et-tahiyyatu” gibi bazı ibareler çıkarılarak ve doğrudan “Esselamu ‘aleyke eyyuhan-Nabiyyu…” (Selam sana ey Peygamber) ile başlayarak Teşehhüd’ün kısaltılmış bir versiyonunun okunması tavsiye edilir. .
    Bu farklılıkların her okuldaki genel uygulamaları yansıttığını belirtmek önemlidir, ancak kişisel tercihlere ve kültürel etkilere bağlı olarak bireysel farklılıklar ortaya çıkabilir. Dua duaları hakkında daha ayrıntılı ve kesin talimatlar için bilgili bir alimin rehberliğini veya kendi düşünce okulunuzdaki referansı izlemeniz tavsiye edilir.

Cevapla