Şafii mezhebinde kaza namazları nasıl kılınır?

Question

ŞAFİİ İLMİHALİ “KAZA NAMAZI”

Safii mezhebinde kaza namazlari nasil kilinir

Şafii de kaza namazı nasıl kılınır?

Bir namazı vaktinde kılmaya “eda” vaktinden sonra kılmaya ise “kaza” denir.

Namaz kılmakla yükümlü kimselerin farz namazlarını belli vakitlerde kılmaları vaciptir. Dinen geçerli mazereti olma yan kişinin namazı vaktinde kılmaması büyük günahtır.

Farz namazlar eğer unutkanlık veya uyku gibi bir mazeret dolayısıyla kazaya bırakılmışlarsa günahkâr olunmaz, ancak fırsat bulunca acilen kaza edilmesi gerekir.

Bilerek birçok namazını kazaya bırakan kimse, yemek, içmek, ticaret işi veya uyku gibi insan için zaruri olan şeylerin zamanı dışında kazaya kalmış namazları kaza edebilmek için bütün zamanlarını kazaya tahsis etmekle mükelleftir. Üzerinde kaza namazı olan kimse ister müekked olsun, ister gayri müekked olsun geçmiş namazların hepsini kaza etmeyince hiçbir nafile namaz kılamaz.

Kaza namazlarını kılarken tertibe riayet etmek sünnettir. Mesela kazaya kalmış öğle namazını, kazaya kalmış ikindi namazından önce kaza etmek. Aynı şekilde Pazar gününün kazaya kalmış sabah namazını, Pazartesi gününün kazaya kalmış sabah namazından önce kılınması gibi.

Nafile namaz kılmanın mekruh olduğu vakitlerde kaza namazı kılınmasında bir sakınca yoktur.

Üzerinde sayısını bilmeyecek kadar çok sayıda kaza namazı bulunan bir kimse, bittiğine kesin kanaat getirinceye kadar kaza namazı kılmaya devam etmelidir. Kaza namazı kılarken günlerini belirtmeye gerek yoktur. Sade ce niyet edilen namazın öğle, ikindi, akşam, yatsı, sabah namazı şeklinde belirtilmesi yeterlidir.
Vaktinde kılınmayıp kazaya bırakılan bir namaz kaza edilirken kaza ettiği yeri ve zamanı göz önünde bulundurarak kılar. Yani seferi olan biri dört rekatlı bir namazı kazaya bırakacak olur ve bunu seferde kaza edecek olursa iki rekat olarak, mukim iken kılacak olursa dört rekat olarak kaza eder. Çünkü asıl olan dört rekattır. Mukim iken asıl olana dönmek gerekir.

(Hanefi mezhebine göre seferde iken kazaya kalan dört rekatlık bir namaz seferde de, mukim halde de iki rekat olarak kılınır.)

Mukim iken kazaya kalan dört rekatlı bir namaz ister seferi ister mukim halde dört rekatlı olarak kılınır.

Şafii ilmihali namaz hocası ve temel dini bilgiler Abdullah karakuş

Şafi mezhebine göre namazların kazası

Şafi mezhebine göre kaza namazı

Şafii mezhebine göre kaza namazlarımı nasıl kılarım

Şafi mezhebine göre kaza namazı nasıl kılınır?

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    0
    2021-07-30T23:51:00+03:00

    Allah Teala müslümanlara namazı hediye etmiştir . Bunu da 5 farz ile desteklemiştir . İnsan oğlu böyle bir hediyeyi bililerek ve isteyerek ertelemesi ya da Allah in bu isteğini yerine getirmemesi büyük günahlardandir. Kişi neyi önce tutarsa o tuttuğu şey onun Rabbi dir. Bundan dolayı namazlarimizi dünyevi seyler için bile isteye kazaya birakmamamiz gerekir.

    En iyi cevap
    0
    2021-12-03T20:33:42+03:00

    Şafii mezhebinde olan bir kişinin kaza namazı borcu var ise cemaatle namaz kılabilirmi ?

    Selamun aleykum. Kaza namazi borcum var. Cemaat ile namaz kılabilirmiyim ? 5 vakitin namazinin kazasini kiliyorum. Vitir namazi gibi namazlarin kazasini kilmak gereklimi cevaplariniz icin simdiden ALLAH razi olsun. Hayirli cumalar.

Cevapla